НАГЛО ПОСЕГАТЕЛСТВО: ЗАПАЛЕНИ КОНТЕЙНЕРИ В ЦЕНТЪРА НА ПИРДОП

20171010_141040

20171010_141025

20171011_093924

20171011_093939

На 11 октомври кметът на община Пирдоп Ангел Геров направи спешна среща с местните медии. Поводът – запалени контейнери в центъра на Пирдоп.

Ето какво каза пред представителите на в. Камбана, в. Регион и ТВ Средногорие Медия кметът Ангел Геров.

– Поводът за днешното изявление е грубо и нагло посегателство върху общинско имущество. Става въпрос за умишлено запалване на контейнери за сметосъбиране и сметоизвозване. На 10 октомври, по обяд, е бил запален контейнер в центъра на града, близо до трафопоста зад новите блокове. През нощта, към 22.30 часа, е бил запален втори контейнер, който е в непосредствена близост до задния вход на църквата „Свето Успение Богородично” и срещу Дома за лица със сетивни увреждания в Пирдоп. Незабавно е реагирано от всички институции – пожарна, полиция, общинска администрация. Контейнерът бе загасен. След разотиването на хората, може би след около 15 минути, е бил запален и трети контейнер в същата улица. Реална бе опасността пламъците да се прехвърлят и върху сградите наоколо.

След тези посегателства, няма как – този район ще бъде лишен от контейнери, тъй като общината не разполага с резервни, за да ги подмени.

Бих искал да оповестя, че вече имаме три случая на кражба на поставените съдове за пепел. Това също нарушава нашия график, с който искаме да намалим отпадъка, който се изхвърля, да почистим града. По този начин всичките ни усилия отиват на вятъра! Това са неща, които трябва да вършим заедно, а не само да се иска от общината. 34 души от общината не могат да охраняват 240 контейнера денонощно.

Трите унищожени контейнера струват 1500 лева. Трите откраднати съдове за пепел – 300 лева. Това е без да добавяме разходите за транспорт. Контейнерите за битови отпадъци се доставят от Германия, което означава поръчка, чакане за доставка…

Взети са мерки и са поставени мобилни камери, но явно ще трябва да купим още и да ги поставим и тях. Има възможност в реално време на видеосигнала, на място да бъдат изпратени екипи, които да проверят случая.

В извън работно време, също ще има мобилни екипи, които заедно с полицията, ще извършват обходи и лицата, които бъдат установени, че нарушават правилата и увреждат или крадат общинско имущество, ще бъдат най-строго санкционирани.

Санкциите, които се налагат, варират от 100 до 500 лева, в зависимост от вредата. Ще търсим съдействие и от Прокуратурата за посегателство над общинско имущество.

Бих казал, че след тези случаи, че нещата излизат извън контрол. Това е мнението и на цялата общинска администрация, тъй като ние всеки божи ден коментираме точно тези посегателства. Ако такъв ще е отговорът на нашите призиви за опазване на града чист, то ние няма как да го правим това. Надявах се, че отговорът ще бъде точно обратният. Но истината е, че отпадъците се увеличават, а запалването и кражбите на съдовете са един вид саботаж на усилията на общинската администрация за подобряване визията на града. Всичко се прави с максимум усилия и минимум финансови средства.

Нямам обяснение за действията на тези хора, които и да са били те. Призовавам гражданите за по-голяма бдителност и своевременно сигнализиране в общината – на дежурните, на централата, за да можем да пресечем този вид злонамерени действия.

Направихме четири срещи по райони. На последната среща, миналата седмица /5 октомври/, е факт, че дойдоха не повече от 20 души, а тя бе достатъчно добре оповестена.

Това не може да продължава така и ние ще направим всичко възможно да го спрем.

Всички знаят, че тези съдове се закупуват със средствата от събираната такса смет и това ще рефлектира върху всички граждани.

Нека да се отнасяме съвестно и да съблюдаваме за чистотата в нашия град.

Добави коментар