Павлина Узунова – Удостоена със званието „Почтен гражданин на Златица“

PavlinaUzunova

Павлина Узунова е родена на 12 юли 1926 г. в гр. Златица. Израства в бедно, трудолюбиво, родолюбиво семейство. Завършва средното си образование в гимназията в Пирдоп, а след това – Учителския институт за прогимназиални учители в Пловдив. Започва работа през учебната 1949 г. в ОУ „Отец Паисий” – Златица, където през 1981 г. се пенсионира. В историята на училището Павлина Узунова остава като изключително добър преподавател по български език и френски език, класен ръководител, активен организатор на училищни мероприятия и дългогодишен председател на Съюзната организация.

Целият й съзнателен живот преминава в Златица. Създава семейство, отглежда двете си деца и едновременно с това продължава да бъде всеотдайна в работата си като учител, активен читалищен деятел, общественик. Участва в театралния състав на читалището и в смесения хор. Тя е дългогодишен председател на Дружеството на жените в Златица, инициатор е на читателски групи, които посещават цехове и бригади и провеждат мероприятия с образователна цел. Връзките й с училището, на което е посветила 32 години трудова дейност, не са заличени. Златишките обичаи и традиции се предават на учениците, чрез срещите й с тях, чрез разказите й и организирането на фолклорните празници. Лазаровден, Благовещение, Еньовден стават поводи децата да доставят на златичани наслада от песните и танците на родния край.

Милосърдието й надскача границите на Средногорието. Преди няколко години организира жените от Пенсионерски клуб и със собствени средства се включиха в благотворителни акции за домове за стари хора и изоставени деца. От скромната си пенсия отделяше суми и изпращаше на семейството на талантливо дете, живеещо само с тежкоболния си баща в село във Врачанска област. С прочувствения си разказ стимулира и момичетата, участнички под нейно ръководство в обичая „лазаруване”, да изпратят помощ за това дете. В националната инициатива за доброволчество „Дарете час”, представител на СОУ „Св. П. Хилендарски” беше Павлина Узунова, с което името й се включи в списъка на участници в благотворители инициативи от цялата страна. За активната й благотворителна дейност, Павлина Узунова бе избрана за почетен член на Инер Уил клуб Пирдоп, България – Дистрикт 248. С решение № 72 от 21.05.2004 г. на ОбС – Златица, тя бе удостоена със званието „Носител на почетен знак на община Златица”.

Във връзка с 90-годишния юбилей на достолепната учителка и гражданка Павлина Христова Узунова, по предложение на Инициативен комитет от 11 души и учители от СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с пълно единодушие ОбС – Златица, със свое решение от 21 юни 2016 г. я удостои със званието „Почетен гражданин на община Златица”. Званието е за доказан професионализъм и дългогодишна работа като учител, за активната й гражданска позиция като общественик и деятел в областта на културата, както и за популяризирането на автентичните обичаи и традиции в Златица. Званието се придружава с плакет и парична сума в размер на 500 лева.

 

Добави коментар