Копривщица ни омагьоса

 

Една съботна разходка, организирана от читалище „Светлина-1905 г.“, с. Буново за всички малки участници в изявите ни през годината, развълнува децата. За съжаление, някои от тях бяха ангажирани и не можаха да откликнат с присъствие, но празни места в автобуса нямаше. И така тръгнахме за Копривщица. А тя ни посрещна слънчева, усмихната, обагрена в есенна премяна, закътала своите исторически реликви в малките калдъръмени улички, скрили кой знае колко тайни, не стигнали до нас. И както се полага на организирания туризъм, закупихме групов билет, съответната такса за беседа в къщите на Каравелов, Бенковски, Дебелянов, Каблешков, Лютовата къща и Просветния Център и закрачихме по извитите улички на Копривщица. Имахме си много добър гид в лицето на Ненка Апостолова. Така постепенно старата Копривщица ни потопи в отминалите времена на поробена България, в подредените с много вкус възрожденски къщи, стояхме със затаен дъх, слушайки за революционната дейност на мъжете, дръзнали да се опълчат на поробителя. Една безразсъдна храброст, събудила у народа ни желанието за свобода. Да жертваш живота си, в името на един народ, в името на това да я има България. Много вълнуващо, много докосващо, много силно съпреживяване. Особен момент бяха стиховете на Димчо Дебелянов, които звучаха из родната му къща още от входа.

„Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне….“

Впечатленията ни бяха силни, което накара децата да  ги отбележат и да се обозначат като посетители. Обядът в комплекса „20-ти април“ потуши умората, достави друг вид удоволствие и препълнени с впечатления и емоции, тръгнахме  към родното Буново.

Искам да изкажа специална благодарност към ръководството на „Елаците-мед“ АД за разбирането, за финансовата подкрепа и за отзивчивостта, с която подхождат към инициативите на НЧ „Светлина-1905 г.”, с. Буново.

Милена Петровска

Председател на НЧ „Светлина-1905г.“

Добави коментар