Нов успех за децата от фоклорна група „Шарени мъниста“

sharenimynista-medalradnevo

От 2 до 4 септември в Раднево се проведе XVII международен фестивал на инструменталните и танцови групи, в който участие взеха групи от България, Румъния, Сърбия и Турция. Във фестивала участие взеха три групи към читалище „Напредък” Пирдоп – детската фолклорна група „Шарени мъниста“ и дует „Алтина”, ръководени от Марияна Върбанова, както и смесеният битов хор, ръководен от маестро Кузман Кузманов.

Срещнахме се с Марияна Върбанова, която ни разказа за участието на трите състава в конкурса.

Марияна Върбанова:

Пристигнахме на 3 септември следобед и присъствахме на конкурса „Тракийски славей – с песните на Динка Русева”. В него взеха участие много деца от различни възрасти, но ние нямаме нейни песни в репертоара си и затова не участвахме.

На другия ден фестивалът трябваше да започне с нашето участие. Ние станахме много рано, за да може да се разпеем и да се подготвим за изпълнението си. Много бях горда, че дори и журито аплодираше изпълнението на децата, които направиха огромно впечатление. Те се представиха с три песни, които винаги им носят победи. Песните са „Подой, поведох”, „Дзън, дзън Ганкеле” и „Зарад тебе море моми”. Едната песен е от габровския край, другата е традиционна шопска песен, а третата е македонска с традиционния пирински триглас. Изпълнението им бе голямо предизвикателство, тъй като от 17 деца, които се подготвят в групата, едва 10 успяха да дойдат. През цялото време се притеснявах дали ще се справим. След тяхното участие се изявиха и градският хор и дует „Алтина”.

Получихме грамоти за участие и покана вечерта да участваме в гала концерта, но ние не можехме да останем. С нетърпение чакахме да разберем какви награди сме спечелили, тъй като след 3 дни ни се обадиха да ни съобщят, че групата „Шарени мъниста” е спечелила първо място и парична награда от 100 лв., на която децата много се зарадваха. Дует „Алтина” и смесеният битов хора имат поощрителни награди.

Най-интересно за децата бе вечерта преди нашето участие, когато гледаха изпълненията на чуждестранните танцови състави. Имаше група, която бе от Сърбия, но нашите деца до последно не можаха да разберат, че групата е от там. Те изпълняваха граовско хоро и бяха облечени в традиционните кюстендилски носии. В последствие се разбра, че са гости от Сърбия. Така успях да им покажа, че балканската музика е много близка и че в нея се преплитат традиции в съседните страни. Бяха много впечатлени и от румънските танцьори, които по-рядко са виждали на фестивали. За децата е много важно да посещават такива конкурси, за да могат да гледат нивото на други участници и да се сравняват с тях.

 

Добави коментар