Магията на Сирница

Създаден е нов кукерски клуб в Мирково

sirnica-2015-kukerskiklubmirkovo

Още през топлите летни дни на 2014 г., по инициатива на  мирковчанина  Илия Лалчев бе направено предложение да се възроди кукерската традиция. От десетилетия Мирково е било едно от най-будните и богати на традиции населено място в Средногорието. Години наред на Сирни заговезни площадът се пълнеше с много мирковчани и гости на селото, които с голям интерес се любуваха на изобретателността на мирковските ентусиасти. Лека полека тази традиция по стечение на обстоятелства замря, а хората, които обичаха да се маскират и да почитат традициите намериха място в клубове на съседни населени места. Но мирковският дух е неповторим. Та дори и да участваха на други места, те тайничко се надяваха опитът в направата на кукерска маска  да намери място там, от където е тръгнала, а именно –Мирково. Без да жали време и труд, Илия Лалчев  за кратко време направи организация, за която може да му се завиди. Намери човек, който събираше ярешки кожи, щавеше ги и ги подготвяше за ушиване на кукерски маски и костюми. Набавиха се и звънци, от хубави по-хубави. Цели млади мирковски семейства заедно с невръстните си деца станаха членове на клуба. С помощта на читалището и по желание на членовете на клуба се изготви сценарий за обичая „Сватба”. След много труд и сериозна организация, обичаят „Сватба” бе представен на 22 феврури на кукерския празник в Мирково. Групата, наброяваше над 40 участници, под звуците на ръченица премина през площада.   Аплодисментите не стихваха. В очите на публиката имаше много радост, усмивки и сълзи на задоволство.”На хората им трябват обединители, на хората им трябват истинските български традиции и обичаи, трябва им това, в което са вярвали и трябва да вярват, защото именно това ни е съхранило като народ!”- такива силни коментари се чуваха от публиката.

Желанието на всички членове от кукерският клуб е да станат състав към читалище „Хр. Ботев-1884” – Мирково. И това ще стане, защото всички го искат. И когато след месец обновеното и ремонтирано читалище отвори врати, то ще бъде осветено и първи в него ще влязат кукерите, защото те са предвестници на всяко ново начало, от което всички имаме нужда.

Добринка Илиева – председател на читалището

Община Мирково

sirnica-2015-mirkovo

Студът на 22 февруари не попречи на най-ентусиазираните жители и гости на Мирково да отбележат традиционния празник Сирни Заговезни. Още от сутринта, на площад „Разкола” бяха разположени шатри и сергии с изкушения за деца и възрастни, а народът прииждаше на групи.

Празнична музика огласяше селото и настроението бе приповдигнато.

Точно в 13 часа, водещата Пепа Узунова обяви началото на кукерския празник. Тя произнесе кратко слово за традициите в този ден. Инж. Цвета Попова – секретар на община Мирково поздрави присъстващите и им пожела да са живи и здрави и да се запази този стар обичай в селото.

И така, под звуците на музиката, се заредиха първо най-малките участници, а след това и останалите – Пеперудка, Червената шапчица, Горските животни, Чарли Чаплин, Смърфиета, Пипи Дългото чорапче, Маша и Мечока, Спайдър Мен, Мини Маус, Щъркел, френски принц, Тодор Каблешков, Бенковски, Райна Княгиня и Станка, кукери с различни страшни маски и много други.

Най-голямата изненада на тазгодишния празник бе новосъздаденият кукерски клуб на с. Мирково, с ръководител Илия Лалчев. Клубът е създаден съвместно с читалище „Хр. Ботев”.
Групата наброяваше над 40 души, сред тях и цели семейства със своите малки деца. Те пресъздадоха обичая „Сватба” и показаха кукерски танци. Изявата бе посрещната с бурни аплодисменти и възторжени възгласи от всички присъстващи.

След това пред публиката дефилира кукерски клуб „Хурса” от с. Буново, с ръководител Станимир Струмин. Групата поднесе на публиката много емоция с изпълнението на ритуалът „Сватба”, в който бяха включени много комични моменти и предизвикаха смях.

Двете кукерски групи се обединиха и заедно прогониха злите сили от селото със своите танци, а духовата музика засвири кръшни хора.

За всички участници бяха предвидени награди, както парични, така и предметни.

Вечерта на площада се събраха много хора около огъня, които си поискаха прошка и си пожелаха леки пости.

Община Челопеч

sirnica-2015-chelopech

На 22 февруари в парк „Корминеш” – Челопеч, се проведе традиционният кукерски празник „Сирница 2015”. Много жителите и гостите бяха дошли, за да се насладят на кукерските игри и карнавалните маски. Присъстваха кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, под чийто патронаж се провежда празникът, общински съветници, служители в ОбА – Челопеч. Гостуваща кукерска група бе пристигнала от с. Беренде, област Перник.

Празникът бе открит от председателя на читалище „Труд и постоянство” Челопеч Радка Костова, която разказа за народните обичаи по време на Сирни заговезни. Инж. Алекси Кесяков приветства присъстващите и пожела успех на участниците в конкурсната част на празника.

