Максимална прозрачност, висока отговорност и екипна работа за благото на община Златица

• Инж. Стоян Генов,
кмет на община Златица
пред вестник Камбана

– Г-н Генов, каква подготовка даде опитът Ви като общински съветник и като председател на Общински съвет – Златица? Оказа ли се по-горещ кметският стол?

– Подготовката винаги е недостатъчна, винаги може и още. Да, определено времето като председател на Общински съвет беше една голяма школа. Все пак трябва да имаме предвид, че това са две отделни институции, в които работата е различна. По-скоро подготовката беше в обществен план, това е, което ми даде председателството. Аз имах добрата възможност и шанса да работя с един изключително компетентен и интелигентен общински съвет. В никакъв случай не казвам, че сега е различно. По мое време на председател, в състава на съвета бяха трима кметове и двама председатели на ОбС, което е голям процент авторитетни хора с обществени ангажименти назад във времето. Това много ми помогна. Освен това, членството ми в Асоциацията на председателите на ОбС и в Управителния съвет на тази организация също ми даде добра подготовка. Пак казвам – кметуването е нещо съвсем различно. Много малко има от това, което е заложено в председателството и това като общински съветник в предишния мандат, което ми помага в работата ми днес. Естеството е различно. И в тази посока – кметският стол е направо врящ. Нужно беше вляза по най-бързия начин в ритъм, времето не чакаше.

Първо трябваше да се запозная с екипа, с възможностите му, да дам шанс на всеки да се развие, да се докаже. Не беше тайна за никой, че общинската администрация не се ползваше с много добро име и трябваше да поработя върху издигането на авторитета й.

В същото време трябваше да насоча усилията си към проблемите, които стояха на дневен ред в общината. Първото нещо, което поех като ангажимент, бе стартирането на работата на компостиращата и рециклираща инсталации на депото. Всички знаем, че това е огромен проект за мащабите на Средногорието. Община Златица е водеща, но той е партньорство с останалите средногорски общини и е от стратегическа важност за всички нас. Стартирахме с организация по първата копка и смея да твърдя, че дейностите се случват по график. В постоянен контакт сме с изпълнители, одитори, инвеститори, с всички, които работят по проекта. Държим непрекъсната връзка и с колегите кметове. Стремим се да сме максимално прозрачни и да работим в екип. Всички промени, които настъпват неминуемо ги комуникираме и не си позволявам да взимам сам решения. Ще дам пример с промени, предложени от екипа, които съгласувахме и приехме заедно – всички кметове. Това е показател за екипност. Започна и доставката на оборудването, изправянето на конструкциите. Надявам се да продължим да работим по същия начин и със същото темпо.

– По какви други проекти се работи в община Златица в момента?

– Друг проект, чието изпълнение започна още миналата година е рехабилитацията на три улици в общината Златица – ул. „Розова долина”, „Владислав Варненчик” и „Софийско шосе”. Този проект, както и проектът за двете инсталации на депото са подготвени и одобрени в миналия мандат. За нас остава реализирането им. 

Улица „Розова долина” е в напреднала фаза. Там се появи проблем, тъй като не беше заложен ремонт на тротоарните площи в проекта. Внесохме предложение в Общинския съвет и им благодаря за положителното становище, с което отделихме 15 000 лева. С тях закупихме материали за тротоарите, а фирмата-изпълнител на проекта, ги изгради. Това спести поне още толкова средства. Имаше различни виждания за зелените зони по тези тротоари, засадихме подходящи растения и ще поддържаме чрез косене. Сега предстои да бъдат изпълнени дейности по централната улица в двете й части.

– Какво е по-особеното при рехабилитацията на централната улица?

