Митинг в памет на жертвите от тероризма

11septemvri_jp-gara_Bunovo

На 11 септември, по установена през последните години традиция, на ж.п. гара Буново бе отбелезан Световният ден за борба срещу тероризма и бе почетена паметта на загиналите невинни хора. 11 септември е един от двата дни в годината, когато си припомняме и зловещия атентат на 9 март 1985 г. и поднасяме цветя пред паметника на загиналите от избухналата бомба във вагона за майки с деца.

На възпоменателния митинг присъстваха зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ПП ГЕРБ Димитър Главчев, съпредседателят на парламентарната група на Реформаторски блок Радан Кънев, председателят на парламентарната група на Патриотичен фронт Валери Симеонов, народните представители Радослав Стойчев, Данчо Хаджиев, Християн Митев, Борис Ячев, Петър Петров, Димитър Байрактаров, кметът на община Мирково Цветанка Йотина, синовете на Николай Хайтов – Александър Хайтов – скулптор на монумента, издигнат на ж.п. гара Буново и Здравец Хайтов – архитект на паметника.

Направена бе ретроспекция на събитията от 9 март 1985 г. Отец Николай Славчев отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите от протурския тероризъм. В словото си кметът на община Мирково Цветанка Йотина каза, че терорът няма цвят. С голямо вълнение тя разказа за трагедията, разиграла се през 1985 г., за жертвите от терористичния акт в САЩ, за загиналите 334 души в училището в Беслан, Русия, от които 186 деца и за жертвите на тероризма в още много места по света.

В словото си Валери Симеонов подчерта, че трагедията в Буново е била насочена срещу българския народ. Той заяви, че този ежегоден възпоменателен митинг не е срещу турския народ, а срещу зверствата на терористите.

„Днес сме заедно, за да почетем жертвите на тези атентати, но и да заявим, че сме срещу заплахата от тероризъм. На това място си даваме сметка, че ние не можем да изтрием всяка една следа на злото по света, но може и трябва да работим за това” – каза зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Радан Кънев отбеляза, че политическото насилие има много лица и всички те са еднакво уродливи – лицето на политическия терор, лицето на религиозния терор и лицето на държавното насилие.

В края на събитието, под звуците на траурна музика пред паметника бяха положени венци и цветя от името на народните представителите от ПП ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, от община Мирково, ТВ ”СКАТ” и от много граждани.

 

Добави коментар