Майсторки на везмото показаха свои произведения на изложба в НЧ ”Труд и постоянство 1901″ Челопеч

Izlojba_Chelopech_1

Izlojba_Chelopech_2

Izlojba_Chelopech3

На 19 ноември в клуба на Читалище „Труд и постоянство 1901” – Челопеч бе открита изложба „Майсторки на везмото”. За разлика от предходната година, когато в Деня на християнското семейство Читалището събра и показа майсторски изработени гоблени, на тази експозиция можеха да се видят и карета и миля, извезани от сръчните ръце на челопечанки. В клуба на Читалището бяха подредени към 60 експоната, изпълнени с различни техники и внасящи много топлина и колорит в есенния ден.

Гобленарите и гостите на изложбата можаха да видят интересни модели и картини, сътворени с игла, разноцветни конци и много търпение. Сравняваха различните им версии, разказваха историите им на ушиване. А традиционните български шевици и декорациите, представящи някогашния патриархален български бит, бяха друга тема на спомeни и сладки разговори. Участието в изложбата беше подтикнало много челопечани да отворят раклите и гардеробите и да извадят извезаните преди много години карета и миля, да си спомнят за наследеното от баби и майки, да поискат да покажат и споделят с повече хора уникалното съчетание на фигури и багри, носещи послания за добър и щастлив живот.

Изложбата се радваше на посетители през целия ден, а вечерта майсторките на везмото се събраха и бяха приветствани от Радка Костова, председател на Читалищното настоятелство, а секретарят Мария Луканова поднесе на всяка, включила се със свои творби, благодарност и малък сувенир.

Добави коментар