Над 200 нови дървета облагородяват и променят облика на Мирково

Старт на инициативата даде кметът г-жа Цветанка Йотина, д-р инж. Иван Вутов – заместник-управител на Геотехмин ООД и инж. Драгомир Драганов изпълнителен директор на Елаците-Мед АД

Над 200 дървета ще бъдат засадени в Мирково по програмата „Нашето зелено утре“. Официално стартът беше даден със засаждането на 45 японски вишни на площада пред общината и на ул. „Александър Стамболийски“.  Кметът на Мирково г-жа Цветанка Йотина, д-р инж. Иван Вутов – заместник-управител на Геотехмин ООД и инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на Елаците-Мед АД засадиха фиданки пред църквата „Св. Димитър“ и срещу кметството. В инициативата се включи и целият Общински съвет, заместник-кметът г-н Велко Лисев, секретарят на общината г-жа Цвета Попова, инж. Стоил Димитров – заместник генерален директор „Производство” на Елаците-Мед АД, представители на миннодобивната компания, на Геотехмин ООД, Геострой АД и Геотрейдинг АД. Те участваха като доброволци.

В следващите седмици озеленяването ще продължи с още японски вишни, ясенолистен явор, американски червен дъб и шестил. „За засаждане сме определили двата площада – „Разкола“ и „Хармана“. Там ще бъдат засадени розови японски вишни. По ул. „Ал. Стамболийски“ ще има три вида дървесна растителност, като озеленяване се предвижда и по ул. „Г. М. Димитров“, съобщи г-жа Йотина. Подготовката на терените за засаждането се извършва от екипи на Елаците-Мед АД, като впоследствие местата се благоустрояват от местната фирма „Симстрой 2000“ ЕООД.

„Около 30 души се включват днес в засаждането – Общински съвет и Общинска администрация. Дръвчетата ще бъдат засадени поетапно, за да е по-приемливо за гражданите. Фирма „Симстрой 2000” Мирково също участва активно – с транспорт, подготовка, засаждане, възстановяване на тротоарните площи, където е необходимо. През пролетта, в продължение на две седмици, ще се радваме на розовите японски вишни на площад „Разкола” и площад „Хармана”. Радвам се, че днес това се случва на територията на нашата община. Засаждането ще допринесе още повече за хубавия облик на Мирково. Програмата на четирите дружества е прекрасна и ние я приветстваме. Имаме и други общи проекти, които ще реализираме в бъдеще. Предстои реализация на инвестиционна програма. Оттук нататък ще бъдем свидетели на нещо още по-голямо и по-мащабно, това е началото“, каза г-жа Йотина.

„Инициативата на Група ГЕОТЕХМИН „Нашето зелено утре“ е дългосрочна. Тази година тя е посветена на 30-годишнината от основаването на Геотехмин ООД и съответства на нашия стремеж да дадем своя принос за увеличаване на биоразнообразието, озеленяването и благоустрояването в региона на дейност на Елаците-Мед АД“, каза д-р инж. Иван Вутов.

Програмата се изпълнява с финансови средства на Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД, както и с доброволен труд от служители. Местата за озеленяване и плановете за засаждане се определят от всяка от общините в зависимост от това къде има нужда от облагородяване. Инициативата ще продължи със засаждане на дървета в Чавдар, Челопеч и Пирдоп.