Обществено обсъждане на проблемите в МБАЛ – Пирдоп АД

КОНСТРУКТИВЕН ДИАЛОГ НЕ БЕ ПОСТИГНАТ

На 21 април в лекторията на читалището в Пирдоп се проведе обществено обсъждане по въпроси, касаещи проблемите с управлението и състоянието на МБАЛ-Пирдоп АД. Организатор на събитието бе пирдопската общинска структура на Единната народна партия. Ръководството й е поканило за участие в обсъждането седемте кмета и председатели на ОбС от района, Управителния съвет на болницата и изп. директор д-р Маргарита Гетова. Присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, кметът на община Чавдар и председател на Сдружението на кметовете Пенчо Геров, председателят на ОбС – Пирдоп Мария Шентова. Присъстваха лекари и медицински персонал от МБАЛ и Медицинския център.

Според организаторите на обсъждането, в последните седмици в обществото витае тревожна информация за уволнения на медицински персонал и лекари от болничното заведение и предстоящо затваряне на отделения, както и че болницата и медицинският център щели да бъдат приватизирани. Според тях целта на срещата е чрез конструктивен диалог да се стигне до изводи и решения за бъдещето на болницата в Пирдоп. Целта обаче не бе постигната.

Присъстващите се разделиха на два лагера. От една страна медицинският персонал остро нападаше присъстващите кметове, представляващи общините-акционери в болничното заведение, с мотивите, че работят не за бъдещето на болницата, а за нейното затваряне.

От своя страна кметовете представиха пред присъстващите информацията, с която разполагат за случващото се в болницата, както и виждането им за нейното бъдеще.

Присъстващите медици изказаха своите притеснения от затварянето на очното отделение, уволнението на лаборантки, освобождаването на лекари-специалисти като д-р Ангел Мечкаров и д-р Абдулхафиз Насрула. Според тях уволнението им ще доведе до затварянето на детското отделение и хирургията. Освен това бе казано, че след отварянето на частната клиника МБАЛ „Скин Системс”, пациентите в хирургично отделение са намалели, тъй като повечето лекари, които работят на трудов договор в пирдопската болница и на граждански в частната клиника, пренасочват пациенти към нея. Бе поискан отговор защо кметовете позволяват да се случват тези неща в болницата. Те поставиха и въпроса кой е освободил от длъжността изп. директор на МБАЛ – Пирдоп д-р Десислав Толинова и кой е поставил на нейно място д-р Маргарита Гетова. Остра критика се изсипа върху присъстващите кметове, че нямали представа какво се случва в болницата и не знаели какво се случва с приходите и разходите на болницата. Очното отделение било на печалба от 9 000 лв., а било предвидено за затваряне.

Ангел Геров отговори следното:

– от лабораторията са освободени две лаборантки. Едната от тях е освободена, тъй като всеки ден пътува от и до Пазарджик, а транспортните разходи се покриват от болницата. Другата лаборантка е отказвала да работи след 15 ч. както и в събота и неделя. На тяхно място са назначени двама нови лаборанта, които покриват 24 ч. нуждите на клиничната лаборатория.

– Причината за освобождаването на д-р Ангел Мечкаров е че е отказал да бъде назначен на трудов договор в МБАЛ – Пирдоп, а гражданският му договор, по който той работи сега, не носи печалба на болницата.

– Закриването на щатната бройка „Началник логистика” в болницата е наложителен, тъй като болницата няма нужда от него. Това е отдел, който няма общо с лечебната дейност.

– Д-р Толинова е освободена от длъжността изп. директор от Надзорния съвет на МБАЛ, който е назначил д-р Маргарита Гетова за изп. директор. Това действие на надзорниците е регламентирано от Устава на болницата, който е създаден и с участието на д-р Десислава Толинова, когато тя е била общински съветник.

Пенчо Геров припомни, че болницата в Пирдоп с течение на годините е натрупала много задължения. Към момента те са над 2 500 000 лв. Поради тези финансови проблеми колективът не може да е сплотен и е демотивиран. Заради постоянните задължения не е имало обновления и ремонти в болницата. През годините община Чавдар е превела 300 000 лв. за нуждите на пирдопската болница.

По отношение на обвиненията, че акционерите не знаят какво се случва в болницата Пенчо Геров заяви, че всеки петък в заседателната зала на община Пирдоп се провежда съвещание в присъствието на всички кметове и представители на трите големи предприятия. По време на тези срещи изп. директор на болницата докладва не само за случващото се в болницата, а и за приходите и разходите, които прави болничното заведение. Именно на тези срещи се решава как и за какво да бъдат харчени наличните средства.

Кметът на община Чавдар попита д-р Десислава Толинова защо е освободила д-р Динев от хирургичното отделение и колко и в какъв размер са глобите за болницата, в следствие на нейното управление.

Той заяви още, че подобни срещи трябва да са конструктивни и да излязат с резултат, а не някой да се оплаква, че е сменен като изп. директор.

Мария Шентова каза, че от години болницата в Пирдоп се предава от един управител на друг, но нищо не се променя, а проблемите се задълбочават. Тя заяви, че на заседанието на ОбС – Пирдоп на 27 април д-р Маргарита Гетова ще направи отчет на финансовото състояние на болницата. По време на заседанието присъстващите ще могат да зададат въпроси към нея, както и по отношение на въпросите, поставени на общественото обсъждане.

Общественото обсъждане, инициирано от ЕНП – Пирдоп последва съдбата и на предишни срещи по проблемите на болницата, организирани в миналото и превърнали се в „говорилня”. Не се стигна до конкретен извод или решение на проблемите в болницата. Напротив, то доведе до нажежаване на обстановката между два враждуващи лагера между които конструктивният диалог е невъзможен. Без самокритичност, без поемане на отговорност, без приемане на корективно мнение, проблемите на болницата няма да се решат, а топката ще се прехвърля от един управител на друг!..

Добави коментар