Моят успех са моите клиенти, които ми поверяват грижата за здравето и красотата си

Тази седмица срещаме читателите си с Маргарита Велева, основател на козметичен център „МАГИ СТИЛ” Пирдоп. 2020 година е юбилейна – козметичният център отбелязва 20 години от създаването си. За идеята, за реализацията, за предизвикателствата в този бранш прочетете повече в самото интервю.

– Г-жо Велева, честит 20-годишен юбилей на козметичен център „МАГИ СТИЛ”! Разкажете ни за началото. Как решихте да се занимавате с козметични процедури?

– 2000 година беше година с много динамични икономически движения. Имаше инфлация, не бяха спокойни нещата, имаше съкращения, уволнения. Както си стоях един ден, отворих вестник и видях обяви за два курса. Дадох си сметка, че трябва да променя нещо в работата си. Аз съм медицинска сестра. Но ми трябваше промяна, за да изкарвам повече пари за семейството си. Това беше главната движеща сила тогава. Много обичах професията си на сестра, но ниското заплащане не беше достатъчно да се издържаме нормално. Избрах курса за козметици. Не напуснах работа веднага – хем работех, хем ходех всеки ден в София на курсовете, което беше много трудно без кола. Децата ми бяха малки. Но с подкрепата на моя съпруг и родителите ми, успях да ги завърша успешно. Имах късмета да попадна на една от фирмите, които са много добри в бранша. От тях научих много и в последствие разбрах колко много още трябва да уча, за да практикувам правилно тази професия. Тази фирма допринесе съществено за моето дообразоване, аз и до момента работя с нея. Тя е над 20 години на пазара, а като се учиш от най-добрите, непременно успяваш и ти.

– Къде отворихте първия си козметичен кабинет тогава?

– Наех едно помещение в Медицински център – Златица. Там работих година-две. Беше много трудно да ме опознаят хората. Нямаше такива средства за реклама – интернет и други популярни сега. Общо взето, разчитах на рекламата от уста на уста, доволни клиенти да доведат други. Там се чувствах по-сигурна някак, защото все пак е лечебно заведение и беше близко до моята си професия.

– След това заработихте в Пирдоп…

– Да, наех друго помещение в града. Малко по-късно закупих съседното, тук работя вече 15 години. В продължение на 5 години работих едновременно на две места – и като сестра, и като козметик. Но си дадох сметка, че прекалено много липсвам на семейството и взех решение да се занимавам само с козметиката.

Това бяха много динамични години. Толкова нови неща започнаха да се случват в козметичния бранш – все нови и нови неща, и като продукти, и като машини, и като методики на работа. Тази вълна ме грабна и ме заплени тотално. Някак съумявах да съчетавам здравето и красотата. За мен това е много важно – първо човек да е здрав, после и красив.

Започнах да посещавам интензивно много курсове и изложения за красота. В годината се организираха поне две големи събития – Арена на красотата и Beauty women. Имаше и мастър класове с лектори от цял свят – лекари, специалисти, дерматолози. Те ни даваха по-широк поглед върху работата, и когато се сблъскваме с медицински проблеми, да можем да ги отсяваме, а не да ги третираме само като козметични проблеми.

Благодарение на тази фирма, с която работя, за пръв път посетих Париж – отидох на обучение там. След това в Израел, в Милано, Италия, в Белград, Сърбия. В Истанбул се провежда международно изложение Beauty EuroAsia, където виждаш в световен мащаб какво е постигнато, какво се предлага, защото, макар и от малък град, аз трябва да съм в крак със световните тенденции.

Закупих доста апаратура – в началото започнах с един Вапозон и Дарсонвал. Взех и апарат за електроепилация, която за тези години беше актуална. После излязоха нови апарати за IPL епилация, взех ултразвук и радиочестоти, кислороден апарат. Имам и солариум за желащите за добиване на тен, но подчертавам дебело – за умерено използване. Разполагам и с много актуалните диодни лазери за трайно обезкосмяване. Заложила съм на добрите европейски марки с доказани резултати, сертификати и разрешения за работа.

– Как Ви приемаха Вашите клиентки в началото и сега?

– В началото не беше толкова популярно да се ходи на козметик. Преди 20 години, започнаха да идват по-екстравагантни дами, по-информирани. Тогава по-обикновените жени по-трудно посещаваха и то само, когато имаха проблем. В моята работа през годините, освен да се наложа в бранша, аз исках да ги науча как да се поддържат, за да са удовлетворени, да се успели, да са красиви, да нямат ниско самочувствие. Сега ми прави впечатление, че младите момичета акцентират прекалено силно върху някои части от лицето си – вежди, мигли… Понякога им давам съвети за вечерен грим, за парти. Но в ежедневието си човек трябва да изглежда по един начин, на събирания по друг начин, да има стил и красота. Мисля, че успях да спечеля доверието на хората, но благодарение на много труд, упоритост и любов към професията.

– Каква е конкуренцията в района в този бранш?

