Не спре ли поголовното замърсяване, общината няма да може да се справи

Angel Gerov

• Ангел Геров – кмет на община Пирдоп, пред в. Камбана

– Г-н Геров, от известно време в социалните мрежи жителите на града отправят упреци към Вас и общинското ръководство, че не е окосено и е мръсно.

– Да, има такива упреци. Само че тези граждани забравят, че всеки един гражданин има и своето задължение да си чисти пред дома и офиса си. Общината не е длъжна да измете и почисти тротоара му. Те искат точно това да се случва, което обаче няма как да се случи.

Всеки божи ден камиончето, с което разполага общината, минава по абсолютно всички контейнери. Всеки ден се изхвърлят неимоверно количество отпадъци. Тази сутрин, например, видях, че при контейнера пред стадиона бе изхвърлен фотьойл. На ул. „Княз Момчил Пирдопски” някои господа са си изхвърлили боклука на тротоара. Изрично съм забранил да го вдигат. Искам да дойдат в общината, да пуснат жалби и да ги питам кой го изхвърли. Никой не е видял. Има жители, които си изхвърлят строителни отпадъци до контейнера, въпреки че има правила, регламент, има строително сметище.

BokluciPirdop

Нито една община в България не разполага с такива сили и средства, които да хвърля за чистене и косене. Дори и в столицата. Нито беше изчистена София, както трябва през зимата, нито в момента е окосена. Окосени са централните градски площи.

Пирдоп има около 200 дка паркове, включително гробищните паркове на Пирдоп и Душанци. За Задушница ни бяха нужни около 2 седмици да изчистим, спряхме косенето в целия град, за да може да създадем някакъв приличен вид на гробищата. Всеки божи ден хората, които са по програмата за младежка заетост на лица до 29 годишна възраст, са в градската градина и я чистят.

Защото вечерно време е там е пълно с хора и това е хубаво, щом като им е приятно да бъдат там, но сутрин градската градина е сметище. Това отнема целия ресурс, с който разполагаме и вместо да пометем главната улица, или някоя странична улица, ние ежедневно чистим градската градина. Не се пази. Преди 2 седмици дори бе открадната и пейка от градската градина.

Има упреци и за стадиона. Ами не можем да смогнем, няма как. Разполагаме с двама души, които косят тези 150 дка. Те докато окосят 70 дка трябва да започнат отначало.

Когато окосихме стадиона, в който имаше прясна трева, никой не пожела да дойде да я вземе. А иначе ще отидат да окосят някоя частна ливада.

На 22 август приключва програмата за заетост на младите хора до 29 годишна възраст. На този етап не се очертава да има други такива програми. Тогава градът ще се зарине с боклуци. Общината разполага само с двама работника по БКС. Като свърши програмата на тези 30 човека, след това няма как да се справяме с почистването на града. А за съжаление, няма никаква чуваемост при гражданите, дори мисля, че става по-зле.

– Ще бъде ли премахната временно поставената спирка в центъра, около която всяка сутрин също е много замърсено?

– В най-кратко време тя ще бъде преместена на автогарата. Изчаквах да мине ремонтът на завода, тъй като трябваше да се осигури един кран. Всичко е свързано с пари, а идеята е да направим преместването й чрез дарение.

– Проблемът с кучетата?

– Имаме програма за кучетата, която изпълняваме. Имаме договор с фирма, която да ги залавя, обезпаразитява, кастрира и пуска. За съжаление, приютите не желаят да взимат кучета. Такива са законите и ние не можем да ги нарушаваме. Пресен пример – на ул. „Паскал” има необитаема къща, в която едно куче е родило девет кутрета, които се спускат по хората и това създава проблеми. Получаваме жалби във връзка с този случай. Фирмата, като дойде, ще трябва да предприемем процедура по приспиване, което е свързано с изписване на цяла папка документация.

– Предвижда ли се обновление на спортната зала и стадиона?

