Майските празници в община Антон – С богата програма

• Тереза Дончева – технически секретар в община Антон, пред в. Камбана

– Г-це Дончева, готова ли е вече програмата за Майските празници в община Антон?

– През тази година те ще започнат малко по-късно предвид Великденските празници – ще продължат от 4 до 7 май. Те ще се проведат главно на центъра в селото и в сало на читалище „Хр. Смирненски”. Както всяка година, по утвърдена вече традиция ще има театрална постановка, концерт на самодейците, отбелязване на празника на селото Гергьовден и спортен празник. За трета година ще има и надиграване.

На 4 май началото на Майските празници ще бъде театралната постановка „Стимулатор за чифтосване ”, в която участват Герасим Герасимов и Йоана Буковска.

На 5 май ще бъде празникът на самодейците към читалище „Хр. Ботев”, като в концерта ще се включат училището и детската градина.

На 6 май, Гергьовден, е предвиден празничен концерт на площада, с участието на оркестър „Пловдив”. Сутринта преди празничния концерт ще има тържествена литургия, в параклис „Св. Георги” над селото.

На 7 май ще бъде надиграването, организирано съвместно от общината и читалището, което има опит в подобен род изява. То ще бъде под надслов „Край извора”.

На 8 май ще се състои спортен празник, който в по-голямата си част ще включва игри за деца и ученици. Той ще бъде в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

– По какви проекти в момента се работи в общината?

– Имаме разработени проекти за реконструкция на улици и при отваряне на програмата имаме готовност веднага да кандидатстваме. В момента все още се уточняват техническите параметри на пречиствателната станция, за изграждането на която се разработва проект. По програмата за бедствията и авариите ще кандидатстваме с проекти за корекцията на р. „Конска”, където имаме доста проблеми при валежите и интензивното топене на снеговете. Също подготвяме и по-малки проекти за корекцията на р. „Дълбок кладенец”.

Подали сме документите по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия за изграждане на физкултурен салон към основното училище, за което чакаме решение. Имаме подаден проект за лични асистенти, за който сме на етап оценяване.

Изпълнихме проект от предишния мандат по фонд „Солидарност”, за възстановяване на ул. „Планински извори”. Очакваме верификация на разходите.

– Какви интересни събития предстоят в община Антон?

– Предстои почистване на селото на 16 април, което ще е съчетано с празник на рибата. До обяд ще почистваме, а следобед ще бъде направен рибен курбан.

Добави коментар