На Сирница прогонихме злите духове

На Сирница, по традиция кукери със страховити маски и шумни хлопатари гонят злите духове. Извършва се обичаят заораване, с който се възвестява че природата и земята се събужда за нов живот.

Вечерта след празничната трапеза, на конец се връзва бяла халва (някога са връзвали въглен, яйце, или сирене) и се „хамка“. Това е последното ритуално хапване на блажна храна. Вярвало се е, че човек дори само със зъби да допре яйцето, те ще бъдат бели и здрави. След празника яйцето или сиренето от конеца се прибират и служат за лек през годината. Черупките от яйцата, счупени на Сирни заговезни, се хвърлят на пътя, за да носят кокошките повече. Остатъците от блажната трапеза се оставят за сутринта – да ги изядат децата, за да се родят пъстри агънца.

Взема се и се дава прошка. Палят се високи огньове, прескача се запалена слама за здраве.

Община Челопеч

ChelopechSirnica20161

На 13 март в парк „Корминеш” – Челопеч, се проведе традиционният кукерски празник „Сирница 2016”. Много жителите и гостите бяха дошли, за да се насладят на кукерските игри и карнавалните маски. За желаещите да присъстват на празника, община Челопеч бе осигурила безплатен транспорт. Присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, под чийто патронаж се провежда празникът, общински съветници, служители в ОбА – Челопеч. Гостуващи кукерски групи бяха пристигнали от Пловдив, Благоевград, Златица, с. Калчево, област Ямбол.

Празникът бе открит от председателя на читалище „Труд и постоянство” Челопеч Радка Костова, която разказа за народните обичаи по време на Сирни заговезни. Инж. Алекси Кесяков приветства присъстващите и пожела успех на участниците в конкурсната част на празника.

Според регламента, „Сирница Челопеч 2016” имаше конкурсен характер в две категории – пресъздаване на герои от българското народно творчество и кукерски игри и маски. Състезателите можеха да се изявят индивидуално и групово, в категория до 12 години и над 12 годишна възраст. Общо конкурсните категории бяха 8. Участниците бяха оценявани от жури в състав: председател София Торолова – административен директор в „Елаците-Мед” АД и общински съветник, членове Николай Николов – председател на ОбС – Челопеч, Татяна Цонкова – мл. експерт образование и култура в ОбА – Челопеч, Жана Центовская – сценарист, Татяна Георгиева – библиотекар в читалище „Н. Вапцаров” – Благоевград, Итало Фабри – художник.

Най-напред се изяви кукерски клуб „Златното руно”, който извърши ритуала по посрещане на пролетта и изпращането на зимата, както и традиционното пролетно заораване и засяване, за да е благодатна и плодородна годината.

ChelopechSirnica20163

В пресъздаването на костюм от българското народно творчество до 12 г. индивидуален първенец стана Николай Алексиев / Бай  Ганьо по челопешки/. Второто място бе за тригодишния Георги Македонски /овчарче/. На трето място бе Георги Цветков /Васил Левски/, който е само на 1 годинка. В категория индивидуално участие над 12 г. на първо място се класира Ана Луканова /Рада Госпожина/, а на второ място бе Дилян Джунев /д-р Ливайн/.

В груповото участие до 12 години първото място бе за драматизацията на приказката „Неродена мома”, изпълнена от Нанси Найденова, Ивайло Богданов, Аделина Асенова, Емиля Кръстева, Дарина Андреева, Цвети Минева. Второто място бе за драматизацията на „Баба Марта с Пижо и Пенда”, изпълнена от Наско Фотев, Аделина Асенова, Рая Папукчиева. На трето бяха  класирани Мария Делчева и Станимир Кочев, които пресъздадоха Бай Ганьо и неговата съпруга.

Победител в груповото участие над 12 години бе Туристическо дружество „Шипка“ – Пловдив, които пресъздадоха танца „Кадрил“. На второ място се класира сдружение „Кукерски клуб – Златното руно“, които се бяха дегизирали като весели музиканти. Драматизацията „Изворът на Белоногата”, изиграна от Богдан Луканов, Димитър Лалчев и София Костова, бе класирана на трето място.

ChelopechSirnica20162

В категория кукерски игри и маски в индивидуалната надпревара до 12 г. първенец е Маринела Георгиева. На второ място – Петър Енчев, на трето – Тодор Бабачев. Победител в индивидуалното участие над 12 г. в тази категория е Иван Дионисиев, втора – Михаела Бабачева и на трето място – Добромир Джунев.

В груповото участие до 12 години  на първо място е детската кукерска група от ОДЗ „Вяра, Надежда и любов“ – Златица. На второ място – детската кукерска група от с. Калчево. На трето място – многорогите кукери близнаци  Георги и Мария-Стефани Старошалиеви.

В груповото участие над 12 години на първо място бе класиран кукерски клуб „Златното руно”. Второто място бе за гостуващата кукерска група от с. Калчево. Третото място бе за челопечшките мечки.

По-късно вечерта по традиция в центъра на селото бе запален обредният огън, около който се събраха и се веселиха много хора.

Община Мирково

2016SirnicaMirkovo

В дъждовния следобед на 13 март, на площад „Разкола” в Мирково се състоя традиционният за селото кукерски карнавал. От различни краища на страната се стекоха много гости, за да се потопят в магията на звуците на кукерските хлопки и атрактивността на кукерските маски.

Празникът започна с приветствие от страна на кмета на община Мирково Цветанка Йотина, която пожела на всички да са живи и здрави, както и да са леки постите.

Водеща бе Пепа Узунова, а в журито бяха включени служители от общинската администрация.

В дефилето се включиха много участници – стана традиция повечето от тях да са деца, отколкото възрастни. Много интересни находки имаше и тази година – герои от любими детски приказки и сериали, Пролетта, феи, калинки, горски животни. Неизменно доминираха и кукерските маски.

Добро представяне направи групата от ОУ „Г. Бенковски”, с ръководител Вергиния Хрискова, които се бяха въплътили в образите на героите от „Българи от старо време”. Емоции предизвикаха и групата, маскирана като „Елитни мирковски крави”.

Изключително представяне направиха участниците от кукерски клуб Мирково, които запознаха жителите и гостите с традицията на обичая Хамкане и вземане на прошка. Клубът вече наброява близо 60 човека, като най-малките участници в него са тригодишни. Звуците на чановете огласиха центъра на селото и предизвикаха бурните аплодисменти на публиката.

След края на дефилето, журито се оттегли да определи победителите. Тази година, награди бяха раздадени на всички – парични суми, вкусни торти и лакомства и шоколади.

Вечерта, по традиция, в центъра на селото бе запален голям обреден огън. Край него, всички си поискаха прошка и си пожелаха леки пости.

Община Антон

SirnicaAnton2016

Традицията на Сирни Заговезни бе спазена въпреки дъждовното и студено време. Привечер на 13 март на площада в селото се събраха много ентусиазирани граждани – от най-малки до възрастни. Около запаления огън дефилираха кукери със страшни маски и маскирани приказни герои. Самодейците от Читалище „Христо Ботев” възпроизведоха обичая Хамкане.

Кметът на община Антон инж. Стоян Гарчев отправи към своите съграждани пожелания за здраве и благополучие.

След конкурсната програма, жури от публиката отличи за най-добра кукерска маска на Илия Александров, Николай Стоев и Йордан Петров. Наградата за най-малки участници отиде при близнаците Мария и Иван Маджарови.

Паричните награди бяха осигурени от община Антон.

Добави коментар