Община Мирково отново събра жители и гости на Бърдо

Отново е май. Една седмица след Великден, община Мирково отбелязва своя празник. Тази година той се състоя на четвъртия ден от най-наситения с емоции месец, а подготовката течеше трескаво от дни.
Неусетно изминаха цели пет години от тържественото откриване на Етнографския център на Бърдо. Новото място, на което се провежда мирковския празник. Тогава, както подобава на такъв повод, звучаха сто каба гайди… Хиляди жители и гости на Мирково се стекоха да ги чуят и да видят и другите изненади, подготвени от общинското ръководство.

Със същия нестихващ ентусиазъм на домакините, при отлична организация на общинската администрация и с умело подбрана музикално-забавна програма, протече тазгодишният голям празничен ден.

По традиция, първата „дума“ имаше Мирковската духова музика, която даде тон на доброто начало. Водеща на програмата бе чаровната и талантлива певица Невелина Сараджова. Със звънкия си глас тя плени сърцата на публиката при изпълнението на песента „Една българска роза“.

Кметът Цветанка Йотина отправи приветствие към всички с думите:
„Уважаеми жители на община Мирково, скъпи гости!
От името на общинското ръководство и лично от мое име искам да Ви поздравя по случай празника на Община Мирково. Няма бъдеще без достойно минало и настояще. Нашите предци са изнесли на плещите си тежката отговорност да ни завещаят постигнатото от тях. Кога, ако не днес, трябва да отдадем почитта и признателността към достойните и храбри жители на община Мирково! Техните думи и дела и днес предаваме от уста на уста, от поколение на поколение. Нека не забравяме, че местният патриотизъм е най-добрият учебник за нашите деца.
Вярвам, че наред със знаците на изминатия през столетията път ще постигнем заедно успехи за подобряване облика на общината, че резултатите от нашия труд ще стават все по-видими за всички, че районът ни – богат с културно-исторически забележителности и природни дадености, ще се утвърди като едно добро място за живеене.
Трудностите напоследък поизпълниха мислите ни и ежедневието ни. Позагуби се и радостта от лицата ни. Не се съмнявам и за миг, обаче, че всеки от нас носи в сърцето си обичта към родния край и близките хора. Ежедневно в контактите си с вас, се убеждавам как всеки се опитва да преживее достойно тежките моменти.
За мен кмет на община Мирково е висока отговорност и голяма чест да съм в услуга на всеки един жител. Моят труд и този на служителите на общината е възможен само благодарение на вашата подкрепа, вашата критичност и препоръки. Не ни спестявайте критики, но споделяйте с нас и добрите си идеи за общината. Това е нашата община, която искаме заедно да управляваме като добри стопани. Приемете моите пожелания за здраве, лично щастие и спорни начинания. Бъдете силни, радвайте се на споделеното човешко щастие и нека Бог да пази България. Бъдете живи и здрави. Весел празник!“.

Като подарък-изненада към жителите и гостите на общината, кметът Йотина прочете и написано от нея стихотворение.

МИРКОВО

Мирково е моят дом, мойта стряха и закрила.
Мирково е мойта слабост и голяма сила.
Неведнъж в живота тръгвах за не знам къде,
но отново, без умора, спирах там, където Мирково е все.
Там, където спомените оживяват,
със приятели на глътка вино.
Да раздумаш, да напомниш за селото ни любимо.
Искам аз на всички вас да дам китка обич, вързана със уважение,
а на спомените с вас – цял венец от преклонение!

Сред официалните гости бяха Стойно Стойнов, директор Обогатителен комплекс в „Елаците-Мед“ АД с. Мирково, към когото бяха изказани специални благодарности за подкрепата за празника, инж. Добри Цветков, член на Надзорния съвет на „Елаците-Мед“ АД, кметовете на Златица и Челопеч – Магдалена Иванова и Алекси Кесяков, актьорът Любен Чаталов, режисьорът Андрей Слабаков, генерал Димитър Шивиков, представители на бизнеса и други.
Поздравителни адреси за празника на община Мирково са изпратени от проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин“ ООД, изп. Директор на „Елаците-Мед“ АД инж. Драгомир Драганов, Националното сдружение на общините в Република България, Националната асоциация на българските градове и региони, Синдикат на българските учители, Пенчо Геров – кмет на община Чавдар, Магдалена Иванова – кмет на община Златица, Генчо Герданов – кмет на община Копривщица, Петър Горновски – председател на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Отец Николай Славчев освети празничната гозба, и пожела здраве, успехи и весело изкарване. Под вещото ръководство на майстора-готвач Александра Лалчева, екип от близо 10 души, участва в приготвянето на курбана от 7 овце.

На сцената пред публиката се раздадоха дамите от Танцов клуб „Мирковско хоро“, невероятната Невелина Сараджова, поп-фолк изпълнителят Борис Дали, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, неостаряващата поп-легенда Силвия Кацарова, и разбира се, Мирковската духова музика и диджей Драго. Всички получиха бурни аплодисменти и красиви кошници с цветя в знак на благодарност за своя принос за настроението на празника.

Актьорът Любен Чаталов отправи специална благодарност и свали шапка на всички момичета от общинската администрация, които шетаха неуморно из масите.

Дядо Боже се смили и за поредна година, небето над Бърдо остана чисто. Облаците тук-там се явяваха, но вятърът ги закарваше далече, за да не развалят страхотната дългоочаквана среща на всички, които се забавляваха от сърце до късния следобед.