НОВО LED-ОСВЕТЛЕНИЕ И РЕМОНТ НА СГРАДАТА НА КМЕТСТВО БУНОВО

• Николай Точев, кмет на село Буново, пред в. Камбана

 

 

 

 

 

– Тази година община Мирково е заложила в бюджета средства за ремонти в с. Буново. Сградата на кметство Буново е построена през 1982-1983 г., и от тогава не са извършвани големи ремонти по нея. Сега ще бъде сменена изцяло дограмата. Подменени ще бъдат подстъпите към сградата – тротоарните площи, които са в градинката пред нея. Фасадата ще бъде отремонтирана, тъй като се руши. Ще бъде направена нова мазилка, а дървана ламперия ще бъде боядисана. Водосточните тръби и улуци ще бъдат подменени също. Това ще придаде един по-добър облик на сградата, в която се помещават и читалището и пощата.

Паралелно с тези ремонти, в заделените средства от общината, е включена и подмяна на уличното осветление в селото с енергоспестяващо LED-осветление. Ще бъдат монтирани над 200 нови осветителни тела. Подмяната ще доведе до по-малки разходи за община Мирково за консумираната ел.енергия и по-добра осветяемост.

В последните три мандата, в Буново бяха реализирани редица проекти по европейските програми. Цялата четвъртокласна пътна мрежа в селото бе асфалтирана и бе подменена тротоарната площ, извършена бе корекция на р. „Буновска” малко над 300 метра. Жителите реагираха много позитивно на почистването на речните корита тази година, което означава, че нещата в селото се случват в правилната посока.

Миналата година община Мирково спомогна за доизграждане на подпорната стена на църквата „Св. Теодор Тирон” със средства на стойност 5 000 лв. Бяхме кандидатствали в Дирекцията по вероизповедания, откъдето ни отпуснаха 10 000 лв., но те не стигнаха и общината ни помогна.

Смятам, че общинското ръководство разпределя правилно бюджета си и на селата, които са към нея. Благодарение на това развиваме и доста добре културно-масовите дейности в селото. Имаме кукерски клуб, който ходи по участия няколко пъти в годината. Имаме женска и детска певческа група. За всичко това, общината заделя от бюджета си средства.

В момента, Буново се населява от около 270 жители. С новите ремонти по инфраструктурата, селото стана по-привлекателно за хората и търсенето на жилища и имоти е голямо. Това е едно от най-чистите села в региона, защото сме на голямо разстояние от предприятията.

Всекидневно уличните платна и тротоари се почистват от назначените по чистотата 6 работници. Предстои бройката да се увеличи с още един човек. Миналата година ВиК – София област направи цялостен ремонт на главния резервоар, който събира водоизточниците и ги подава към селото. Този ремонт бе нужен, бе извършен със средства на ВиК дружеството. По отношение на питейната вода, община Мирково е предприела мерки, като е направила проект за кандидатстване за подмяна на водопроводната мрежа. Надяваме се да бъде одобрен.

Община Мирково има договореност с мобилния оператор Виваком да закупи трите стаи, които се намират в сградата на кметството. Те ще бъдат използвани за изграждането на пенсионерски клуб в Буново.

През лятото, нашето китно село се оживява. Хората, които са от София, Пирдоп или Златица, лятото почти го изкарват тук. Населението на селото става двойно.

Предстои на 15 август да честване празника „Успение Богородично”. Този празник в Буново се почита от десетилетия. Преди пет години бе направен основен ремонт на параклиса, като от тогава празника се почита с по-голямо посещение, с веселия, курбан. Използвам възможността да поканя жителите и гостите на Буново да заповядат да се повеселим заедно на 15 август, от 12 часа.

Добави коментар