Наслука през новия ловен сезон!

interviu_Damqn_nenov

• Дамян Ненов, председател на ЛРС „Средногорие“, пред в. Камбана

– Г-н Ненов, предстои откриването на новия ловен сезон. Готови ли са нашите ловци за него?

– Както всяка година, не само за нашия район, а и за цялата страна, откриването на лова е голяма тръпка за всеки авджия. Тръпката при нас е по-голяма, защото районът не е толкова наситен с пернат дивеч, както са равнинните полета на Тракия, Добруджа и Черноморието, където този вид лов е по-застъпен. При нас се набляга повече на едрия и планински дивеч, който се ловува през зимата.

Ловните дружинки на територията на ЛРС „Средногорие” Пирдоп са подготвени за откриването на сезона. По закон се изисква при откриването на всеки един вид лов, да бъдат правени инструктажи. Такъв бе направен на 30 юли, когато бе свикан Управителен съвет, на който присъстваха всички председатели на дружинки. Представители на служба КОС от полицията и служители от РУ – Пирдоп направиха инструктаж за предстоящия ловен сезон. След него председателите на дружинки имат задължението да инструктират редовите ловци относно боравенето с огнестрелно оръжие.

– Колко са ловните дружинки в ЛРС „Средногорие”? Има ли промени в организационния живот на сдружението?

– Организационни промени в ловно-рибарското сдружение няма. В него са включени 15 ловни дружинки, в които членуват около 1 000 души. Отделно от тази бройка, към нас членуват 560 риболовци.

– Има ли много нови желаещи да стават ловци? Все още ли е така трудно да се стане ловец?

– За съжаление преди години беше много трудно да станеш ловец, но от тогава два пъти се промени Законът за ловуването, дори се чака и трета промяна на закона, която от септември месец ще е факт. Сега ловец се става, след като се издържат ловните изпити, а след това най-важното е в дружинката, за която се кандидатства, да има свободни места.

От няколко години насам ние провеждаме курсове за млади ловци, като интересът към тях не е само от Средногорието, а и от цялата страна. За щастие, ежегодно се увеличават младите ловци, но те са предимно млади момчета, които не са имали военна служба и трябва да имат по-сериозно отношение към боравенето с огнестрелно оръжие.

– С какво територията на вашето дружество се различава от други, по отношение на дивеча?

– Ние сме планински район с надморска височина над 600 м., поради което при нас е по-популярен едрият дивеч и най-вече дивата свиня. В определени периоди е имало изключително много пъдпъдъци.

– Какво предприемате за увеличаване популацията на дивеча?

– Всяка година ние разселваме в пет волиера в Средногорието диви яребици, с което допринасяме за увеличаването на популацията им в района. Въпреки всичко, този вид дивеч е забранен за острел, докато не се насити районът с него.

Правили сме опити за разселване на фазани, като пуснахме около 1 100 броя. За съжаление, след време не видяхме да има фазани, тъй като има много хищници, с които не можем на 100% да се преборим, защото законът не ни позволява. Преди време се позволяваше правенето на хайки за хищници, но сега те са забранени. Това позволява на хищника да се разпространява повече, а от там не само пернатият дивеч е застрашен, а и всички малки пиленца, зайци, сърнички. Те просто биват унищожени от хищника.

Хищниците, които се срещат в нашия район са чакал, вълк, лисица и скитащи кучета, които се срещат предимно по по-високите места. За да се справим с тях, целогодишно издаваме разрешително за индивидуални отстрелвания на хищници. Само в размножителния период на сърната и дивата свиня, спираме да даваме разрешителни за отстрел на хищници в горските райони, с цел да не обезпокояваме бременните животни.

Две години подред във волиера на я. Душанци разселихме близо 400 патици. Всяка година разселваме яребици в Мирково, Чавдар, Петрич, Пирдоп и Душанци.

Преди три години направихме опит за отглеждане на диви зайци, които бяха внесени от република Хърватска. Опитахме се с четири двойки диви зайци. Оказа се че на този вид заек, нашата природа не му понася. Разселихме около 45 заека на територията на Душанци, Антон и Пирдоп. За съжаление приключихме с отглеждането на дивите зайци, тъй като тази операция ни излезе доста трудоемка.

Едрият дивеч се запазва там, където има повече храна. Нашият принос за неговото опазване се изразява в това, да го подхранваме. За целта обработваме голям брой дивечови ниви, като почти във всяка дружинка имаме по 3-4 ниви. Дивите животни отиват в тях и се хранят свободно с храна, засадена от ловците. В много студените дни, в които има дълбок сняг, грижата за дивеча е изнасяне на груб фураж.

От както съм председател на сдружението, обърнахме изключително внимание на популацията на рибите. Всяка година зарибяваме всички реки на територията на сдружението. Близо 3 000 балкански пъстърви на година се хвърлят в реките на сдружението. Отделно яз. Душанци всяка година се зарибява с два вида риба – шаран и бял амур. През тази година имаме намерение да зарибим яз. Жеков вир със шаран и толстолоб.

– Как се противодейства спрямо бракониерите и какво е взаимодействието ви с ДГС и МВР?

– За съжаление в почти всяка дружинка има по няколко човека, които по един или друг начин се опитват да ловуват в непозволено за целта време. Затова ни създават доста неприятности и по всяко време на денонощието трябва да реагираме с нашите надзиратели, съвместно с РУ – Пирдоп и подвижната горска стража на ДГС – Пирдоп.

Когато имаме нарушения, винаги по моя молба полицията и ДГС – Пирдоп са се отзовавали. Хващали сме нарушители, особено в риболова, които използват мрежи, или забранени примамки, залавяли сме и хора, които са отстреляли дивеч незаконно. Най-голямата ни трудност в борбата с бракониерите е, че те разполагат с по-модерна и високо проходима техника. Ние имаме на разположение два джипа Lada Niva, със същите джипове разполагат и ДГС и РУ – Пирдоп, с които ни е трудно да се противопоставим на по-мощните джипове. Въпреки това имаме напредък. Съставили сме няколко акта, водят се дела.

Необходимо е самите дружинки да си помогнат и да си охраняват ловните полета и дивеча. Много е трудно на 1 000 ловци, ние с един ловен надзирател, с няколко полицая и представителите на подвижната горска охрана на ДГС – Пирдоп да покрием такава голяма площ от 89 000 хектара земя.

– Какво ще пожелаете на ловците?

– На всички ловци в Средногорието пожелавам успешен лов, безаварийно използване на огнестрелното оръжие и най-вече – „наслука” през този нов ловен сезон.

Добави коментар