Обединени от каузата на Доброволчеството

 

 

 

 

 

На 4 декември, в музикалната зала на СУ „Саво Савов” Пирдоп, се проведе празник по повод Международния ден на доброволчеството – 5 декември. Той се чества от 1985 г. и е учреден по инициатива на ООН, когато световната организация приканва всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците, давайки по-голяма гласност на дейността им. Наред с това се дава възможност на хората да отчетат благодарността си към всички доброволци, които с безвъзмездния си труд и внимание към нуждаещите се допринасят за един по-мирен и безопасен свят.

Пред публиката от петокласници и шестокласници, учениците на Росица Чернева от „а” паралелка представиха драматизация по приказката „Дванадесетте месеца”. Със стихотворението „Доброта” въведение в тематиката на тържеството направи Камелия Лещарова от 5 а клас.

Всички участници в драматизацията бяха облечени в народни носии и се справиха отлично със своите роли на дванадесетте месеца, разказвачите, майката и двете дъщери. Посланието на приказката е как, когато правим добрини, те ни се връщат винаги. Петокласничката Димитрина Атанасова изпълни стихотворението на Джани Родари „Надежда”, с което програмата завърши.

Захарина Бодурова, завеждащ детския отдел на библиотеката в Пирдоп бе специален гост. Тя разказа на учениците що е то доброволчество. Тя сподели и за проектите, които са работили до момента доброволците към библиотеката, за удовлетворението от това да правиш неща в полза на обществото и за другите хора. Захарина Бодурова отбеляза още, че от няколко години възпитаници на средното училище участват и вземат награди в различни конкурси.

За тази година първите отличени – Петя Шопова, Мадлен Петрова и Димитър Филипов, получиха грамоти и подаръци. Грамоти за доброволчески принос получиха и останалите участници от клуб „Рицари на дъгата”. Почти през цялото лято децата се занимаваха с най-различни дейности, като повечето от тях бяха по техни идеи. Признаниетот „Рицар на добрата воля” за принос към благородната кауза получиха и преподавателката Росица Чернева и директорът на учебното заведение Цвятко Четьов. В края на разговора, Бодурова прикани желаещите да се запишат за доброволци.

Добави коментар