Новоизбраните кметове и общински съветници официално встъпиха в длъжност

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ

На 8 ноември, в заседателната зала на община Челопеч се състоя тържествена церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания кмет на Челопеч и полагането на клетва на новите общински съветници. Присъстваха служители от общинската администрация, жители, гости и медии. Церемонията бе водена от заместник областния управител на Софийска област Николай Борисов. Той поздрави инж. Алекси Кесяков за впечатляващия изборен резултат и му пожела да продължава да води общината напред, както досега.

Председателят на ОИК-Челопеч, София Иванова, благодари на членовете на ОИК, на на секционните комисии и на ОИК – София област за активното участие, за провеждането на законосъобразни местни избори, за високия професионализъм и проявената отговорност. Иванова се обърна и към инж. Кесяков, като подчерта, че за 16 години начело на общината е доказал, че няма невъзможни неща, когато се работи с ум и сърце за Челопеч. След като кметът получи удостоверението за началото на своя пети мандат, той също благодари на всички участници в изборите и за перфектната организация. Кесяков също пожела на себе си и съветниците да работят заедно и отговорно, както досега, за благото на Челопеч и неговите жители.

Кметът Алекси Кесяков и общинските съветници Деян Бънчев, Димитър Въжаров, Маргарита Богданова, Неделко Калоянов, Николай Николов, Нонка Бантова, Пламен Вътев, София Торолова, Стоян Патев и Цвятко Делков положиха клетва пред заместник областния управител, подписаха клетвените листа и с този акт официално встъпиха в длъжност.

Заседанието продължи да води доайенът Димитър Въжаров. Комисията по провеждане на процедура по избора на председател на ОбС бе определена в състав от трима души – Неделко Калоянов, Нонка Бантова и Маргарита Богданова. Димитър Въжаров бе издигнат и като единствено предложение за председател на Общински съвет – Челопеч.

След тайното гласуване на присъстващите десет съветника, с 8 гласа „За” и две празни бюлетини, Димитър Въжаров бе избран за председател.

ОБЩИНА МИРКОВО

С химна на Република България започна тържествената сесия на Общинския съвет в Мирково. Сесията бе открита от заместник областния управител Николай Борисов, който даде думата на Владимир Владимиров, председател на ОИК-Мирково за връчване на удостоверенията на избрания кмет и общински съветници. Владимиров отправи пожелания за успешен мандат и ползотворна работа на новия парламент и кмет. След церемонията по полагането на клетва и подписването на клетвените листа,  слово произнесе Цветанка Йотина, кмет на община Мирково.

„За мен е чест да бъда кмет на общината за четвърти пореден път. Благодаря на всички, които гласуваха за мен. Доверието е много голямо. Аз се чувствам задължена и ще работя с цялата си сила и възможности за просперитета на община Мирково. Нека да бъде сговорчив новия общински съвет, нека да нямаме търкания и противоречия. Когато имаме различни мнения, нека да ги изразяваме и да стигаме до най-правилните решения, които да бъдат от полза за общината. Желая на всички здраве и щастие. Успех в големия ангажимент, който всички ние сме поели пред хората. Смятам, че нашият опонент са проблемите, пред които е изправена общината, а не нашите лични проблеми. Затова, нека заедно кмет, съветници и общинска администрация, да решаваме проблемите, така че общината да върви напред и да става по-хубаво място за живеене. Знам, че обичате община Мирково и ще дадете всичко от себе си, за да го постигнете. Нека бог да благослови начинанията ни!” – каза кметът Йотина.

Николай Борисов връчи на Цветанка Йотина „Летописна книга”, местния символ на властта. От името на общинска администрация, Велко Лисев подари на Цветанка Йотина символичен ключ, с пожеланието с него да отваря всички врати за просперитета на общината.

Н. Борисов призова местните управници да се обединяват около общи каузи, защото историята е показала, че българският народ е бил силен и е просперирал тогава, когато се е борил заедно за постигането на общите цели. „На днешния хубав християнски празник, не забравяйте, че властта се дава и взима както от народа, така и от Бога. Бъдете здрави и нека вървим напред с Бога. Още веднъж успешен мандат!” – добави в заключение зам. областният управител.

Тъй като първото заседание съвпадна с празничния ден на Свети Архангел Михаил, местният свещеник отец Николай Славчев отслужи тържествен водосвет, като измоли здраве, благоденствие и успехи.

Ръководството на заседанието продължи Петър Грохчев, който е най-възрастният сред съветниците. За процедурата за избор на председател на общинския съвет бе избрана тричленна комисия за провеждане на избора в състав Петя Попова, Мария Цветкова и Иванка Божкова.

От съветниците дойдоха четири предложения за председател на общинския съвет – Петър Грохчев, Илийчо Лалчев, Методи Горгоров и Цветан Македонски. Цветан Македонски си направи отвод.

