Кметовете и общинските съветници на общините Златица и Копривщица положиха клетва

На 10 ноември в общините Златица и Копривщица се състояха тържествени церемонии, на които съгласно чл. 30, ал.1 и чл. 32 от ЗМСМА, новоизбраните кметове на общини и населени места, както и общинските съветници положиха клетва. След официалните церемонии, се състояха и първите заседания на новите ОбС, с три точки в дневния ред – избор на председател на ОбС, избор на представител на ОбС в Областен съвет за развитие на Софийска област и упълномощаване на новоизбрания кмет като представител на общината в общото събрание на Асоциацията по ВиК. 

Община Златица

В 11.00 ч. пред сградата на община Златица девойки в национална носия, със здравец, питка и мед посрещнаха областния управител Росица Иванова, секретаря на областната администрация Мая Цанова, новоизбрания кмет инж. Магдалена Иванова и общинските съветници. Тържествената церемония се водеше от областния управител Росица Иванова.

Председателят на ОИК Светозар Стоянов връчи удостоверенията за избор на кмет и общински съветници.

След положената клетва от кмета инж. Магдалена Иванова и от общинските съветници, Росица Иванова връчи на новия-стар кмет символичния ключ на общината. „За мен е чест за втори пореден управленски мандат да Ви връча ключа на община Златица и да Ви пожелая да го пазите отговорно. Нека с този ключ да бъдат заключени много успехи, спечелени проекти и благодарности от избирателите.”

След като общинските съветници се заклеха, клетва положиха и кметовете на кметствата Църквище, Карлиево и Петрич – Стоянка Петрова, Ненко Миндилов и Николай Лилов.

В първото си слово след полагането на клетва, кметът инж. Магдалена Иванова каза: „ Искам да благодаря на всички, които ми гласуваха доверие. Благодаря ви, че днес сте тук. Искам специално да се обърна към новоизбраните общински съветници. Нека днес да забравим за политическите си пристрастя. Нека те да останат в партийните офиси и централи, а от утре да започнем да работим за благото на Златица. Надявам се, че ще има разум, надявам се, че с ваша помощ ще продължим да развиваме Златица!”

Председателството на първото заседание на ОбС бе поето от Тодор Чомпалов. След избирането на комисия по избора на председател на ОбС, бяха издигнати три кандидатури – на Стоянка Балова, д-р Иван Стойнов и Асен Плахов. След тайното гласуване Стоянка Балова и д-р Иван Стойнов събраха по пет гласа, което наложи повторно гласуване. След второто гласуване с 9 гласа „За”, за председател на ОбС бе избран д-р Иван Стойнов.

По втора точка от дневния ред съветниците решиха д-р Иван Стойнов да представлява ОбС – Златица в Областния съвет за развитие.

Община Копривщица

В ранния следобед в Копривщица се проведе тържествената церемония по встъпване в длъжност на новоизбраните кмет и общински съветници. Голямата зала на общинската администрация бе препълнена с хора. Присъстваха областният управител Росица Иванова и секретарят на областната администрация Мая Цанова. След химна, представител на ОИК връчи удостоверенията за избор на кмет на Генчо Герданов и на общинските съветници.

Генчо Герданов положи клетва да работи в интерес на Копривщица и нейните жители. Той благодари на хората, които са му гласували доверие и декларира готовност да загърби всякакви разногласия с ОбС, с цел просперитета на общината. Генчо Герданов изрази готовността си да помага на детската градина, училището, Дирекцията на музеите, лекарите и общинските предприятия. Той заяви, че всеки човек, обърнал се към общината, ще бъде изслушан и всяка една молба, жалба или заявление ще получи отговор, а няма да бъде просто хвърчащ лист.

Росица Иванова връчи на Генчо Герданов символичния ключ на града.

Първата тържествена сесия на Общинския съвет – Копривщица започна с избора на негов председател. Сесията беше ръководена от Любомир Цеков. Бяха направени три предложения за избор на председател на ОбС – на Любомир Цеков, Рашко Христов и Георги Доросиев. След тайното гласуване, Рашко Христов получи 5 гласа, Любомир Цеков – 4, а Георги Доросиев 2. След повторно гласуване между двамата събрали най-много гласове за председател на ОбС – Копривщица, бе избран Рашко Христов.

След избора на председател на ОбС отец Богомил Чаталов извърши водосвет за благоденствие и успех на новите кмет и общински съветници.

Добави коментар