Майски празници Златица 2016

КОНЦЕРТ НА САМОДЕЙНИТЕ СЪСТАВИ

MaiskiprazniciZlatica1

На 11 май в читалище „Хр. Смирненски” – Златица, се състоя празничен концерт на самодейните състави. Концертът бе посветен на 160 години от основаването на първото българско читалище и 127 години от основаването на читалището в Златица.

Спектакълът бе открит от председателя на читалището Нели Михайлова, която припомни историята на създаването в Свищов на първото читалище в България. Тя припомни и историята на създаването на културната институция в Златица, която тогава се е казвала читалище „Единство”. В словото си Нели Михайлова изтъкна важността на читалището в живота на златичани и най-вече на децата. Прекрачвайки прага на тази институция, те се докосват до магията на българския фолклор, обичаи и традиции, както и до всички онези добродетели, определящи националната ни идентичност. Нели Михайлова поднесе благодарности към спонсорите на читалището, чрез които то осъществява своята дейност.

Концертната част бе открита с изпълнението на гостуващия детски мажоретен състав към читалище „Хр. Ботев” – Мирково. След тях се изяви тригласният женски хор „Златолира”, а след това – младите танцьори от групата за модерни танци към читалището. Своите най-добри изпълнения показаха и женският фолклорен състав от Читалище „Оборище 1897″ – Петрич и групата за стари градски песни „Златен блян” – Златица. В програмата участие взеха още танцовият състав към златишкото читалище, детската вокална група, гостуващият мандолинен състав към читалище „Хр. Ботев” – Мирково.

По случай честването на тези две годишнини, е бил обявен конкурс за есе на тема „Читалището – моят живот”. В него участие са взели 7 ученици от СОУ „Св. П. Хилендарски” – Златица и АТПГ – Златица. Всички те получиха грамота за участие, плакет и стихосбирката на Златка Кънева „Това съм аз…”. Победител в конкурса е осмокласничката Пламена Питекова.

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ НА АТПГ-ЗЛАТИЦА

MaiskiprazniciZlatica2

На 13 май в читалище „Хр. Смирненски” – Златица, възпитаниците на АТПГ – Златица изнесоха концерт-спектакъл по повод 82 години от създаването на училището. Присъстваха кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова, директорът на учебното заведение инж. Величка Баланова, преподаватели, ученици и техните родители.

Във фоайето на читалището гостите имаха възможността да видят изложба от рисунки и творчески проекти на Арт клуба към АТПГ. Бяха изложени творби, създадени от членовете на клуба през последната учебна година. Арт клубът е ръководен от преподавателя в професионалната гимназия Мая Каменска.

В концерта участие взеха ученици от VIII до XI клас. Те представиха различни танци, песни и забавни сценки. Публиката се забавляваше и наслаждаваше на изпълненията, а бурните аплодисменти бяха доказателство за това.

В края на концерта актьорите, певците и танцьорите бяха поздравени от директора инж. Величка Баланова.

КАРНАВАЛ НА ПРИКАЗНИТЕ ГЕРОИ

MaiskiprazniciZlatica4

На 17 май в салона на читалище „Хр. Смирненски” – Златица се проведе карнавал на приказните герои. Той бе организиран от община Златица, читалището и СОУ „Св. П. Хилендарски”.

В приказния карнавал взеха участие децата от ЦДГ „Слънце” и ОДЗ „Вяра, Надежда и Любов”, както и ученици от СОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Сякаш излезли от приказките на братя Грим, Шарл Перо, Х. Кр. Андерсен, или от анимационните филмчета, малчуганите дефилираха пред многото зрители.

За участниците в приказния карнавал имаше награди – шоколад и книжка за оцветяване, осигурени от община Златица.

ЕТНОГРАФСКА ИЗЛОЖБА

MaiskiprazniciZlatica3

На 18 май община Златица отбеляза Международния ден на музеите с Ден на отворените врати в етнографската експозиция в града. Домакините от читалище „Хр. Смирненски” посрещнаха желаещите да разгледат музейните експонати.

Читалищните дейци от няколко години се занимават със създаването на етнографска експозиция в Златица и развиване на краеведска дейност. В сградата на старата поща се събират и излагат различни експонати, придобити в резултат на събирателска гражданска инициатива, на интерес към миналото и бита на народа ни. Събрани и съхранени са много писмени и печатни издания, сведения за езика, бита, нравите и обичаите на златичани, артефакти и експозиционни материали от близкото и по-далечно минало.

Добави коментар