Официално откриване на комплекс „Св. Петър и Павел“

OtkrivaneSmolsko

На 2 юли, край параклиса „Свети Петър и Павел” над Смолско, се състоя традиционният празник на селото. Тази година, празникът беше по-специален, тъй като всички жители и гости имаха удоволствието да бъдат изненадани от новата придобивка в местността – комплекс „Свети Петър и Павел”. Тя е съвместен проект на няколко представители на местния бизнес, община Мирково и жители на селото.

Комплексът се състои от големи навеси със седящи до 200 места с циментирано свободно пространство за веселие, магерница за три казана и оркестрина.

От рано сутринта околността се изпълваше с желаещи да се насладят на красивата гледка и да се повеселят от душа и сърце с близки и приятели, а с пристигането си всички първо запалваха свещичка за здраве в освежения параклис.

Тържеството бе открито от водещата Цветина Грамова, която прочете стихотворение за Смолско. Кметът на селото Димитър Райков приветства жителите и гостите с „Добре дошли”. Той обърна внимание на важни инфраструктурни проекти, реализирани в Смолско – реконструкция на водопровод, асфалтирана главната улица, направени са тротоарите. Тази година предстои асфалтиране на още няколко улици. Димитър Райков благодари на всички участници в изграждането на новия комплекс и пожела весел празник.

Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, също отправи своите благопожелания за здраве и успехи на присъстващите на празника. Тя благодари на инициатора на проекта инж. Никола Мутафчиев и на неговите съмишленици, като връчи благодарствени писма на всеки един от дарителите. „Ние, заедно – бизнесът и общината, доказахме, че когато вървим ръка за ръка, нещата се случват така, както ги начертаем и както ги искаме. Нека Бог да благослови Смолско и нека тези дечица, които са днес тук, да стават повече и повече, за да се възроди селото.” – каза в заключение кметът Йотина. След това, тримата, заедно с Димитър Райков и инж. Никола Мутафчиев прерязаха лента на новата придобивка. Кметът на село Смолско плисна и менче с вода за успех и късмет, а отец Йоан поръси навред със светена вода.

В програмата на празника взеха участие фолклорна и танцова група към читалище „Отец Паисий” – с. Смолско, с ръководител Цветина Грамова, които изпълниха няколко песни и хора. Най-приятната изненада за публиката бяха изпълненията на детската танцова група към читалището, която също се ръководи от Цветина Грамова. С присъщата си всеотдайност към родното място, за запазването на традициите и фолклора, тя провежда репетиции с децата и възрастните всяка събота. Самата тя също изпълни няколко музикални поздрава към гостите.

Танцова формация „За пояс” също допринесе за доброто настроение на гостите със своето танцово майсторство.

Известен е фактът, че Цвети е възпитаничка на голямата народна певица Гуна Иванова, която също бе гост на празник, заедно със своите внучки Ива и Велислава Костадинови. Те вдигнаха на крака присъстващите и се извиха дълги хора. Към музикалната програма се присъедини и Снежина Темелкова, която изпя обичани и популярни чужди и български евъргрийни.

За всички бе осигурен вкусен курбан, а веселието не стихваше до късно вечерта под звуците на Мирковската духова музика и диджей Иван.

Ето и кои са фирмите и институциите, помогнали за изграждането на комплекс „Св. Св. Петър и Павел” с. Смолско:

„Инвест строй – Н.М.” ЕООД; „Арма строй” ООД Перник; „Кедър” ООД Нови хан; „Унибет” ООД; „ТрансБилд” ЕООД; „Геострой” АД; „Елаците Мед” АД; „Автомагистрали Хемус” АД; строителна фирма „Механджиев; Керамичен завод с. Мирково; Община Мирково; Кметство Смолско.

• Инж. Никола Мутафчиев – главен проектант, изпълнител и спонсор на комплекса

– Камъните за основите на селото са от кариерата в местността „Св. Петър и Павел”. Това място, традиционно, събира всички жители и гости за празника на селото. Задачата, която си я поставихме с кмета на община Мирково Цветанка Йотина и кмета на Смолско Димитър Райков, бе да направим на това място този комплекс, който кората да ползват безплатно, да има ток, вода, път и да е подходящ за всякакви събирания и тържества. Община Мирково даде разрешение да бъде изграден този комплекс и се включиха в проекта с 20 000 лв., които ОбС – Мирково одобри. Това е част от стратегията за развитие на село Смолско.

Комплекс „Св. Петър и Павел” съдържа магерница за четири казана с навес, има оркестрина и навеси с 200 седящи места. Мястото е електрифицирано и водоснабдено.

Изключително активна помощ оказа селото – няма човек, който да е отказал да се включи. Главен организатор на изпълнението на проекта е кметът на селото Димитър Райков, проектант е инж. Никола Мутафчиев, главен спонсор и изпълнител е отново инж. Никола Мутафчиев. Една от причините да се заема с този проект като проектант, изпълнител и спомоществовател, бе едно трогателно писмо, до мен, подписано от около 250 души, с настояване „Не ни забравяй, върни се в Смолско” и т. н. Това много ме задължи. С много вкус и мерак направихме всичко до строително и архитектурно съвършенство.

Есента ще оправим фасадата на кметството, внесена е докладна записка до ОбС.

Всякакви въпроси вълнуват хората в Смолско, но най-болезнен е този с пътя до Байлово и София. Има осигурено финансиране, проектите се доработват и може би до есента ще започне ремонтът на пътя, което е много важно. Има да се направи втори цикъл на водопровода, облагородяване на гробищния парк, ще започне корекцията на дерето на реката, което също е много голяма инвестиция, която вече е проектирана.

Би било добре ако и големите предприятия проявят по-сериозна социална ангажираност към това население, за което трябва да се търсят възможности и начини.

Добави коментар