КУКЕРСКИ КЛУБ “МИРКОВО” Е АБСОЛЮТНИЯТ ПОБЕДИТЕЛ НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА МФФ „ЕВРО ФОЛК – ЧЕРНО МОРЕ 2019“

Снимки: Георги Нуцов

Кукерски клуб “Мирково” е абсолютният победител в 15-то издание на Международния фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море 2019“ . Създател и ръководител на българския състав за пресъздаване на кукерски ритуали и игри е Илийчо Лалчев. Съставът спечели Голямата награда Гран При Златен „Орфей“. Отличието бе връчено по време на церемонията по официалното закриване на фестивала от Калоян Николов – президент на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ. Илия Лалчев прие статуетката и с вълнение благодари за високата оценка на журито.

Снимки: Георги Нуцов

Председател на журиращата комисия, която имаше задачата да оцени изпълненията на участниците в 6 категории и 2 възрастови групи беше маестро Георги Янков – музикален специалист. Оценители на изпълненията бяха и: Дамян Дамянов – хореограф и Мариана Нуцова – етнолог и програмен директор на Интернет телевизията „Евро фолк“.

Снимки: Георги Нуцов

След оспорвана надпревара в конкурсната програма, решението на журито утвърди и победителите във форума. Освен отличията, които получиха за представянето си, всички участници получават и точки за класиране в Световната ранглиста по фолклор, инициатива на Световната асоциация на фолклорните фестивали – WAFF.

Президентът на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – Калоян Николов имаше честта да закрие официално XV Международен фолклорен фестивал “Евро фолк – Черно море 2019” с думите: „В този фолклорен конкурс има победители, но няма победени, защото ние всички съхраняваме мъдростта, събирана хиляди години от нашите предци и я предаваме на следващите поколения…“

Фестивалът завърши с кръшно българско хоро, в което се включиха и чуждестранните участници. Равносметката разкрива, че в музикалния празник участие са взели близо 50 фолклорни групи и индивидуални изпълнители, представящи фолклорното разнообразие на България, Хърватия и Украйна.

Източник: EAFF.eu