Младежи от Златица помогнаха да бъде спасен затънал кон

Снимка: Фейсбук

За ползите и вредите от социалните мрежи може да се говори много, безкрайно и дори безплодно. Но в този брой на вестник Камбана ни се иска да ви разкажем за една случка, случила се тези дни и, слава Богу, завършила с успешен финал за всички участници в нея. На 26 юни, двама младежи, Веселин /21 години/ и Николай /24 години/ Велеви от Златица, по заръка на дядо си, отиват да събират окосената трева в имот край Пирдоп.

„През цялото време чувахме звуци от животно, които бяха, някакси, не както трябва” – ни разказа Веселин. След като си свършили работата, решили да отскочат до намиращият се малък язовир в м. Граматник, южно от известителната кула.

„Там, в блатото, видяхме затънало животно, една кобила, която не можеше да се измъкне” – допълва Веселин.

Без да се колебаят и за миг, младежите решават да потърсят собственика и пускат сигнал в една от многочислените средногорски групи в социалната мрежа. С тях се свързва съпругата на собственика, а след това и самият собственик.

„Уточнихме мястото и той дойде с още един човек, като носеха всичко нужно, за да извадим животното. Собственикът влезе в блатото и с големи усилия успя да върже животното така, че да не бъде наранено при изтеглянето му. Той беше в тиня до кръста, но успя да излезе. Вързахме тирфора за съседното дърво, закачихме го с колани и въжета за кобилата и започнахме да я теглим полека. Животното инстиктивно започна да се бори за живота си, в резултат, на което се изхлузи от коланите.” – разказа още младежът.

Наложило се отново да се влиза в тинята и да се превързват коланите около добичето, което вече било адски изморено.

След близо 4-часова сага, четиримата мъже успяват да я изкарат на брега. Кобилата едва стояла на краката си, но започва да живва и да пасе. Веселин допълни, че ще й бъдат дадени витамини и ще й бъде сложена ваксина.

Много от потребителите на социалната мрежа изказаха своите поздравления към двамата братя – Веселин и Николай Велеви, за доблестната и мъжка постъпка.

Разбира се, намериха се и такива, които намериха за по-уместно да критикуват, отколкото да замълчат.

Във времената на клавиатурно критикарстване и сеирджийство, примерът за гражданско съзнание, който братя Велеви дадоха, може само да бъде поощрен с похвала, благодарности и пожелания за здраве и успехи.

„К”