Мечтаната ваканция в Душанци

За поредна година, ръководството на НЧ „Светлина 1910” организира провеждането на лятна занималня „Мечтаната ваканция в Душанци”. Тя се проведе в продължение на десет дена и участие взеха 26 деца от селото.

В заниманията се включиха приятелите и партньорите от Център за Обществена Подкрепа гр. Пирдоп, Дияна Цветанова и Йонка Василева, които в първите три дни работиха с децата под мотото: „Доброто в нас”. Правилата на групата са точност, изслушване и тишина от участниците. Чрез разнообразните игри, децата разбраха, че всички хора са уникални и различни. Малките любознайковци дискутираха и по темата за агресията. Беседата започна със загряваща игра за разбуждане и бързина, като участниците трябваше да открият и покажат пет скрити предмета.

В творческата игра „Чудовище”, целта бе да се докаже, че всеки може да бъде добър, зависи в какво семейство расте и каква среда има. А добротата е заразителна, трябва само да сме задружни и добре възпитани. В приказката „Агресия”, децата нарисуваха и записаха вълшебните думи, които трябва да бъдат изказани, за да може гневът да бъде потушен. Със заключителната игра „Плетеница”, малчуганите трябваше да проявят бързина, съобразителност и въображение. Разгледана бе и темата за приятелството и толерантността.

В края на лекцията, децата похапнаха от вкусно приготвената почерпка, поднесена от библиотекарката Таня Драгоева и Ренета Николова, която за поредна година помага в мероприятието.
Финалът на тридневният цикъл със специалистите от ЦОП, завърши с постер и мото за приятелството, което е компилация от труда на участниците.

През следващия четвърти ден от Лятната занималня, с подкрепата на община Пирдоп, която осигури транспорт и гид, в лицето на Севда Чобанова – уредник на музеите в гр. Пирдоп, участниците посетиха къщата-музей на Никола Пушкаров и музей Луканова къща. Любознайковците бяха впечатлени от беседата на Севда Чобанова, която бе подготвила викторина, за да затвърдят новите си знания за забележителностите на Пирдоп. Групата посети църквата и сградата на община Пирдоп, а зам. кметът Вера Бойчева показа заседателната зала и кабинета на кмета. Всички деца получиха тефтер с логото на общината и бяха почерпени от служителите.
След това всички се отправиха към Еленската базилика, където имаше много игри, закачки и смях. Следобедните часове преминаха в дискотека-карнавал в читалището в Душанци.

Очаквано с много трепет беше посещението на минералните басейни в гр. Стрелча. Времето бе слънчево, водата топла, а доброто настроение – на висота. Помощници на групата бяха Наташа Петрова, Ренета Николова, Мая Стефанова, Евгения Петкова, а превозът бе предоставен от община Пирдоп.
Децата от занималнята и ДГ „Детски рай” бяха част и от Детския празник „Магично лято” с участието на Боби шоу, Шехерезада и клоуна Чарли, който бе организиран по повод празника на града.

В следващите дни течеше трескава и усилена работа и репетиции за финала на занималнята – концерт-спектакъл по идея и режисура на участниците! Изготвени бяха декорите, раздадени бяха поканите!

И ето – дойде и най-вълнуващият момент за концерта! Водещите Рая Филипова и Александър Ненчев разказаха на всички гости в салона за мероприятията от занималнята. Децата бяха подготвили драматизация по три приказки „Дядо вади ряпа”, „Седемте козлета” и „Червената шапчица”, пяха песни и танцуваха. Справиха се като професионалисти! От името на Читалищното настоятелство при НЧ „Светлина-1910”, всички любознайковците получиха Грамоти за активно участие и успешно завършване на Лятната занималня и подарък – ранички, за да са подготвени за нови предизвикателства. Всички деца бяха почерпени с вкусна торта, осигурена от Златка Кънева.

От читалищното настоятелство