Кипи усилена подготовка за новия програмен период

Цветанка Йотина – кмет на община Мирково пред в. Камбана

 

 

Госпожо Йотина, в края на лятото, което е типичен сезон за отпуска и почивка, в общината работата не спира. Кои са новите направления, в които е насочена активността на администрацията?

odz_sanirane

– Независимо, че е летен сезон, в община Мирково кипи усилен труд в различни направления. Тече подготовката за кандидатстване по Програмата за селските райони 2014-2020 година, тъй като на 2 септември започва приемът на документи. Изключително там сме концентрирали усилията си. През този програмен период имаме намерение да подменим водопроводната мрежа в с. Буново, да подновим четвъртокласния път в Мирково, който обхваща участъка от ханче Мирково, минавайки през „Елаците” до границата с Челопеч. Имаме намерение да рехабилитираме и четвъртокласен път с. Бенковски. Важно е, че тези участъци минават през населени места, където ще бъде извършена подмяна на тротоарите. Друго по-съществено по същата програма са улиците в Мирково и Смолско – там, където е минала подмяната на водопроводната мрежа. В Мирково, това е цялата горна част на селото – там е предвидено да бъде подновен асфалтът с бордюрите, а на следващ етап ще кандидатстваме и за тротоарите. Това са трите най-съществени проекта, с които община Мирково има намерение да участва сега. Друга нова възможност за реализиране на проекти за нашата община ще бъде участието ни в новосъздадената Местна инициативна група от общините Златица, Челопеч, Чавдар и Мирково.

Успоредно с тези дейности и задачи, участвахме в Лятна школа по архитектура – община Мирково, съвместно с неправителствена организация от Цариброд, студенти от Софийския университет, студенти от Нишкия университет. Това е второ издание, но в първото не успяхме да се включим, тъй като бяхме в процес на организация. syrbia_1Тази година се включихме навреме. Мястото, на което се проведе този проект е село Горни Криводол, Сърбия. Едно село с типични стари къщи, както са в Копривщица. Архитектурата е доста по-различна. Имало е училище, работеща мандра. За съжаление, вече обезлюдено – в момента там живеят само 4 човека. Като обществена сграда е единствено бившето училище. То е отремонтирано и е превърнато в информационен център за провеждане на обучения, семинари. Нашите студенти бяха настанени там по време на престоя си. Разработиха доста проекти, които се надявам да бъдат реализирани.

Смятаме да развием тази школа, защото това е опознаване на културите на двете страни, ние сме братски народи, хората там са с българско самосъзнание. Догодина община Мирково ще бъде домакин на тази лятна школа.

Друго интересно в общината е дейността на Спортния ни комплекс. Както всички знаят, от два месеца заработи плувният басейн. Оказа се, че той е атракцията за района – идват гости от цялото Средногорие, София и други населени места. На два пъти се наложи да купуваме шезлонги и чадъри, защото не стигнаха. Предприятията провеждат тук спортните си празници. От 1 септември започват тренировките на детско-юношеския футболен отбор. Два пъти в седмицата идва учител по плуване от София, който също провежда занимания с децата. Дали защото вече лятото си отива, виждаме наплив към спортовете на закрито, по-специално към фитнеса. Усилена дейност има и залата за масаж.

Спортният център се разработи и се радвам, че се получи така. Доказа се максимата, че ако има упоритост и последователност в една посока, нещата се случват.

В момента се извършва ремонт на детската градина в с. Мирково, и поради тази причина тя е затворена. Той се осъществява със съдействието на „Елаците Мед” АД, по проект, който е изготвен от общината. Тъй като се прави ремонт на покрива и външно саниране, за да не задържаме децата вкъщи, бригадата работи около централния вход, а след това поетапно ще се завърши цялата сграда.

По селата също се направиха някои неотложни ремонти – неголеми, но най-належащите. В село Бенковски направихме ремонт на гробищния парк – подменена е оградата, навесът в кметството също е подновен. В Каменица също направихме навес на пенсионерския клуб. В Смолско, в края на юни открихме комплекс „Свети Петър и Павел” – стана прекрасно място за отдих и веселие.

По текущите дейности, подготвяме се за началото на новата учебна година, зареждаме с гориво. Очакваме трима учители по програма „Заедно в час” в основното училище. В една нова атмосфера, надявам се с амбицията на преподавателите, да върнем предишната слава на училището, защото то наистина беше едно от най-добрите в района.

Добави коментар