Откриване на обновения параклис „Свети Георги“ в Чавдар

Ch_1

Ch_2  Ch_3

На връх Гергьовден, в Чавдар се състоя официално откриване на обновения параклис „Св. Георги”. Присъстваха кметът на община Чавдар Пенчо Геров, председателят на ОбС – Чавдар Александра Мутафчийска,  Светозар Банкин – управител на фирма „Екос Инженеринг“ ООД, Захари Бабуров – управител на фирма „Симстрой” ЕООД, жители и гости на общината.

В кратко слово кметът на община Чавдар Пенчо Геров разказа част от житието на Св. Георги, както и как е бил построен параклисът в чест на светеца. Първият параклис, който е бил построен на това място, поради липсата на поддръжка се е разрушил. През 1998 г. по идея на БЗНС –Чавдар и Църковното настоятелство и с даренията на жителите, параклисът е възстановен. С течение на времето се появява теч на покрива, поради което се налага ремонт на храма. Днес той вече е напълно ремонтиран, обновен е и прилежащият терен, като са поставени нови плочки, пейки и маси, изградени са навеси, а старите са ремонтирани. Пенчо Геров каза, че с новата си премяна параклисът „Св. Георги” е станал дори по-красив от параклиса на „Св. Петка”.

Обновяването е финансирано от бюджета на община Чавдар и със спонсорството на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, като компанията е дарила 160 хил. лева. Проектант на обекта е Мария Нанева от фирма „Симеко” ООД. Строителството е извършено от фирмите „Екос Инженеринг“ ООД и „Симстрой” ЕООД за 32 дни.

Пенчо Геров благодари на фирма Металкомплекс, които са помогнали с прекарването на тока и водопровода.

Пенчо Геров, Светозар Банкин и Захари Бабуров прерязаха трикольорната лента, с което официално откриха обновения параклис. Отец х. Недко Бръмбаров извърши тържествен водосвет и освети гергьовденския курбан. Тържеството продължи до късния следобед с много веселие и хора.

Добави коментар