ОУ „Георги Бенковски“ Мирково посрещна своите възпитаници с ново оборудване

И ето, отново е 15 септември! Пълен двор с чуруликащи ученици – първокласници и по-големи, нетърпеливи да прекрачат прага на Основно училище „Георги Бенковски” с. Мирково. Слънчевият ден допринесе за още по-приповдигнатото настроение на всички, а цветята и усмивките бяха безброй.

Официални гости на тържественото откриване на новата учебна 2021/2022 година бяха Цветанка Йотина, кмет на Община Мирково, Петър Грохчев, председател на Общински съвет Мирково, Цвета Попова-Хрискова, секретар на Община Мирково, Рудолф ван дер Веек от Нидерландия, бивши учители, родители и много гости. По традиция, празникът започна с издигане на националния трибагреник и химна на Република България. Водещи на програмата бяха Виктория Мариносян и Борислав Михов.

Приветствено слово произнесе Марианна Горгорова, директор на ОУ „Георги Бенковски”. „За мен е чест да Ви приветствам всички тук днес. Поводът е повече от радостен и с особена гордост. Тази година, училището ще приеме нашите ученици с изцяло нова материална база – всички кабинети са оборудвани с нови мебели. Това стана възможно благодарение на инициативата и спечеления проект от община Мирково, в лицето на г-жа Йотина. Целта, която си поставихме и започнахме да реализираме от 2018 г., постепенно придобива нови размери. Подменен бе покривът на училището, след това бе обновена фасадата на училището, и сега – вече имаме ново училищно оборудване. С общи усилия, ние предлагаме на нашите ученици едни отлични условия за образование.” – заяви Горгорова. Тя изтъкна, че само за 4 работни дни, целият педагогически и непедагогически колектив, с голямата подкрепа на родители и служители от община Мирково, на бивши и настоящи ученици, са успели да приведат в готовност новото оборудване за посрещане на новата учебна година. „Друг повод за радостта и вълнението ми в момента е новият напълно обзаведен кабинет по музика. Успяхме да реализираме една спонтанна идея, която се роди в края на учебната 2020/2021 г., при разговор с музикалното семейство Ивайла и Тодор Цачеви. С тяхна подкрепа и с подкрепата на основния дарител Рудолф ван дер Веек от Нидерландия, е създаден музикален кабинет, с 15 електрически пиана. От тази година, нашето училище е включено в списъка на иновативните училища в България. Във втори клас ще бъде въведен нов метод на обучение – метод на Рудолф Щайнер /Валфдорска педагогика/.“ – съобщи още Горгорова. Ръководител на проекта ще бъде Соня Динекова. От всички училища в Софийска област мирковското училище е получило най-голям брой точки за него. По национална програма „Равен достъп до образование” училището е получило 15 нови ученически лаптопа, предстои да бъдат получени и още, с които да се оборудва нов компютърен кабинет. Всички учители също са обезпечени с лаптопи, което няма да затрудни преподавателите, ако се стигне до обучение в онлайн среда. С проект по програма на ПУДООС предстои да бъдат закупени нови баскетболни табла и велоергометър за учениците.

Директорът Горгорова се обърна и към учениците, като каза, че всички тези неща се правят единствено за тях, за да се чувстват комфортно и да се учат в едни отлични условия. Тя им пожела да постигнат високи резултати на предстоящите НВО за 4 и 7 клас, които в миналата учебна година са доказали, че има в Мирково има качествено образование. На своите колеги, директорът пожела здраве, търпение и вдъхновение и заяви, че се гордее с тях и техните постижения. Благодарност за подкрепата бе изказана и към родителите.

От своя страна, кметът Цветанка Йотина поздрави ученици и учители с откриването на новата учебна година, като пожела здраве и успехи и сподели, че вълнението от този ден е еднакво за всички поколения, които са преминали или преминават през родното училище.

По повод откриването на учебната година в училището са постъпили много поздравителни адреси, които бяха изчетени.

Отец Николай Славчев прочете празнична молитва и със светената вода поръси всички в двора на училището.

В последвалата програма прозвучаха стихове, а възпитаници на музикалното семейство Цачеви изпълниха няколко произведения на пиано и духови инструменти.

Ключът на знанието бе предаден от ученика Хари Филипов на първокласниците, и по-специално на Стоян Захънов, който от тяхно име обеща да го пази грижливо.

След като бе плиснато менчето с вода и удари школското звънче, петокласниците хванаха под ръка първолаците и заедно с техните първи учителки Красимира Семерджиева и Лиляна Шумчева, ги въведоха в класната им стая. Останалите ученици също бяха нетърпеливи да видят новите си чинове и оборудване в кабинетите. Там ги очакваха и изненади-подаръци, осигурени от община Мирково.