Общински служители и доброволци се включиха в програмата „Нашето зелено утре“ в Чавдар и Челопеч


Инициативата „Нашето зелено утре“ на Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД  продължава днес и утре с втория етап на озеленителните дейности в община Чавдар.  На 3-километровата отбивка от главен път ГП I – 6 до село Чавдар ще бъдат засадени общо 320 броя големи фиданки – 120 броя шестил и 200 броя липа.

Стартът на засаждането край пътя бе даден от кмета на Чавдар – Григор Даулов и председателя на Общинския съвет – Мария Томева. От страна на дарителите участие в инициативата взеха заместник-управителят на Геотехмин ООД – д-р инж. Иван Вутов, инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на Елаците-Мед АД, инж. Стоил Димитров – зам. генерален директор „Производство“, както и служители на общината и на четирите дружества.

Кметът Григор Даулов благодари на ръководствата на фирмите дарители и сподели, че мястото за засаждането на фиданките е символично. „Преди около 15 години тук започна европейското развитие на Чавдар. Този път е първият европейски проект, който реализира общината. Това е пътят на Чавдар към Европа, който вече следваме дълги години“, каза кметът. Посадените фиданки от двете страни на пътя трябва да  го предпазват от снегонавявания. „Надявам се след 10 – 15 г. да се съберем  отново тук в същия състав, заедно с дарителите, и да видим дърветата, които са оформили красива защитна стена“, допълни Григор Даулов. 

„Програмата „Нашето зелено утре“ на дружества от Група ГЕОТЕХМИН се реализира в седем общини и ще продължи и през 2021 г. Целта ни е да помогнем на местните власти да облагородят населените места с нова растителност, да се увеличава биоразнообразието и общините да се превръщат в още по-добри места за живеене“, каза д-р инж. Иван Вутов – заместник-управител на Геотехмин ООД.

В първия етап на програмата „Нашето зелено утре“ в община Чавдар беше засадена нова растителност в парковете, детската градина, двора на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, в японската градина, археологическия парк „Тополница“, край фолклорния център „Чавдар“ и около параклиса „Света Петка“. С дарените средства общината е закупила 30 едроразмерни японски вишни с височина 180 – 200 см, 10 храстовидни магнолии, 100 броя рози – дървовидни и храсти, декоративна трева за японската градина и 550 броя теменужки, които красят центъра на общината. 120-те шестили са закупени от фирма от Самоков, а 200-те липи от Горското стопанство в Пирдоп, като по този начин се подпомага и неговата дейност.

На 30 октомври служители от общинска администрация и от отдел „Благоустройство“ към община Челопеч самостоятелно организираха засаждането и взеха активно участие в засаждането. На избраните от общината места бяха посадени албиция, обикновен кипарис, американски кипарис, ериковидна туя, японски клен, липа, пауловния, синя дугласка ела, ерикавидна туя, гинко билоба и дървовидна ружа. Секретарят на община Челопеч Нина Калоянова каза, че се надява ефектът от засаждането дейности да е траен, за да добият местата, които са облагородени, още по-красив вид. 

„Това е много добра инициатива и доколкото знам, инициативите на Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД не спират дотук. Разбрах и че ще подпомагате и социалните патронажи с хранителни продукти, както и че ще има тригодишна инвестиционна програма. Поздравявам ви за инициативата „Нашето зелено утре“, която е в духа на екологията, чистия въздух, красотата и благоустрояването на населените места “– допълни Калоянова.

„Нашето зелено утре“ се реализира на територията на седем общини – Чавдар, Етрополе, Мирково, Златица, Пирдоп, Копривщица и Челопеч. Само за два месеца са засадени 850 дървета и храсти на места определени от общините – на площади, в паркове, пред училища и детски градини, по протежението на големи улици или извън населените места. Инициативата за 2020 г. ще приключи тази седмица със засаждане на фиданки в община Пирдоп.