На Свети Илия в Пирдоп ще бъде раздаван курбан

В миналия брой на в. Камбана ви съобщихме, че традиционният празник на град Пирдоп край Еленско, тази година няма да се състои. В специално интервю за местните медии, кметът Ангел Геров обясни, че това решение на ръководството на общината е продиктувано от удължената противоепидемична обстановка, нарастващия брой на заразените лица в страната и опасността от създаване на огнище на зараза в района.

“Както всички знаем, епидемичната обстановка в държавата ту набира скорост, ту намалява, но в последните дни нещата имат трайност към по-високи граници на заболеваемост. Ръководството на общината взе решение и смята за по-целесъобразно да не се провежда празника във вида, в който знаем всяка година се провежда.” – съобщи кметът Геров.

Създадена е организация курбанът да бъде приготвен в Социалния патронаж на общината в деня на празника – 20 юли. След това, ще бъде осветен от отец Недко Бръмбаров.

Пунктовете за раздаване в града ще бъдат 6 на брой. „Местата са следните: в двора на църквата, на площад “Скалата”, междублоковото пространство при болницата, в “Градската градина”, в двора на ПГМЕ /медодобива/ – южно от сградата на медодобива, и на парк “Върбите”. Това са определените места, като ще има служители на общината, които ще раздават курбана.” – информира още Геров.

Часовият диапазон ще бъде от 16.30 часа до 19.00 часа или до изчерпване на количествата.

На срещата бе съобщено, че са били предвидени и много други културни и спортни мероприятия по повод празника на Пирдоп, но за съжаление, тази година ситуацията с ковид-19, налага същите да бъдат отменени.