– Разбира се, има и други козметични салони. Някои с по-малък опит, други с по-голям. Конкуренцията е хубаво нещо. Иначе ще тъпчем на едно място. Нека има конкуренция и младите да се развиват в тази посока. Козметиката е хубава специалност. Да има дамите къде да отидат на спокойствие, да релаксират, да излязат със самочувствие.

– Досега говорим предимно за дамите клиенти. Посещават ли вече и мъжете козметик?

– Да. Мъжете също станаха по-суетни, искат и те да бъдат стилни. Световната тенденция е такава, няма как и българите да избягат от това. Но трябва да има някаква граница. В козметичния център идват млади момчета и мъже с проблемна кожа, с акне, различни кожни дефекти – кокоши трън, фиброми, брадавици. Поддържане на вежди също е сред търсените процедури. Мъжете са много точни като клиенти – те знаят какво искат, идват, записват час. Дамите са малко по-емоционални, по-разпиляни в желанията си, а аз се старая да удовлетворявам техните изисквания.

Моят клиентски кръг е широк, защото имам различни апарати за различните проблеми, които са ми в помощ. Услугите, които предлагам са доста обширни.

– Кое е най-важното за една красива кожа? Гените, хигиената, околната среда?

– Човек не може да избяга от своите гени като даденост. Трябва да бъде здрав, най-вече. След това – добре поддържан. Здравословният начин на живот, да има регулярно движение сред природата, повече природни храни, умерено алкохол. Когато човек е здрав отвътре, то си личи и отвън. С малки корекции може да се добие самочувствие.

– А имало ли е случаи, в които не сте успели да помогнете?

– Случвало се е, но тогава давам насока и пращам при специалисти. Имах случай с клиент, който не беше забелязал проблем с щитовидната жлеза.

– Какво е Вашето наблюдение като отговорност към здравето в годините?

– Хората станаха по-отговорни към здравето си, имат откъде да черпят информация. Интернет е опция, но трябва да се научат и да се отсява качественото информиране, да се търси и мнение на специалист, ако е необходимо. Прекалените източници разпиляват. Технологиите, за мен, са идеален помощник за успех. Но природата и природните средства не бива да ги подценяваме. Те са най-първото, което човек трябва да знае как да използва – било за лечение, било за козметика. Това са средства, които действат малко по-бавно, но нямат странични ефекти. Няма как да навредят, просто трябва да сме по-търпеливи и да дочакаме резултата. В технологичния свят, в който живеем, бързаме да надбягаме времето…

– В условията на повсеместната криза от разпространението на коронавируса, как работите?

– В началото беше голям стрес за всички – идва нещо ново, страшно, всеки го преживя по своему. Затворих за около месец, беше доста трудно. В това положение, мога да кажа, че мен ме спасяваше гората и природата, разходките с кучето. Постепенно започнахме да се връщаме към нормалния ритъм. Спазвайки, разбира се, указанията на РЗИ. Справяме се, хората са по-отговорни вече.

Тук искам да подчертая нещо много важно. Добрият имунитет, който ни е даден, трябва да се поддържа. Аз правя сутрин така – преди да си изпия кафето, всяка сутрин на гладно пия по 25 капки клеева тинктура във вода. Това е природният продукт, който действа на вируси, гъбички и бактерии. Заедно с пчелния прашец – половин чаена лъжичка в една чаша вода. Моят съпруг, например, добавя и хубав домашен ябълков оцет. Смятам, че така моят имунитет е укрепен. Имунната ни система трябва да се поддържа с природните продукти, с движението, с кислород. Ако съумеем да направим и малко гимнастика, още по-добре. От вируса трудно ще се скрием, но щом ни е дадена имунна система и я поддържаме здрава, тя си върши работата.

Съпругът ми се грижи за здравето на тялото, да бъде в кондиция и добро разположение. В тази грижа той съчетава източните техники с мануалните техники, без апаратура. Може би той се зарази от моя ентусиазъм и продължи в тази насока, защото аз не отделях толкова време за грижа за тялото и така, неговата дейност стана естествено продължение на семейния ни бизнес.

– Отбелязахте юбилея си със скромен празник.

– Да, в тесен кръг поканих мои дългогодишни клиенти. Имах хубава изненада от тях, добро отношение, цветя.

Целият месец ноември ще бъде месец на изненадите в козметичен център „МАГИ СТИЛ”. Всеки клиент, който дойде, ще има жест от моя страна – дали услуга или друг вид подарък. Те са част от моя успех. Те са ме подкрепяли и са ми дали доверието си и смятам, че го заслужават.

– Оптимист ли сте за бъдещето?

– Няма защо да не съм. След всичко лошо идва нещо хубаво. Смятам, че светът ще пребъде, каквото и да се случи. Красотата ще го спаси. Ние сме хората, които сме отговорни тя да се поддържа.

– Какво си пожелавате?

– Пожелавам си здраве и повече смелост в начинанията, да не се плашим от обстановката, да бъде по-смели и да вървим напред. Желая го на всички от сърце!

Интервю на Александра Тодорова