– Проектът включва асфалтиране на улицата и частична подмяна на тротоари и бордюри. Появи се проблем с дърветата по нея. Голяма част от тях са опасни и правят невъзможно изпълнението на дейностите, тъй като една немалка част от тях са навлезли с кореновата си система в уличното платно. Бордюрите са бутнати върху асфалта. По този начин става невъзможна работата на машините за асфалтиране. Вариант е корените да се изрежат, но по този начин ще се осакати самото дърво и ще стане опасно. Преди 12-13 години едно тях падна и имаше трагичен случай. Освен това, с кореновите системи са навлезли и в зидовете на къщите, в оградите и подземните комуникации. Пред Музея е невъзможно да се мине с детска количка, например. Виждал съм едно от тези дървета, при силен вятър, започва да повдига около 5 метра от плочките около себе си и започва да диша, както се казва. Това е изключително голям риск. Дърветата под читалището са в зона, която е предвидена за паркинг – джобове. Но ги няма в проекта, няма ги маркирани и геодезически заснети, а те са там.

Ангажирахме екипа на ландшафтен инженер проф. д-р Атанас Ковачев, член-кореспондент, доктор на науките, преподавател в Лесотехническия университет. На 2 юни ще се проведе пресконференция, на която той и неговият екип ще обяснят какво трябва да се предприеме. С проф. Ковачев имаме подписан договор и той работи вече от 20 дни. Обследвал е всяко едно дърво, направена е експертиза и от негова страна ще дойдат предложения дали да се премахнат опасните или да останат. Когато са садени, никой не е предвидил, че след толкова години, ще станат опасни. На базата на предписанията, ние ще предприемем последващи действия по премахването на дърветата, за да обезопасим централната улица и проектът да бъде изпълнен както трябва. Ще дадем възможност на гражданите от 2 юни да изказват своите мнения. Надявам се да получим колкото се може по-широка подкрепа. От разговорите, които съм водил с хората живеещи по централната улица, поне досега не съм срещнал някой да каже „Оставете ги”.

Държа да подчертая, че след премахването на опасните видове, ще засадим нови. По схема, подадена от проф. Ковачев, по цялото протежение ще бъдат засадени подходящи видове. Това ще стане поетапно, тъй като нямаме финансовата възможност да го направим наведнъж.

Внесохме предложение в ОбС по друг малък проект, свързан със Социалния патронаж за закупуване на оборудване. Друг проект, който е чисто документално от предния мандат е за изграждането на волейболна площадка в двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Неговата реализация също ще започне съвсем скоро.

От гледна точка на сигурността имаме проект за видеонаблюдение в общината. Заложили сме средства, имаме подписан договор и в момента се изпълнява. Ще допълним изпълнението със средства от програмата на Аурубис, за селата включително, защото там нямаме видеонаблюдение.

За съжаление, последната година не дава много възможности за кандидатстване по европейски програми.

– Какво се случва със стадиона, който се изгражда до ПГ „Златица“?

– Важно е да се знае, че тази територия, на бившия техникум, все още не е общинска. Още в началото на мандата предприехме действия по придобиването й. Държавната политика беше браншовите училища да минат към общините. Общинският съвет взе решение да заплатим режийни разходи към Областната управа. Идеята беше със заплащането на тези разноски, Областната управа да прехвърли цялата територия на бившия техникум на общината. Това предстои да се случи до няколко дни. Очаквам акта за собственост.

До момента с помощта на предприятията в района е изградена дренажната система и с  помощта на „Елаците“ е доставена фракция, която е настлана. Съдействие получаваме и от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ с мобилна техника. От там изпратиха геодезисти, които замериха нивото след поредното насипване и валиране на фракцията. Това, което предстои е да се направят съответните корекции в нивата. След това ще бъде положен последният най-фин слой. И оттук нататък не може с добрата воля на предприятията да продължим да изграждаме.  Назначил съм екип да направи количествено-стойностна сметка и експертиза и да търсим финанси за довършването на този стадион.

Това спортно съоръжение е от особена важност, тъй като има много хора, които искат да спортуват. Имаме детски футболен отбор „Средногорец 2016“, който е областен първенец. Те играят на спортния комплекс в Мирково. Организираните футболни отбори пък участват в Лига Средногорие. Доколкото знам, само площадките в Пирдоп и Челопеч отговарят на условията за провеждането на такива срещи. Планирам да подменим настилката на спортното игрище в двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, която е много износена и опасна. Това ще се случи по програмата с „Аурубис“ и в бъдеще община Златица може да бъде домакин на футболни мачове от тази лига по минифутбол.