След тайно гласуване за председател на Общинския съвет със 7 гласа „За” бе избран Петър Грохчев. Той благодари за доверието и увери, че ще даде всичките си сили и знания за правилното ръководство на местния парламент.

ОБЩИНА ЧАВДАР

На 8 ноември, в Чавдар бе двоен празник. На този ден църквата в селото отбелязва своя празник. А по същото време се състоя и първата тържествена сесия на новоизбрания общински съвет. След изслушването на химна на Републиката, председателят на ОИК-Чавдар Цветана Влъчкова връчи удостоверенията на новоизбрания кмет Григор Даулов и общинските съветници. Тя им пожела да постигнат още много успехи за Чавдар през мандата си. Изборният процес в общината е протекъл при нормални условия, при стегната и бърза организация на работата, без сигнали и жалби.

Кметът Григор Даулов и съветниците се заклеха пред заместник областния управител Николай Борисов и подписаха клетвените листа.

Особено емоционален момент по време на първата сесия на Общинския съвет в Чавдар бе предаването на кметската огърлица от Пенчо Геров на Григор Даулов. Геров бе начело на общината и я управлява успешно в продължение на 16 години.

По повод оттеглянето си, Пенчо Геров сподели: „Спомням си 2003 г., когато за първи път встъпих като кмет на община Чавдар. Тогава кметът Панчо Радунчев беше на същата възраст като мен. Беше замислен и навъсен. Едва сега разбирам какво е преживявал в този момент. Разделяш се с много хора, бил си необходим, правил си за тях. След това, на лицето му се появи усмивка. Той сложи ръка на рамото ми и ми каза: „На теб поверявам община Чавдар. Аз започнах, но ти трябва да продължиш и общината да стане една от най-хубавите в България!”. Аз бих искал да променя малко тези думи и да кажа „Ние”. Ние двамата, с Григор Даулов, заедно с целия състав на общината и общинските съветници за четирите мандата, в които бях кмет, работихме за преуспяването на община Чавдар. Днес имаме правото да кажем, че община Чавдар я знаят в Канада, Ирландия, Франция, Германия, Испания, Япония, Китай, Виетнам и други. Това е плод на усилията на всички нас. С удоволствие свалям кметската огърлица и я предавам на новия кмет, защото знам, че той може, той знае и той ще доведе община Чавдар до още по-добър край. Григор, искам да ти завещая едно – нито крачка назад. Един кмет трябва да може да танцува в краен случай и танго. Никога не отстъпвайте. Аз ще стоя в страни и ще ви наблюдавам. Ще бъда строг, защото когато виждам, че общината върви нагоре, ще ви ръкопляскам. Но ако направите крачка назад, ще ви бъда много сърдит. Доведете община Чавдар до това високо място, до което заслужава. Пожелавам ви успех!”

От своя страна, Григор Даулов благодари на Пенчо Геров и го увери, че общинската администрация ще продължи упорито да работи за просперитета на жителите на общината и това, което е поръчал, ще бъде изпълнено и никога няма да направят крачка назад. „Клетвата, която сега произнесох е една голяма отговорност, но това ми носи и увереност, защото с 15-годишния опит, който имам, ще продължа да работя за възхода на община Чавдар. Знам, че кметският стол в България е много горещ, и поставя тежки предизвикателства. Вярвам, че само когато сме единни, ще работим заедно със съветниците за благото на Чавдар. Преди изборите казах, че кампанията един ден ще свърши и този момент дойде. Много се радвам, че именно днес, на деня на Свети Архангел Михаил, аз и вие положихме клетва. Вярвам, че доброто и светлината ще продължат и през следващия мандат да стоят над община Чавдар, вярвам, че ще успеем. Пожелавам успешен мандат на новоизбрания Общински съвет. Нека Бог да е с нас!” Доайенът сред общинските съветници Иван Нешков откри процедурата по избор на председател на общинския съвет. Избрана бе тричленна комисия по избора с председател Панка Илиева. Направени бяха две предложения за председател – Мария Томева и Ганка Додекова. След проведеното тайно гласуване, за председател на Общинския съвет, със 7 гласа „За”, бе избрана Мария Томева.

Мария Томева продължи да ръководи заседанието при дневен ред от две точки. По първа точка решението бе взето с 11 гласа „За“, като за представител в Областния съвет за развитие на Софийска област бе избран Димитър Пенелов. По втора точка бе взето решение с 11 гласа „За“, като за представител на общината в Общото събрание на АВиК бе определен Григор Даулов – Кмет на община Чавдар.

ОБЩИНА АНТОН

Първото заседание на ОбС-Антон бе открито от зам. областния управител на София област Николай Борисов. То се състоя на 8 ноември в залата на читалище „Христо Ботев”, която бе препълнена с дошлите да присъстват на този тържествен акт.

