Концерт на незрящи изпълнители „Балканите пеят и свирят заедно“

 

 

 

 

С резолюция на Конгреса на САЩ, подписана на 6 октомври 1964 година от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун.
По този повод Регионална организация на ССБ-София организира серия от концерти под мотото „Незрящи от Балканите пеят и свирят заедно“. Едно шоу на зрително затруднени изпълнители от България, Сърбия, Македония и Турция, със специалното участие на Орхан Мурад.
На 19 октомври, беше концертът в Пирдоп, който се проведе под патронажа на кмета на общината Ангел Геров.
Председателят на Регионална организация на слепите – София регион към Съюза на слепите в България Асен Алтънов приветства присъстващите. Той отбеляза, че целта на концерта, който е част от турне из страната, е насочване на вниманието на отговорните институции към хората със зрителни увреждания, тяхното приобщаване и подкрепа в обществото.

В почти пълния и затоплен салон на читалище „Напредък 1869”, фолклорни, поп и рок изпълнения направиха Орхан Мурад, Хасан Татар, Юсуф Будак, Мирослав Джорджевич, Занко Станков, рок-група „Веселите момчета“ и DJ Митака.

Салонът на културната институция бе изпълнен с членове на клубовете на инвалидите и пенсионерските клубове от района, както и с много граждани и гости. Присъстващите се насладиха на един вълнуващ и професионално подготвен и осъществен концерт. Изпълнителите се раздадоха за своята публика, без нотка на каквото и да е показност и търсене на съчувствие заради проблемите им. Вероятно и затова най-точни бяха думите на Орхан  Мурад в края на шоуто: ”Ние сме войници на съдбата!”, който изпълни и песента на легендарната група Дийп Пърпъл.
Кметът Ангел Геров и Надка Неофитова, председател на Общинската организация на инвалидите в Пирдоп благодариха на изпълнителите и поднесоха кошници с цветя.

Добави коментар