В община Златица се проведе пресконференция по проект за повишаване на енергийната ефективност

preskonzlaticaenefe

На 26 октомври в заседателната зала на община Златица се проведе заключителна пресконференция по проект „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи в община Златица“. Присъстваха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, зам.-кметът инж. Цветан Хаинов, директорът на СУ „Св. П. Хилендарски” Нели Стефанова, директорът на ДГ „Вяра, Надежда и Любов” Димитринка Стоянова, служители в ОбА – Златица.

Пред присъстващите бе представена информация за изпълнението на проекта. Той се осъществява в рамките на Грантова схема BG04-02-03 „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи“, финансов механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014. Чрез реализацията на проекта бяха подменени горивните инсталации на ДГ „Вяра, Надежда, Любов” и СУ „Св. П. Хилендарски” от нафтови на пелети. По проекта са изградени и соларни панели, чрез които се осигурява топла вода в детските заведения. Резултатът, който се очаква да бъде постигнат е намаляване на въглеродните емисии, намаляване разхода за отопление в учебните заведения. Проектът е 100% съфинансиран от европейското икономическо пространство, като стойността на проекта е над 500 000 лв.

Предстои преминаване на три дневни проби на новите горивни системи. След тяхното успешно приключване те ще преминат в експлоатация.

По време на пресконференцията присъстващите имаха възможност да задават въпроси. Те бяха свързани с техническата част на проекта, доставката на пелети за горивните котли, соларните панели.

Добави коментар