Кандидат-президентската двойка Трайков-Събев посети Мирково

traikovvmirkovo

На 17 октомври в спортния комплекс в Мирково се проведе предизборна среща с кандидатите за президент и вицепрезидент от Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. На срещата присъстваха народния представител от РБ Димитър Делчев, кметът на община Мирково Цветанка Йотина, общински съветници, жители на Мирково и Буново.

Срещата бе открита с песента „Излел е Дельо хайдутин”, в изпълнение на Гергана Радунчева. Цветанка Йотина благодари на Трайчо Трайков и ген. Съби Събев за тяхното гостуване в Мирково и им предостави думата да представят тяхната предизборна програма.

В изказването си, кандидатът за президент от Реформаторския блок посочи три ясни стъпки, които ще осъществи ако бъде избран за президент. Първата от тях са справедливите закони и върховенство на закона – да важат за всички – при еднакви правила и с наличие на силни институции, които могат да гарантират тяхното спазване. По неговите думите това все още е желано, но не е постигнато.

За да се постигне тази цел е необходима радикална съдебна реформа, свързана и с прокуратурата, която трябва да бъде реорганизирана, за да се отдалечи от съветския си първообраз, на който все още толкова много прилича, уточни кандидат-президентът на РБ.

Като втори основен приоритет бе посочена външната политика на България, където държавният глава има споделени правомощия. За това е необходимо България да запази европейския си и натовски курс. Трайков посочи, че страната ни все още не успява да използва по най-добрия начин огромните ресурси на солидарност със съюзниците си за постигането на нашите национални интереси. Той твърдо заяви, че България не е буфер между ЕС и някой друг, а е част от Европейския съюз, който е най-мощният икономически блок в света – с 550 милиона души, с най-големия брутен вътрешен продукт, по-голям от този както на САЩ, така и на Китай. Затова, според него, България трябва да е много активна във формирането на общите европейски политики. Трайков посочи, че е необходимо когато се водят разговори със съюзниците, те да знаят, че сме равнопоставени на тях.

В края на своето изказване, Трайков заяви, че българите многократно са ограбвани от различните институции. За пример той даде аферата с КТБ, АЕЦ „Белене”, газовите договори, петролния картел. „Това са милиарди левове, които са загубени, а не са отишли в българската икономика”, завърши кандидатът за президент от Реформаторския блок.

В изказването си ген. Съби Събев посочи, че е важно президентът да бъде близко до хората. Той заяви, че от предизборните срещи е останал с впечатление, че хората са огорчени и изолирани, и никой не се интересува от техните проблеми. Затова едно от основните неща при спечелване на изборите е президентът и вицепрезидентът да се стремят да са по-близко до гражданите. Ген. Събев посочи още, че чрез медийната власт президентът може да подтикне институциите да се заемат с реалните проблеми на хората в България. Един такъв проблем, който ще е основен приоритет в тяхната програма, е справянето с демографската криза в страната.

Народният представител Димитър Делчев поздрави жителите на община Мирково със стартирането на ремонтните дейности на пътя между Смолско и Байлово. Той посочи, че това е едно от най-големите желания на хората в района. Димитър Делчев даде за пример работата на Цветанка Йотина с жителите на община Мирково и посочи, че това е правилният път за решаване на проблемите на местно ниво. В края на изказването си той призова мирковчани да гласуват с № 7 на предстоящите президентски избори на 6 ноември.

От своя страна кметът на община Мирково припомни, че когато Трайчо Трайков бе министър на икономиката, енергетиката и туризма, благодарение на неговата намеса концесията, която получава общината от „Елаците-Мед” АД е увеличена. Благодарение на това в Мирково се разработват проекти и има различни социални придобивки за гражданите. Цветанка Йотина подари на кандидатите за президент и вицепрезидент Трайчо Трайков и ген. Съби Събев историята на община Мирково, сувенир с герба на община Мирково и филм за селото.

По време на срещата присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси към кандидат-президентската двойка. Единият от въпросите бе свързан със социологическите проучвания. Кандидатът за президент заяви, че по време на избори няма социология, а има само пропаганда. Той посочи, че двойката Трайков-Събев е единствената, която има растеж в проучванията. Явно това притеснява Цветан Цветанов. „Затова беше и бързо спретнатата драматургия от миналата седмица, когато народните представители бяха пуснати в отпуск. Последните проучвания показват, че Цецка Цачева губи на балотаж от всички нас. Дори и от Румен Радев.”, заяви Трайчо Трайков.

На другия въпрос, свързан с квадратчето „Не подкрепям никого” в бюлетината за изборите, отговори Димитър Делчев. Той заяви, че този глас ще се брои като действителен, но няма да отиде при нито един от кандидатите за президент.

В края на срещата гостите призоваха присъстващите на 6 ноември да излязат и да гласуват с №7 в интегралната бюлетина.

Добави коментар