Конкурсът „Мечта за свобода“ – Предшестван от патриотични беседи

Konkurs_Mechta_za_svoboda-2
ОУ „Г. Бенковски“ Мирково

След обявяването на регионалния конкурс за рисунка, съчинение или есе и стихотворение „Мечта за свобода“ сред ученици от І до VІІІ клас, инициативата на Елаците-Мед и Геотехмин, продължи с беседи в седемте училища-партньори в населени места, в които компаниите развиват дейност: ОУ „Г. Бенковски“ – Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Чавдар, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч, СОУ „Св. П. Хилендарски“ – Златица,  СОУ „Л. Каравелов“ – Копривщица, СОУ „Хр. Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“ – Етрополе.  Беседите се проведоха в периода от 29 до 31 март.

Konkurs_Mechta_za_svoboda-3
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Чавдар

Конкурсът е част от програмата за корпоративна социална отговорност на „Елаците-Мед” АД и „Геотехмин” ООД – „Култура и национална идентичност”. Неговата цел е учениците да бъдат стимулирани да се замислят над темата „Свобода” и още от ранна възраст да започнат да осъзнават, че мечтата да бъдат свободни може да даде много сила в личен план, но и да помогне за съхраняване на националната гордост и българското самосъзнание в съвременната среда. Чрез конкурса се подпомагат усилията на училищата и родителите да възпитат у подрастващите силни личности, които имат смелост да мечтаят, да отстояват и ценят своята лична свобода и тази на родината си.

Konkurs_Mechta_za_svoboda
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Челопеч

Партньори на конкурса са националният музей „Христо Ботев” – Калофер и Дирекция на музеите Копривщица. По време на беседите Ася Николова – директор на националния музей „Христо Ботев” и нейната асистентка от музея Тоня Мичева запознаха учениците с живота и делото на поета революционер Христо Ботев. Те представиха пред учениците оригиналното знаме на Ботевата чета и автентична униформа на четник. Велка Гугова и Пенка Кунчева – екскурзоводи в Дирекция на музеите – Копривщица, представиха пред учениците живота и делото на поета Димчо Дебелянов. Те също поднесоха изненада на учениците, представяйки им музейни експонати от къщата-музей на Димчо Дебелянов.

Konkurs_Mechta_za_svoboda-1
СОУ „Л. Каравелов“ Копривщица

Изтъкнато бе, че Христо Ботев и Димчо Дебелянов са участници в значими борби за свободата на родината, а делото и творчеството им са пропити от мечтата за освобождение – политическо, духовно и лично.

Представителите на „Елаците-Мед” и „Геотехмин” подариха на всеки ученик книжка с биографиите и част от творчеството на двамата писатели, изготвена от двете дружества.

Припомняме, че всеки желаещ ученик от училищата-партньори на двете компании може да се включи в конкурса, избирайки по една категория, с която да се явят на него – с рисунка, съчинение (есе), или стихотворение.

Добави коментар