– Да поговорим за трите съставни села на община Златица. Как се справят техните управници? Какви проекти реализирате там?

– Все още няма назначени кметски наместници, има временно изпълняващи тази длъжност. Но назначаването за постоянно предстои. Заради кризата с пандемията от коронавируса нещата се отложиха.

– Беше ли това един вид тестов период за тях?

– Да, беше, за да мога да избистря вижданията си. А и самите общества там да приемат, да се усетят помежду си, да говорят, да излязат с предложения да стигнат до консенсус и компромис, защото няма как да се удовлетворят всички желания. За един обективен избор е нужен компромис. Мисля, че вече са стигнали до такъв. Тези хора, които в момента работят начело на Карлиево, Църквище и Петрич, смятам, че се справят добре. Показатели за това са много. Още в началото направихме близък контакт. Жителите приеха много радушно това, че им беше обърнато внимание. Те поставиха проблемите си пред нас.

Последното, което получаваме като добри отзиви от там е пролетното косене. Започнахме мащабно косене в селата. Хората изказват благодарности за усиленото почистване и косене в гробищните паркове. Все пак и това е мерило за културата ни. В Църквише почти всички тротоари са трева, цялото село е окосено. В Петрич и Карлиево също се работи. Акцентът е върху гробищните паркове, заради предстоящата Задушница.

Проблемът, който продължава да стои на дневен ред и се поставя от населението е транспортът. На 19 май имахме среща с колегите кметове в Копривщица. Говорихме за пореден път по тази тема, като сега идеята е да тръгне софийската линия и в последствие към нея да се добавят и  селата. Този проблем не намира трайно решение в годините. Но има добра воля от кметовете и водим добър диалог. Макар и бавно, вървим в правилната посока, но основно законът ни спъва.

– Работи ли се по ремонта и оборудването на здравните пунктове в селата?

– Да, това е другото важно мероприятие. В Църквище е почти готов. В Петрич се работи още. Там се подготвят няколко помещения. В Карлиево също ще започне работа. След като ги пригодим и оборудваме, очакваме да получим лиценз и да ги отворим за гражданите.Тук е мястото да благодаря на компаниите „Елаците-Мед“ и „Аурубис България“ АД, които също ни помагат с финансиране. Всъщност, ние не правим нищо ново. Това е база, която в миналото е функционирала като такава. В Църквище са запазени кушетката и лекарствения спешен шкаф. В Петрич зъболекарският стол „Сименс“, закупен от „Елаците“ преди няколко години, стои в съседното помещение. Идеята за отварянето на тези пунктове е на самите жители. Засега имаме двама фелдшери, които ще поемат здравното обслужване, като ще се знае точно какво могат да извършват като практика. Когато пунктовете вече са годни за ползване и с лиценз, нищо не пречи и други лични лекари да извършват прегледи на своите пациенти в тях.

Знаете, че имаме закупен 4Д ехограф от „Аурубис“, който е много качествен. Не виждам проблем общината да финансира един специалист и той да преглежда по един път в месеца с този ехограф там на място. Някой трябва да се грижи за тези възрастни хора.

– Проектите по партньорските програми с „Дънди“ и „Аурубис“ на какъв етап са? Голяма подкрепа получавате и от „Елаците-Мед“.

– Програмата на Дънди все още не е стартирана, има заложени проекти. Предстоят за изпълнение рехабилитации на улици в трите села. Където има възможност и средства са включени и други обекти. В Църквище това ще бъде, например, закрит навес в двора на църквата. Залагат се средства за празниците на селата.

По програмата на Аурубис в момента се извършват КСС на строителни обекти, които сме подали и съвсем скоро ще започне реализация. Ще запазим формата и ще се съобразим с предложенията, които са ни подадени за финансиране от училища, читалища, спортни и културни формации за дейности и мероприятия.

Първата стъпка беше финансиране на дейностите по медицинските кабинети в селата, преведени са средства за закупуване на медицински консумативи. Здравните специалисти там ще получават възнаграждения по тази програма.

