Национално честване на Деня на миньора

nacionalno_chestvane_den_na_minior
На 18 август в хотел „София Балкан” се проведе Националното честване на Деня на миньора. Присъстваха представители на минния бранш в България, синдикални организации и образователни институции. Официален гост на честването бе Министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Отбелязването на Деня на миньора започна с молебен за здраве в катедралния храм „Св. Неделя”.

По време на Тържественото събрание проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на УС и на БМГК, изнесе доклад за състоянието на минерално-суровинната индустрия в България.

Основна тема на пресконференцията бе състоянието и устойчивото развитие на минерално-суровинната индустрия на България.

По време на събитието БМГК връчи своите традиционни награди. За 2014 г. кандидатстваха 16 компании с общо 36 проекта. Наградите се присъдиха съгласно Правилника за символите и наградите на БМГК.

Наградата за постигнати най-високи годишни резултати през 2014 г. в категория „Големи предприятия“ получи „Минстрой Холдинг” АД, в категория „Средни предприятия“ – „МДЗ Балша” АД, в категория „Малки предприятия“ – „Инфрапроект консулт” ЕООД. Награда за иновации в категорията „Големи предприятия“ бе присъдена на „Каолин” АД за проекта „Заместване на природния газ с алтернативно гориво“, в категория „Средни предприятия“ – „Нипроруда” АД за реализирани 3 проекта. Наградата за безопасност и здраве при работа на дружества с нулеви трудови злополуки за 2014 г. в Категория „Големи предприятия“ бе присъдена на „Асарел-Медет” АД и „Каолин“ АД. В категория „Средни предприятия“ нагрдата получиха „Асарел-Ремонт” АД, „Минпроект“ ЕАД, „Нипроруда“ АД. Наградата „Грижа за природата“ за дружества с нулеви нарушения и санкции във връзка със спазване на екологичните норми през 2014 г. получиха в категория „Големи предприятия“ „Асарел-Медет” АД и „Каолин“ АД.

Националната награда за социално-отговорна кампания на дружество от минерално-суровинната индустрия през 2014 г. бе присъдена в категория „Големи предприятия“ бе присъдена на „Елаците-Мед“ АД за Програмата „Отговорност към местните общности“ (след гласуване на журналисти). В категория „Малки предприятия“ наградата получи „България Алфа“ за проекта „Възстановяване на медицински център в с. Минерални бани“.

Наградата за журналист за обективно и последователно отразяване на бранша през 2014 г. се присъди на Йовка Николова от в. „Старозагорски новини“. С наградата за най-добър студент на МГУ „Св. Иван Рилски” за 2014 г. бе наградена Анна Станчева Атанасова специалност „Маршайдерство и геодезия“.

Допълнителни награди за значими екологични проекти получиха „ЕнвироХеми България“ ЕООД и „Нипроруда“ АД.

Добави коментар