Колеги медици и родители заявиха подкрепа за д-р Абдул Насрула за получаване на българско гражданство

Д-р Абдул Насрула е от Сирия. Пристига в България в далечната 1984-а, когато е едва на 18 години – приет е да учи и завършва обща медицина в София. След това завършва и четиригодишна специализация по детски болести. Женен е за българка, която по професия е цигулар. През 1993 г. се ражда дъщеря им. През 1996 г., заедно със семейството си, заминават за Сирия. През 2013 г., когато ситуацията в родната му страна се усложнява, вземат решение да се върнат и да се установят в България. Д-р Насрула е завеждащ Детско отделение в МБАЛ-Пирдоп. „През 2013 г., когато дойдох обратно в България, започнах работа веднага тук, в болницата в Пирдоп. Молбата за българско гражданство подадох през месец май 2019 г. От тогава досега чакам резултат. По принцип, тази процедура трае година и половина. Изпълнени са всички стъпки и действия, които са необходими. Районът ми харесва, градът ми харесва, страната ми харесва. Обичам работата си. Чувствам се българин и смятам, че имам право да получа българско гражданство. Искам да се чувствам пълноценен гражданин на тази държава. Децата ми учат и живеят тук. Те също са български граждани.” – сподели д-р Насрула пред представители на ТВ Средногорие Медия и вестник Камбана.

В подкрепа на българското гражданство, изказвания направиха и д-р Веселин Господинов, завеждащ Неврологично отделение в МБАЛ-Пирдоп и зам.-председател на УС на МБАЛ, д-р Пламен Стоянов, управител на МЦ-Пирдоп и м.с. Рени Божкова.

Д-р Господинов:

– Приели сме д-р Насрула като неизменна част от нашия колектив. Той е ценен за района специалист. Върху него лежи тежестта на детското здравеопазване в района, той е основният детски лекар в болницата. Отзивите за него – нашите професионални и от населението, са достатъчно добри. Според мен, човек, който би искал да остане в България, да придобие гражданство и да продължи да упражнява своята професия в полза на нашето население, е нещо, което трябва всячески да бъде подкрепено. Ние нямаме никакви основания да считаме, че д-р Насрула търси нещо друго, освен необходимото признание като човек, който работи в дадена държава, да може да упражнява и гражданските си права в същата държава. Той е много скромен и работлив човек и по всякакъв начин допринася за подобряването в региона. Това нещо трябва да се има предвид и властите в държавата ни трябва да изпълнят задължението си да отговорят достатъчно бързо по правилния начин на отправената към тях молба.

Д-р Стоянов:

– Напълно поддържам мнението на д-р Господинов. Дори съм учуден, че още няма движение по молбата на д-р Насрула. Той е част от нашия колектив, приятели сме, имам го за български гражданин, и винаги съм бил зад него. Познават го всички майки и деца. Надявам се скоро да има положително развитие по въпроса.

М.с. Божков:

– С д-р Насрула работим заедно от 8 години. Той се е доказал като много добър педиатър в района и без него нямаше да има детско отделение в болницата. От името на целия колектив на отделението искам да кажа, че го подкрепяме и настояваме по-скоро да му се даде българско гражданство. Той го заслужава напълно.

Д-р Господинов допълни, че след като е предприета подписката в подкрепа на д-р Насрула в болницата, тя е изпратена до всички общински съвети в района на Средногорието с молба да бъде разгледана и да получи достатъчно гласност. „Това е един жест към този човек и лекар, който е важен и е полезен за обществото. Това е комплимент към значимостта му като личност и специалист. И когато съществуват процедури, държавата трябва да ги спазва. Държавата – това сме ние, и ние изразяваме гражданската си позиция. Изискваме от избраната от нас административна власт да спазва процедурите, така че да не ни е срам, че се наричаме българи, и че в тази държава има ред.” – допълни още д-р Господинов.

Отново в подкрепа на д-р Насрула се включиха и родители от Златица. Те заявиха пред двете медии, че държат получаването на българското гражданство да стане час по-скоро. „Докторът вдига телефона по всяко време на денонощието, независимо къде се намира, внимателен и отговорен лекар, даващ изчерпателна информация. Ненапразно и неслучайно е положил Хипократовата клетва. Д-р Насрула е способен не само да лекува деца, но и да успокоява родители. Такива лекари са необходими на нашия района, на болницата ни, на България. Свалям му шапка!” – сподели Мария Ранчева, която е баба на три внучета.

„Изключително съм доволна и благодарна на доктора, никога не е отказал помощ за сина ми, когато и да съм го потърсила. Смятам, че районът ни има нужда от него.” – допълни Альона Велева.

„Заставаме зад д-р Насрула и искаме да му помогнем, както той помага на нас и на нашите деца. За да е до нас и децата ни в бъдеще.” – каза Наталия Тодорова.

„Надявам се процедурата по придобиване на гражданство да върви по-бързо. Ще бъда изключително щастлива той да остане и да продължи да лекува в района.” – заяви и другата присъстваща майка от Златица Людмила Дялкова.

Припомняме на читателите ни, че от началото на годината, в медиите нашумяха два случая с проблемно получаване на българско гражданство от други двама лекари, които работят и живеят в Исперих и Бургас. Репортажите получиха широк обществен отзвук.

Надяваме се, че съвсем скоро и д-р Абдул Насрула ще получи българско гражданство и ще може пълноправно и пълноценно да продължи да упражнява своята високоблагородна мисия и професия в нашия район.