ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Челопеч – Мобилност по програма Еразъм+

OUChelopechMobilnost

Ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Челопеч участваха във втората мобилност по проект „Let us speak“ или „Позволете ни да говорим“. Тя се проведе от 23 до 27 май в гр. Тринец, Чехия, заедно с училища от Чехия, Румъния и Турция.

Проектът включва разнообразие от дейности, които насърчават учениците свободно да общуват, да разширяват мирогледа си, да обогатяват жизнения си опит.

Представителите на училището бяха ръководителите Александър Радков и Александра Илиева и учениците Дамян Кирилов от V клас, Аня Кесякова, Кристияна Белова и Гергана Ангелова от VI клас, Памела Маринова и Станислав Шутилов от VII клас. Те бяха избрани по предварително установени критерии от екипа от учители, работещ по проекта.

Цялата седмица премина под надслов „Gold Rush“ – „Треска за злато“. Домакините се бяха постарали  всички да се почувстват като истински златотърсачи. Всички деца  бяха разделени на четири отбора, според цвета на каубойската кърпа – зелени, кафяви, жълти и оранжеви. Във всеки отбор участниците бяха по шест от различни държави.

Първият ден се проведоха игри за запознаване и сплотяване на участниците в отборите.

Вторият ден предизвикателствата бяха много забавни. Всички отбори трябваше да съберат колкото могат повече печати от различни магазини, ресторантчета и учреждения в с. Долни Ломна, като използват всякакви начини за общуване с изключение на чешки език.

В сряда се срещнахме с всички участници в проекта от Чехия и заедно посетихме Замъкът Храдец, посещаван от много известни композитори, като Бетовен, Лист и др. След обед посетихме „Археопарк“, в който се докоснахме до почти всички машини, инструменти, автомобили, мотоциклети и други уреди, изработени от желязо, продукти на Република Чехия. Град Тринец е „Сърцето на железарията“.

Четвъртият ден беше много вълнуващ за всички ни. Посетихме училището на нашите приятели в гр. Тринец. Бяхме посрещнати изключително сърдечно с кратка музикална програма, подготвена от учители и ученици. След това всяка държава представи с презентация родината и училището си. Нашите безспорни таланти Кристияна Белова, Аня Кесякова, Памела Маринова и Станислав Шутилов бяха бурно аплодирани. След представянето домакините ни показаха училището си.

В петък се отправихме към последната мисия. Като истински  златотърсачи, всеки отбор трябваше да търси злато в реката на с. Долни Ломна. Беше много забавно, почти всички нагазиха във водата с обувките. След като събрахме всичкото злато, премерихме кой отбор колко килограма е събрал.

Победител в края на седмицата беше отборът на кафявите, които показаха най-добра екипна работа, съобразителност и креативност.

Всички тези вълнуващи дни завършваха с игри и песни край лагерния огън и записване на приключенията в таен дневник.

Тиймбилдингът завърши, тръгнахме от гр. Тринец очаровани, развълнувани и обогатени. Това беше една незабравима седмица, изпълнена с приятни емоции, щастие и удовлетворение.

Поехме обратно към столицата Прага. Там имахме време за разходка, бяхме на Карловия площад, видяхме Астрономическия часовник Орлой, Карловия мост над река Вълтава, който  сбъдва желания.

Участието ни в  проект „Let us speak“ се превърна в едно от най-запомнящите се и красиви преживявания. Върнахме се изпълнени с емоции и впечатления, но и заредени с енергия – готови за нови предизвикателства.

Екип по проект – „Let us speak“

Добави коментар