Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев почете 145-та годишнина от смъртта на Тодор Каблешков

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев поднесе цветя на паметника на Тодор Каблешков в Копривщица по случай 145 години от смъртта на героя от Априлското въстание.

„Днес, отбелязваме 145 години от деня, в който Тодор Каблешков – един голям българин, с родолюбиво сърце сложи край на живота си, за да остане завинаги безсмъртен в народната памет”, заяви в краткото си слово пред жителите и гостите на Копривщица.

Стойчев беше категоричен, че Каблешков ще остане в българската история като патриотът, обявил с Кървавото писмо избухването на Априлското въстание в Копривщица.

„С последните думи в писмото: „Ако вие братя сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище”, започва епопеята на порива ни към свободата! Мнозина от смелите апостоли и участници в Априлското въстание ще дадат живота си за тази свобода, малцина ще я видят!

Тодор Каблешков дава живота си за свободна България само на 25 години. Поклон пред делото и паметта му!”, завърши словото си областният управител на Софийска област.