Копривщенски актьори поднесоха оригинален спектакъл

KoprivshtenskiteatyrVPirdop

На 7 март в ритуалната зала на читалище „Напредък 1869” се състоя спектакълът „Годеж на отсъстващия копривщенски масърлия  Никола Лютов през 1907 г.” на танцово–театрална формация „Кръшно хоро” и клуб „Традиция” гр. Копривщица. Той бе организиран от община Пирдоп в чест на Международния ден на жената – Осми март. Залата се оказа малка за многобройната публика,  дошла да се наслади на копривщенския театър. Сред присъстващите бяха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, зам.-кметът на общината Вера Бойчева, общински съветници, служители в ОбА – Пирдоп.

Режисьор и сценарист на постановката е Райна Тотева. Декорите са дело на Стефан Чурчуланов, а хореографията е на Лучка Чотова. Сред актьорите в постановката бе и кметът на община Копривщица Генчо Герданов.

Постановката върна присъстващите в патриархална Копривщица, с нейните нрави, обичаи и колоритни образи. В нея се разказва за необикновения годеж на масърлията Никола Лютов, който отсъства, защото е на гурбет. Бъдещата съпруга е избрана от майката и близките му. Тя се запознава с фотографията му, а се сгодява за ризата и потурите му.

Актьорската игра, заедно с невероятния текст, изпълнен на копривщенски диалект, предизвикаха силни емоции и много смях у публиката.

Добави коментар