Кметът Андрей Симов и общинските съветници и положиха клетва, като повториха на глас прочетения от зам.-областния управител текст.

Андрей Симов приветства присъстващите, като подчерта, че през този мандат той и екипът му ще работят единствено и изключително за благото на общината.

„Оттук нататък, за мен няма партии и политическа принадлежност. Оттук нататък, моята партия е Антон. Искрено се надявам, с Общинския съвет и Общинската администрация, да бъдем нещо като семейство – не толкова близки, но много успешни. Готов съм да работя с всички, само и единствено за благото на Антон. За мен е чест и привилегия в следващите четири години да мога да служа на Антон и неговите жители. Благодаря ви, че ми повярвахте! Желая успешен мандат!” – каза още кметът Симов. Той пожела на новите членове на ОбС-Антон да загърбят политическите пристрастия и да работят като екип и в разбирателство, за да постигат добри резултати занапред.

Досегашният кмет на общината инж. Стоян Гарчев поздрави новоизбрания кмет за постигната победа на местните избори и му връчи герба на община Антон. Симов е и най-младият кмет сред колегите си от района на Средногорието.

След клетвата, ръководството на заседанието бе поето от най-възрастния общински съветник Мино Димитров, който прикани общинските съветници да направят предложение за председател на ОбС.

Бяха предложени кандидатурите на Светла Ранчева, Николай Маджаров и Цвятко Лумбев. Отвод от предложението направиха Николай Маджаров и Цвятко Лумбев, като заявиха, че трябва да бъде подкрепен кандидататът на политическата партия, която е излъчила най-много съветници в ОбС-Антон.

След проведеното гласуване, с 10 гласа „За” от присъстващите 11 съветници, за председател на ОбС-Антон бе избрана Светла Ранчева.

ОБЩИНА ЗЛАТИЦА

На 14 ноември, в малката зала на читалище „Христо Смирненски” в Златица, се проведе тържествената церемония по полагане на клетва и встъпване в длъжност на новоизбрания кмет и общински съветници на община Златица. Церемонията извърши заместник областния управител Николай Николов. Залата бе препълнена с присъстващи жители и гости на общината.

След подписването на клетвения лист, новоизбраният кмет инж. Стоян Генов направи кратко обръщение. „Община Златица ни даде огромен кредит на доверие, за да бъдем днес тук в тази зала, и същевременно огромна отговорност пред следващите четири години да я ръководим. Благодаря на всички, които изразиха гражданска позиция и даде частица от себе си в изборния процес. Пожелавам успех на първата колона на местното самоуправление – Общинския съвет. Ще работя с всички вас за благото на Златица. Пожелания за успех и на втората колона на местното самоуправление – Общинската администрация. За една отговорна, компетентна и отворена към нашите съграждани Общинска администрация. Поздравления и успех и на третата колона на местното самоуправление – гражданското общество. За конструктивна гражданска позиция. С партиите бяхме до изборите – оттук нататък сме една партия и тя се казва Златица, Църквище, Карлиево, Петрич. На добър час на мандат 2019-2023 година! Бъдете здрави!” – каза инж. Генов.

Бившият кмет Магдалена Иванова предаде символичния ключ на община Златица на Стоян Генов с пожелания за здраве, здрави нерви и неговият кабинет да не бъде никога заключен за гражданите. Иванова пожела още вратата на града да бъде заключена за интригите, злобата и личните амбиции, а да бъде отключена за доброто и просперитета.

Последва заклеването и подписването на клетвените листа от общинските съветници.

Ръководството на заседанието, по закон, бе поето от Цветана Радева. След проведено гласуване, за провеждане на процедурата по избор на председател на ОбС, бяха избрани Динчо Рашев, председател, и членове Емилия Самарджиева и Елена Герасимова.

Постъпиха три предложения за председател: Любомир Цветков, Магдалена Иванова и Младен Медаров.

След процедура по тайно гласуване, резултатът бе следният. Любомир Цветков получи 6 гласа, Магдалена Иванова 4 гласа и Младен Медаров 3 гласа. В така очерталата се ситуация, председател на ОбС-Златица не бе избран на това първо заседание. Юристът Ива Петрова даде консултация, че не следва да се провежда втори избор в същия ден и по искане на 1/3 от общинските съветници следва да бъде свикана следваща сесия, на която да бъде избран председател.

В залата се чуха реплики от възмутени граждани, които настояха изборът да стане в този ден.

Поради неизбирането на председател и след гласуване, Цветана Радева закри първото заседание на ОбС-Златица.

ОБЩИНА ПИРДОП

На 14 ноември, в присъствието на зам.областния управител на Софийска област Николай Николов, се проведе тържествената първа сесия на Общински съвет – Пирдоп.

