Ненко Стаменов със сребърна купа от Еврошампионат 2020 на пистата „Долна Митрополия“

Ненко Стаменов със сребърната купа /вляво/

На 19 юли на пистата „Долна Митрополия“ край Плевен завърши първият кръг от BMU Европейския шампионат на писта 2020 г. и Европейския шампионат на СуперМото. 73 пилоти от България, Румъния и Чехия караха в различните класове и дисциплини.

Особен повод за гордост е победата на Ненко Стаменов от Чавдар с мотор Кавазаки, който се състезава в клас F 1000 и завърши на второ място в надпреварата. Той стартира от първа позиция, след като даде най-добро време в тренировките. „При първата обиколка се закачихме с един мой съотборник от МС „Болярите”. Падането му малко ме разконцентрира и друг състезател се възползва, направи дистанция, която не успях да скъся, не исках да рискувам. Финиширах втори.” – сподели специално за в. Камбана Ненко Стаменов.

Страстта към бързите машини Ненко има от 10-годишен. Състезава се от 2007 г. Разбира, че може да участва в състезания съвсем случайно, при едно любителско посещение на същата писта. Записва се в любителски клас и изкарва лиценз, става член на MC „Болярите” Плевен. „Иначе няма как да се състезаваш. Подготвих си мотор, правех тренировки, след това нещата се развиха доста бързо.” – разказва Ненко. През 2009 г. става вицешампион на България и на Източна Европа, а през 2010 г. се окичва шампионската титла на страната и Източна Европа в своя клас F1000. Както всяко нещо, така и тази страст има цена – няколко падания, контузии, операции. „Това ме мотивира допълнително и се връщам още по-силен.” – казва състезателят. След известно прекъсване и пребиваване в чужбина, той отново се връща към моторите, което изисква и връщане на добрата му физическа форма – сваля близо 10 кг. Пътува до пистата в Калояново, където се подготвя. „Всяко участие в състезание изисква доста средства – такси за участие, комплекти гуми за мотора, за престой. Тук е мястото да благодаря на Община Чавдар, които вярват в мен и винаги ме подкрепят финансово. Благодаря и на фирма „РЕИЖ” и Георги Ватахов, и на „Олопласт” и Дамян Ненов, които през годините също са ми оказвали финансова подкрепа. По принцип, в България е трудно със спонсорството на този вид спорт.” – допълва Ненко.