Според регламента, „Сирница Челопеч 2015” имаше конкурсен характер в две категории – пресъздаване на герои от българското народно творчество и кукерски игри и маски. Състезателите можеха да се изявят индивидуално и групово, в категория до 12 години и над 12 годишна възраст. Общо конкурсните категории бяха 8. Участниците бяха оценявани от жури в състав: председател Татяна Цонкова – мл. експерт образование и култура в ОбА – Челопеч, членове Мария Николова – представител на кукерската група от с. Беренде, Константина Градева – директор „Здраве, безопасност, околна среда и връзка с обществеността” в Дънди Прешъс Металс Челопеч, Нели Събева – преподавател в ЦДГ „Слънце” Златица, Татяна Дойнова – библиотекар в читалище „Надежда” Чавдар, Никола Радов и Никола Берберов.

Най-напред се изяви кукерски клуб „Златното руно”, който извърши ритуала по посрещане на пролетта и изпращането на зимата, както и традиционното пролетно заораване и засяване, за да е благодатна и плодородна годината.

В пресъздаването на костюм от българското народно творчество до 12 г. индивидуално първенец стана Николай Алексиев /четник/. Второто място бе за Звезделин Людмилов /хан Аспарух/. На трето място бе Николета Недкова /Райна Княгиня/. Стефания Минчева, която представи Куна от Челопеч бе единственият участник в категория индивидуално участие над 12 г.

В груповото участие до 12 години първото място бе за танцов състав „Изворчета“ от ОДЗ „Х. Кр. Андресен”, който с танц пресъздаде стихотворението „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово?”. Второто място бе за драматизацията на „Тримата братя и златната ябълка”, изпълнена от  Стефан Миндилов, Станислав Шутилов, Калоян Ефремов, Богдан Луканов, Димитър Лалчев. На трето бе класиран танцов състав „Българче“, който с танц преразказа традицията на Еньовден.

Победител в груповото участие над 12 години бе женският танцов състав към читалището, който пресъздаде Лазаровден.

В категория кукерски игри и маски в индивидуалното участие до 12 г. първенец бе Тодор Бабачев. На второ място – Лалко Георгиев, на трето – Маринела Георгиева. Победител в индивидуалното участие над 12 г. в тази категория бе Росен Дечев. Втори – Борислав Ковачев, на трето място – Иван Сираков.

В груповото участие до 12 години имаше само една група, която представи кукерски игри по мотиви на приказката„Вълкът и седемте козлета“. В груповото участие над 12 години на първо място бе класиран кукерски клуб „Златното руно”. Второто място също бе за представителите на домакините.

Грамота за най-атрактивна маска получи Димитър Въжаров. Грамота за най-малък участник бе присъдена на Красимир Сребреков от с. Бъта, който е само на 11 месеца. Грамота за най-възрастен участник получи Димитър Въжаров.

По-късно вечерта по традиция бе запален обредният огън.

Община Чавдар

sirnica-2015-chavdar

На 21 февруари в Чавдар звънът на чановете събра жителите и гостите на селото на VI кукерски фестивал „На Сирница в Чавдар”. Присъстваха кметът на община Чавдар Пенчо Геров, секретарят на общината Маня Лазарова, общински съветници.

Кукерският фестивал бе открит от Мария Кумитова, която разказа за местните традиции в празнуването на Сирница. Характерен за селото е обичаят „Камилата”, който е свързан с плодородието на земята, възкресяване на природата, поемане на жизнената сила от земята. Обичаят бе пресъздаден от самодейци към читалище „Надежда” – Чавдар.

Гостуващи кукерски групи имаше от Челопеч и с. Лесново, община Елин Пелин. Подготвената от кукерски клуб „Златното Руно” програма, стопли сърцата на чавдарчани. Възпроизведено бе изгонването на зимата и посрещането на пролетта, заораването и засяване на нивата, обичаят „камилата”. Звънът на кукерските чанове прогониха злото и пожелаха на хората от Чавдар здраве и берекет.

Община Антон

На 22 февруари в Антон също бе спазена традицията на Сирни Заговезни и запалването на огън. Общинското ръководство бе осигурило вино и халва за присъстващите. Имаше и маскирани, и кукери, на които бяха раздадени награди за оригиналност. Около огъня се извиха кръшни хора.

с. Душанци, община Пирдоп

За първа година традиционното отбелязване на Сирни Заговезни в Душанци се състоя край реката. Много жители на селото се събраха, за да спазят обичая „Въртене на урбалници”. Участниците във фолклорния състав към читалището възпроизведоха сцени от творбата „Три синджира роби”, имаше маскирани деца и кукер.

Запален бе голям огън, а за всички присъстващи бе осигурена почерпка.

с. Църквище, община Златица

sirnica-2015-cyrkvishte

На 22 февруари, самодейци от Читалище „Н. Й. Вапцаров 1951 г.” – с. Църквище, отбелязаха традиционния български празник Сирни заговезни. Те обиколиха селото, като поздравяваха всички  жители,  поискаха си прошка и пожелаваха здраве и късмет във всяка къща.

Вечерта бе запален и традиционният огън, около който всички се събраха, зе да се повеселят и почерпят.

Сирница е празник, който е съпътстван от всенародно веселие. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка.

Ива Савова – библиотекар

с. Каменица, община Мирково

На 21 февруари вечерта, при голям интерес, се състоя празникът Сирни заговезни в с. Каменица. Той бе организиран от кметския наместник Атанас Атанасов, с подкрепата на община Мирково.

За направата на огъня помогнаха децата Станислав Иванов, Емил Николов, Лукан и Стойко Тодорови. Имаше и кукери, а след запалването на огъня, в обновения пенсионерски клуб за жителите и гостите на селото бе организирано весело тържество.

Добави коментар