Министър-председателят на България Бойко Борисов почете паметта на загиналите на ж.п. гара Буново

jpgarabunovo-borisov

На 9 март на ж.п. гара Буново бе почетена паметта на загиналите и пострадалите от терористичния атентат на ж.п. гарата на 9 март 1985 г., когато избухва бомба във вагона за майки с деца. Загиват 7 души, сред които и глухонеми деца, прибиращи се вкъщи.

На възпоменателния митинг присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, евродепутатът Ангел Джамбазки, народните представители от Патриотичния фронт Валери Симеонов, Юлиан Ангелов, Полина Карастоянова, Борис Ячев, Димитър Байрактаров, Султанка Петрова, зам.-председателят на НС на БСП – Лява България Янаки Стоилов, кметът на община Мирково Цветанка Йотина, съсобственикът на ТВ „СКАТ” и съпредседател на ПП НФСБ Данчо Хаджиев, авторката на поредицата „Кървава чешма” Силвия Трендафилова, синът на Николай Хайтов – Александър Хайтов – скулптор на паметника на ж.п. гара Буново.

Силвия Трендафилова с голямо вълнение разказа за трагедията, разиграла се през 1985 г. Отец Йордан Георгиев отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите от протурския тероризъм.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че като християни ние сме научени да прощаваме. „Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в
България и в света, който да не осъжда терора“, заяви още Бойко Борисов.

„Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт“, каза още той. „В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма”, добави Бойко Борисов.

„Всички ние, и християни, и мюсюлмани, в България трябва да намерим най-добрия за всички начин да живеем заедно. Конфронтацията е пагубна и виждате, че до нищо добро не води“, каза Борисов.

Той бе категоричен, че е против да се политизира темата.

„Тероризмът се отрича от всички. В този етнически мир, в който живеем в България, трябва да сме много внимателни и в едната, и в другата посока. Нито е било правилно да им сменят имената, да ги прокуждат от България и да дават и те жертви. Нито е правилно по такъв начин да се отговори на тогавашната държавна политика на Възродителен процес. Осъждаме и двете неща и всеки здрав разум и разсъждение би трябвало да е в тази посока“.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов отбеляза, че терорът няма цвят, няма религия или етнос.

 „Днес е ден, в който всички трябва да си отговорим –  готови ли сме с общите си поуки от миналото. Тук сме всички, независимо от това дали в ежедневието сме противници, дали имаме непримирими противоречия.

Тук сме, за да кажем, че осъждаме терора. Защото терорът е ужас на битово ниво.”, подчерта той.

В словото си Ангел Джамбазки каза, че взривът на гарата не е бил еднократен акт, а съпътстван от още други терористични прояви на протурската групировка. Той осъди изключителната жестокост и запита какъв „борец“ за права трябва да си, за да взривиш вагон за майки с деца.

Валери Симеонов отбеляза, че обединението на политическите сили е пътят за бъдещето на България.

В словото си кметът на община Мирково Цветанка Йотина каза, че всяка година на това място се почита паметта на жертвите на най-кървавия терористичен акт в новата история на България. „Трудно е човек в този момент да намери необходимите думи, за да изрази своята мъка. На този ден според православния календар православната църква почита Св. 40 мъченици.

Преди 785 години край Клокотница цар Иван Асен II разбива войските на Теодор Комнин и в чест на победата в Търново е издигната едноименната църква, увековечила подвига на 40-те войни християни. Днес скланяме глава пред паметта на невинните жертви. Бог да ги прости!”, каза Цветанка Йотина.

В края на събитието, под звуците на траурна музика пред паметника бяха положени цветя от държавните мъже, венци от община Мирково, ТВ ”СКАТ”, НФСБ, ВМРО, БСП, ГЕРБ, както и много цветя от жителите и гости на Буново.

jpgarabunovo-7jpgarabunovo-6

jpgarabunovo-5

jpgarabunovo-4

jpgarabunovo-3jpgarabunovo-2

jpgarabunovo-11jpgarabunovo-10

jpgarabunovo-9jpgarabunovo-12

Добави коментар