„Моето слънчево детство“ – концерт за финала на детската лятна академия в Смолско

Втора Лятна детска академия в Смолско

На 9 юли стартира Втората лятна детска академия в с. Смолско. Мястото, на което се провеждат заниманията е Народно читалище „Отец Паисий 1901”. В изцяло ремонтираната и обновена голяма зала на културната институция се събраха над 50 деца на възраст от 3 до 14 години, на които предстоеше да се забавляват и да научат нови неща. Ръководител на лятната академия отново е Цветина Грамова, а дейностите се осъществяват с подкрепата на община Мирково.

В първия ден на академията, децата се впуснаха в света на изобразителното изкуство и творчеството, като изработиха и нарисуваха красиви рисунки.

Във втория ден, малките палавници направиха рамки за снимки, след което игрите продължиха на открито.

В следващите дни, децата имаха възможност да се радват на слънчевото време и да се запознаят с игри от недалечното минало – скачане на ластик, въртене на обръч, скачане с чували и други. Творците оцветяваха керамични фигурки, отдадоха се на танци и забавления.

Световното по футбол в Русия също оказа своето влияние – малките футболисти от Смолско също сътвориха вълнуващи мачове, по подобие на най-известните спортисти.

За предстоящия концерт-спектакъл на 22 юли, децата ръчно изработиха колоритни покани, които ще поднесат на своите родители, баби и дядовци.

Екскурзията до Копривщица през седмия ден от Лятната Академия донесе на малчуганите изключително много емоции и усмивки. Посещавайки музеите в града, научиха много за историята му и за събитията, случили се там по време на Освобождението. Най-голямата забава през деня я поднесоха домакините от Музея на хляба

и традиционните храни.

 

Децата се запознаха и с техниката декупаж. Те изработиха прекрасни творения под формата на сърце.

През деветия ден, всяко от децата направи своя шапка на „MasterChef“. Всички малки готвачи, чрез своето въображение и различни продукти, представиха по една вкусотия, която след това похапна с усмивка.

На следващия ден, малчуганите посетиха Градския минерален плаж на Стрелча, където се забавляваха на воля. След това, малките сръчковци сътвориха прекрасна украса за предстоящия концерт, за който се готвеха доста усърдно.

 

Ето, че така чаканият ден дойде! Новоремонтираният салон на читалището едва побра желаещите да видят спе

ктакъла „Моето слънчево детство”. Сред гостите бе и кметът на община Мирково Цветанка Йотина.

 

Възпитаниците на Цветина Грамова показаха своите умения в свиренето на гъдулка, китара, балет, модерни и народни танци, изпълнението на стихове, песни и скечове.

Грамота имаше и за гол-майстора на футболния турнир. Всички участници получиха грамоти за тяхната всеотдайна работа по време на Лятна академия 2018 и пожелания за още успехи и много забавления. Мария Менгова, председател на НЧ „Отец Паисий” изказа благодарност за организирането на Академията. Тя благодари и на община Мирково за осъществяването на основния ремонт на залата, като концертът бе и едно своеобразно откриване. От името на майките бе прочетен поздравителен адрес, а на своята ръководителка – децата връчиха благодарност – картичка. Николай Маринов, новият библиотекар на читалището в Смолско, получи благодарности от ръководителката Цветина Грамова, за огромната помощ, оказана при заниманията с децата.

 

Сърдечни поздравления към Цветина Грамова отправи кметът Цветанка Йотина. Тя й благодари за това, което прави за децата на село Смолско и й поднесе голяма кошница с цветя. За малките палавници имаше и още една изненада – голяма торта с надпис „Моето слънчево детство”, от която похапнаха всички участници в Лятна академия 2018.

Добави коментар