С помощта и добрата воля на „Елаците-Мед“ бе основно ремонтиран полицейският участък в Златица. Не стигнахме до официално откриване заради пандемията. Едва ли има в района и дори в страната толкова модерен полицейски участък. От „ДПМ Челопеч“ добавиха компютърните конфигурации за работещите служители там.

– Да поговорим за друга гореща тема – прочутия Златишки пазар.

– В настоящите условия, знаете, че всяка община има кризисен щаб, с отговорни хора. Заседаваме регулярно, когато има нужда. В последните дни, с отварянето на някои от мерките, проведохме две близки едно до друго заседания, с които съобразихме пригодността към общинските условия. Неделният пазар беше една от най-широко обсъжданите теми в обществото и в нашия щаб. Максимално забавихме отварянето му. Следейки какво се случва на национално ниво, имаше места, на които въобще не бяха спирани такива пазари. Но ние решихме нашият да спре въпреки недоволството на голяма част от хората. Здравето е най-важно за всички нас. От 24 май пазарът за плодове и зеленчуци в неделя вече работи. Смея да твърдя, че създадохме много добра и качествена организация. Останах удивен от служителите на администрацията. Обособени бяха вход и изход, със задължително носене на маски, полицията също ни помогна много. На 23 май „Елаците“ ни съдействаха с водоноска за мащабна дезинфекция по централната улица на пазара. Четирима техни служители с ръчни пръскачки дезинфекцираха около читалището, пощата, навсякъде, където се очакваше струпване на хора. След затварянето на пазара в 13 часа действията по дезинфекция бяха повторени.

Кола от звено „Чистота“ с дежурните служители пристигнаха веднага и започна почистването на отпадъците. Имаме трета такава кола, благодарение на г-н Симов, който помогна да бъде отремонтирана и сега се използва по предназначение.

 Всеки иска да си купи свежи плодове и зеленчуци, въобще натискът беше огромен, но се съобразих изцяло с решението на щаба.

Следващата седмица ще повторим отново мерките по дезинфекция на пазара с „Елаците“, като успоредно с това ще влязат и в дворовете на детските ни градини. По желание на директорите на средните училища, преди и след датите на зрелостните изпити също ще бъде извършена дезинфекция в учебните заведения. Всичко това се прави безвъзмездно от фирмата, за което искрено благодарим.

– Има ли в община Златица увеличение на обема отпадъци, който се извозва?

– Да, за съжаление. Голям проблем са зелените отпадъци, които се изнасят от дворовете. Образуват се огромни депа от клони, когато започне кастренето. Обявяваме дата и ангажираме специална дробилка, за да намалим обема. А обикновено под тези клони пък се маскират други отпадъци. Всичко опира до самосъзнание. Въпрос на време е. Когато тръгне инсталацията и започнем да събираме разделно, надявам се да променим самосъзнанието си.

– Предвид пандемията, правихте ли организация за Майските културни празници и празника на Златица?

– Нещата се случиха в зародиш и до организация не стигнахме. Сякаш и самите хора не са чак толкова активни да настояват за тези културни празници точно сега. На 9 май, без гости, почетохме Априлското въстание в Петрич. На 24 май поднесохме цветя с директорите на училищата.

На 28 май ще бъде отслужена света литургия в параклиса при Спасовото кладенче, без традиционния курбан. Ще посетим и параклиса „Свети Спас“, след разклона за Бодят, по пътя за село Смолско.

Ще отбележим празника на общината по максимално семпъл начин, с индивидуален концерт на местната певица Невелина Сараджова. Това ще стане на 31 май от 10.30 часа на площада в Златица.

– Какво ще пожелаете в заключение на жителите на община Златица по повод празника?

С най-голямо удоволствие поздравявам всички съграждани по повод празника на града ни! Желая Ви здраве, щастие, късмет, упоритост и вяра в по-доброто бъдеще на нашия град. В този тържествен и специален ден пожелавам на всички весело настроение, оптимизъм и самочувствие. Изразявам убеденост, че с общи усилия градът ни ще продължи да се развива успешно! Нека сме заедно не само в трудностите на ежедневието, но и в празничните моменти като този, когато историята ни напомня, че ние – златичани, има с какво да се гордеем!

Честит празник!