Осветен бе нов параклис в комплекс „Борова гора“

Parakliks_Borova_Gora
На 15 август, навръх големия християнски празник Успение на Св. Богородица, в комплекс „Борова гора” Н. В. Преосвещенство Ловченският митрополит Гавриил освети едноименния малък, но много красив семеен параклис, сътворен от собствениците на комплекса Симеон Николов и Диана и Станислав Пеневи.

Той се намира в парка, непосредствено до сградата на комплекса. Доставен е от Гърция и цялата конструкция е сглобена за 9 дни. Към него води малка цветна алея. Над входа също има цветен венец.

Стенописите по стените са направени от фибро стъкло от църковния магазин в Пловдив. Дървената кутия за дарения и поставката за свещи, също са по гръцки образец – всеки посетител си взима свещ и пуска парите в кутията.

Храмът е наречен „Успение на Св. Богородица”. Името идва от самото място. Стари хора, които са участвали в залесяването на боровата гора разказват, че тук е имало такова оброчище.

От десетина години насам се забелязва, че оброкът „Св. Богородица” привлича хората от града и гостите на комплекса, които палят свещи и оставят цветя пред лика на Божията майка – едно хартиено нейно изображение, забодено върху едно дърво.

Имайки пред вид този факт, „Сидигруп”АД многократно дава предложение към два Общински съвета, да бъде учредено право на строеж за 50 кв. м. и фирмата със свои средства да проектира и да изгради параклис – едно прекрасно намерение, което би зарадвало сърцата и би донесло покой в душите на стотици хора!

Това обаче, по неведоми причини така и не се случва.

Но, където е текло – пак ще тече! – казва народът. Където християните отколе са отдавали почитта си към Божията майка, и днес и утре пак ще го правят.

Възрастни хора от Пирдоп, които вече са посетили параклиса са споделили, че мястото, на което той е построен е именно мястото на някогашното оброчище.

Семейният параклис „Успение на Св. Богородица” вече е факт. Той свети с цялата си прелест и може да се посещава от всички посетили на комплекса.

Добави коментар