Концерт на самодейните състави

Майски празници Златица 2016

K_Zl_1  K_Zl_2

На 11 май в читалище „Хр. Смирненски” – Златица, се състоя празничен концерт на самодейните състави. Концертът бе посветен на 160 години от основаването на първото българско читалище и 127 години от основаването на читалището в Златица.

Спектакълът бе открит от председателя на читалището Нели Михайлова, която припомни историята на създаването в Свищов на първото читалище в България. Тя припомни и историята на създаването на културната институция в Златица, която тогава се е казвала читалище „Единство”. В словото си Нели Михайлова изтъкна важността на читалището в живота на златичани и най-вече на децата. Прекрачвайки прага на тази институция, те се докосват до магията на българския фолклор, обичаи и традиции, както и до всички онези добродетели, определящи националната ни идентичност. Нели Михайлова поднесе благодарности към спонсорите на читалището, чрез които то осъществява своята дейност.

Концертната част бе открита с изпълнението на гостуващия детски мажоретен състав към читалище „Хр. Ботев” – Мирково. След тях се изяви тригласният женски хор „Златолира”, а след това – младите танцьори от групата за модерни танци към читалището. Своите най-добри изпълнения показаха и женският фолклорен състав от Читалище „Оборище 1897″ – Петрич и групата за стари градски песни „Златен блян” – Златица. В програмата участие взеха още танцовият състав към златишкото читалище, детската вокална група, гостуващият мандолинен състав към читалище „Хр. Ботев” – Мирково.

По случай честването на тези две годишнини, е бил обявен конкурс за есе на тема „Читалището – моят живот”. В него участие са взели 7 ученици от СОУ „Св. П. Хилендарски” – Златица и АТПГ – Златица. Всички те получиха грамота за участие, плакет и стихосбирката на Златка Кънева „Това съм аз…”. Победител в конкурса е осмокласничката Пламена Питекова.

Добави коментар