– За съжаление, на този етап европейските програми не предвиждат отваряне на мерки за спортна инфраструктура. Сигурно това ще стане на втори или трети прием. Лошата новина е, че максималната стойност на евентуален проект ще е 50 000 евро. С тези пари не може да боядисаме залата отвътре и отвън, камо ли да въвеждаме енергийна ефективност, да правим съблекални, да привеждаме стадиона в приличен вид.

Самото спортно дружество също има проблеми – стари задължения към НАП, неизплатени заплати. Най-вероятно старото дружество ще бъде ликвидирано и ще бъде създадено ново дружество, за да може общината да излезе от трудната ситуация по най-безболезния и легален за нея начин. В момента адвокатът на общината работи по тези въпроси.

– За проектите, свързани с енергийната ефективност на сградите на детските градини се чака отваряне на програмите ли?

– Енергийните обследвания бяха изтекли, но те се направиха наново. Проектирането е почти към края си. Това, което имаме като индикации е, че към септември ще бъде отворена програма за училищна инфраструктура. Ще кандидатстваме за трите детски градини. Тук имаме най-голям шанс за спечелване, тъй като имаме най-високите точки. Направен е списък, в който са точкувани учебните заведения и Министерството на образованието дава своите приоритети. В Софийска област нашите детски градини са с най-висок брой точки – 25. Има Комитет по наблюдение към ДФ „Земеделие”, в който се определят критериите за оценка на проекти. Хубавото е, че нашите детски градини са в челото, с най-високия брой точки. Наредбата все още не е готова. В нейния проект се казва, че един проект е един обект. Ние имаме един проект, но обектите са три. По дефиниция ОДЗ е един обект, но с филиали. Ние ще кандидатстваме с един проект, който е с три подобекта.

– За Началното училище с отделен проект ли ще се кандидатства?

– За съжаление, в списъка, за който казах, Началното училище е с много малък брой точки. 1 млн. евро са парите, от които остават 1 700 000 лв. за чисто строителство. Няма да стигнат за трите детски градини и началното училище. Ние ще направим така, че тази сума да бъде за трите детски градини. За Началното училище ще кандидатстваме към Националния доверителен еко фонд, който е със съфинансиране. Ще се натовари бюджетът на общината с около 100 хил. лв., но нямаме друг шанс. Ако все пак има втори прием и е пак за училищна инфраструктура, което е в сферата на вероятностите, ще кандидатстваме и за Началното училище, тъй като финансирането е 100%. Ако няма, ще бъде първият вариант с Националния доверителен еко фонд и съфинансиране. Това ще стане ясно до септември.

– На последната сесия на ОбС имаше доста дебати, относно визията на търговските павилиони в центъра на града.

– Това е тежка тема, по която все още нямаме яснота и стратегия. Едно задължително унифициране би довело до брожения у хората, защото ще бъде изтълкувано, че общината се е договорила с даден производител. Според доводите на специалистите от Техническа служба общината трябва да ги закупи и да ги отдава под наем. На този етап ние такова нещо не можем да си го позволим. Главният архитект на общината по закон няма право да проектира и да дава визия. За тази цел трябва да наемем външен архитект, на който трябва да се плати, но и това не можем да си го позволим. Получава се един омагьосан кръг с тези преместваемите обекти. Мисля, че с ОбС ще трябва да направим една по-широка дискусия на тази тема.

– Ще има ли обособена търговска площ около язовирната стена в Душанци?

– Обяви за наемане на два терена са публикувани, по наредбата за ползване на тротоарно право. Двамата кандидати, които първи подадат заявления, ще ползват терените до края на годината. Такова е решението на ОбС. Взе се решение там да бъде изработена визия, да има време за провеждане на конкурс и евентуалният наемател да бъде уведомен, че има изискване за приетата вече визия, за да бъде сключен дългогодишен договор с него. Сегашното решение се взе, за да се удовлетворят исканията на гражданите и гости на Душанци, да си закупят тротоарно право, за да може да има някаква търговска дейност това лято. За другото лято, трябва да го направим така, както трябва да бъде.

Добави коментар