Събитието уважиха народните представители Лало Кирилов, Красимир Янков и Цветан Топчиев и новоизбраният кмет на община Златица Стоян Генов. В ритуалната зала присъстваха и  множество граждани, гости и служители от администрацията.

С патриотичен рецитал-поздрав от деца от филиал „Снежанка” Пирдоп започна тържествената сесия. Те поднесоха китка здравец на зам.обл. управител Николай Николов.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров, кметът на кметство Душанци Златка Кънева и тринадесет общински съветници положиха клетва за мандат 2019 – 2023 г. Всички те се заклеха в името на Република България да спазват Конституцията и законите на страната, във всичките си действия да се ръководят от интересите на гражданите от община Пирдоп и да работят за тяхното благоденствие.

В своето обръщение към присъстващите кметът Ангел Геров благодари за гласуваното доверие и заяви, че ще работи както и в предходния мандат – само и единствено в името на община Пирдоп и нейните жители. „Уважаеми съграждани, благодаря за доверието, което ми гласувахте! Със своите действия аз няма да подведа вашия вот. Ще работя за благоденствието и просперитета на общината, без да разделям жителите по партийна принадлежност, религия, мислене или други признаци.” – каза Ангел Геров.

На основание чл. 23, ал.3 от ЗМСМА, тържественото заседание беше председателствано от съветник Райна Алдева. Тя поздрави колегите си с избора и им пожела толерантност и колегиалност при решаване на общинските дела. Комисията по избора бе определена в състав от 3 души – председател Десислава Толинова и членове Ненко Ненчев и Мария Бръмбева. От съветниците постъпиха две предложения за председател на ОбС – Васил Кафеджиев и Станислав Готев. При разискванията, съветникът Антоанета Мечкарова заяви, че е учудена, че политическата партия, спечелила изборите, не излъчва свой кандидат и този факт би могъл да се тълкува като бягство от отговорност или договорка.

След проведеното тайно гласуване, резултатът бе 6 гласа за Васил Кафеджиев, 5 гласа „Не подкрепям никого” и 2 гласа за Станислав Готев. При така създалия се казус и консултация с юрист, бе проведена повторна процедура и за председател на Общински съвет – Пирдоп бе избран Васил Кафеджиев със 7 гласа. При обявяването на резултатите, съветничката Мария Бръмбева показа своята бюлетина и заяви, че е променила вота си, защото ОбС не може да остане без председател.

ОБЩИНА КОПРИВЩИЦА

На 14 ноември в Копривщица се проведе тържествената церемония по встъпване в длъжност на новоизбраните кмет и общински съветници. Голямата зала на общинската администрация бе препълнена с хора.

На събитието присъстваше зам.областният управител на София област Николай Николов. След химна на Република България, изпълнен от духовия оркестър към СУ „Л. Каравелов”, председателят на ОИК-Копривщица Чавдар Пенчев връчи удостоверенията за избор на кмет на Бойка Дюлгярова и на общинските съветници.

Кметът на община Копривщица в мандат 2015 – 2019 г. Генчо Герданов благодари на жителите на общината за оказаното доверие на предишните избори и направи отчет на изпълнените през мандата 19 проекта.

Основен акцент в словото му бе направата на трите водохващания, благодарение на които възрожденският град е захранен непрекъснато с вода, както и на подмяната на всички осветителни тела в града. Също бе отбелязано, че през изтеклия мандат е продаден един-единствен общински терен, който е представлявал градска тоалетна.

„На 98% са осигурени и средствата за предстоящия национален събор в Копривщица”, отбеляза в края на словото си Генчо Герданов.

Новият кмет на Копривщица Бойка Дюлгярова положи клетва да работи в интерес на Копривщица и нейните жители. Тя благодари на хората, които са й гласували доверие и декларира готовност да загърби всякакви разногласия с ОбС, с цел просперитета на общината.

Генчо Герданов връчи на Бойка Дюлгярова символичния ключ на града, ключовете за машините, собственост на общината, и в помощ на здравния център и ВиК дружеството, както и букет цветя.

Първата тържествена сесия на Общинския съвет – Копривщица започна с полагане на клетва на съветниците, след което се премина към избора на председател на ОбС.

По традиция, заседанието бе водено от най-възрастния общински съветник – Марин Ганчев.

Бяха направени две предложения за избор на председател на ОбС – Стоян Павлов от МК „ВОЛЯ (ВМРО – БНД)” и Борис Подгорски от ПП ГЕРБ.

След тайното гласуване с 8 гласа, за председател на ОбС – Копривщица бе избран Борис Подгорски.

При гласуването за Стоян Павлов бяха гласували двама души.

След избора на председател на ОбС – Копривщица заседанието продължи с определяне на представител на общината, който да взема участие на общото събрание на Асоциацията по ВиК – София. Определен бе също и представител на обС – Копривщица, който да бъде включен в състава на Областния съвет за развитие на Софийска област.