Община Челопеч и Група ГЕОТЕХМИН стартират съвместни социални проекти по Благотворителната програма „Българските добродетели“

Първите проекти, които Геотехмин, Елаците-Мед,
Геострой и Геотрейдинг ще подкрепят са насочени
към най-малките жители на общината

На 26 януари в Община Челопеч беше подписано поредно рамково споразумение по Благотворителната програма „Българските добродетели“, инициирана от проф. дтн. инж. Цоло Вутов и четири дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД.

Четирите компании ще подкрепят с дарения реализирането на проекти от обществена значимост за местното население. Първите предвидени проекти са изцяло насочени към спорт в училище и благоприятна външна среда за нуждите на физическото и двигателното развитие на децата и младежите.

Рамковото споразумение подписаха инж. Алекси Кесяков, кмет на Община Челопеч, г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД и инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед АД. На официалното събитие присъства и председателят на ОбС Челопеч г-н Димитър Въжаров.

През 2021 г. акцент на програмата „Българските добродетели“ в Челопеч ще бъде осигуряване на условия за спорт и игри навън и в училище за децата и подрастващите.

Благотворителната програма в общината ще стартира с проектирането и реновирането на 4 съществуващи площадки за деца до 12 години. Изцяло ще бъдат подменени амортизираните и негодни за използване съоръжения и ще бъдат добавени съоръжения за деца с увреждания, като се вземат предвид всички изисквания за безопасност. Предвижда се в проекта да залегнат дейности по изграждане на осветление, осигуряване на необходимото отстояние между спортните уреди за спазване на дистанция, както и достатъчно свободно място за игра.

Върху общински терени ще бъдат изградени две нови площадки, които ще осигурят условия за спорт на деца от 12 до 18-годишна възраст. По Благотворителната програма „Българските добродетели“ се предвижда да бъдат подпомогнати частично и ремонтът и обновяването на физкултурния салон в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Челопеч.

След полагането на подписите, кметът на Община Челопеч, инж. Алекси Кесяков, изказа благодарност от името на жителите към основателите на Благотворителната програма „Българските добродетели“ и лично към проф. Цоло Вутов. „Аз отдавна познавам проф. Вутов и го уважавам изключително много, не само като управител, а най-вече, като човек и инициираната от него благородна инициатива не ме изненадва.

Това е логично за мен. Благодарим на Група ГЕОТЕХМИН. Радваме се, че осъществяват такава широкомащабна социална дейност и подпомагат общините в района на Средногорието“, каза кметът на Челопеч. Той изтъкна, че проектите, които ще финансират дружествата от Група ГЕОТЕХМИН са изключително важни за населението на общината, а подкрепата – навременна и адекватна, защото децата винаги са били с приоритет и местната власт се стреми да осигури по-добри условия за тях. „Желанието ни е във всеки квартал да има детска площадка и майките да са спокойни, че децата им играят на безопасни места, без риск за здравето и живота им. Основното училище също е особено важен проект. Ще бъде изградена топла връзка между основната учебна сграда и физкултурния салон, който ще бъде ремонтиран. Ще бъде обновена актовата зала и ще изградим ново футболно игрище. Смятам, че изпълнението на този проект ще бъде повод за гордост и удовлетворение за една качествена придобивка за децата, която ще направи техния живот и обучение по-добри“ – сподели вижданията си кметът, инж. Алекси Кесяков.

От името на Група ГЕОТЕХМИН, приветствие към участниците в събитието поднесе г-н Доминик Хамерс. „Благотворителната програма „Българските добродетели“  е по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов. В учредяването на програмата участват четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД, които се ангажират да предоставят финансова подкрепа за социални проекти от важно значение за общностите в рамките на три години. Тази година, в Челопеч, проектите са насочени към нуждите на децата, което много ни радва. Надявам се занапред да има още проекти от полза и за радост на жителите на община Челопеч“ – каза той.

Официалното събитие завърши с думите на инж. Драгомир Драганов. „Ние от дълги години работим в тясно сътрудничество с ръководството на община Челопеч и винаги сме имали двустранно пълно разбиране и съдействие. Винаги сме откликвали адекватно на нуждите на общината и за в бъдеще те отново могат да разчитат на нашата подкрепа“ – подчерта инж. Драганов и допълни – „Грижата за образованието, здравето и физическото развитие на децата и младежите е приоритет в програмите за корпоративна социална отговорност на Група ГЕОТЕХМИН. Вярвам, че финансовата подкрепа на четирите компании, ще отвори пред децата възможности за активна почивка и спорт, както в училище, така и навън, в компанията на приятели.“ Инж. Драганов пожела през следващите години, съвместно с община Челопеч, да бъдат реализирани нови, интересни и важни за местната общност проекти.

С подписването на това споразумение, четирите дружества от Група ГЕОТЕХМИН вече работят с общините Етрополе, Мирково, Чавдар и Челопеч по съвместни проекти, които ще допринесат за повишаване качеството на живот на местните общности и устойчивото развитие на района на дейност на дружествата.