Кандидат-вицепрезидентът Йотова се срещна с избиратели в Пирдоп

iotovavpirdop

На 18 октомври в читалище „Напредък“ Пирдоп се състоя среща с кандидата за вицепрезидент на БСП Илияна Йотова. Присъстваха кметовете на общините Пирдоп и Златица – Ангел Геров и инж. Магдалена Иванова, председателят на областния съвет на БСП – София област Александър Манолов, председателят на регионалния инициативен комитет инж. София  Торолова, Стоянка Балова – член на регионалния инициативен комитет, председателят на Евророма Цветелин Кънчев.

Срещата бе открита с песен за България, изпълнена от смесения битов хор към читалището, с ръководител Кузман Кузманов. Председателят на ОбС на БСП – Пирдоп Лало Кирилов приветства присъстващите и представи официалните гости. От името на кметовете от БСП в района слово произнесе инж. Магдалена Иванова. В него тя подчерта, че ролята на вицепрезидента е да отговаря за взаимоотношенията между институциите и диалога между гражданите. Поради това тази длъжност е от изключителна важност за парламентарна република като нашата.

Илияна Йотова представи пред присъстващите приоритетите, за които ще се борят заедно с ген. Радев при победата на 6 ноември. Тази победа тя определи като началото на края на управлението на ПП ГЕРБ.

„Нашата кампания не е по жълтите павета, нашата кампания не е в кабинетите. Тя се провежда в села, малки и големи градове, областни центрове. Характерът на нашата кампания е лице в лице с хората, хиляди стиснати ръце, хиляди въпроси и очаквания, че най-накрая в президентската институция ще отидат силни хора. Хора, които могат да казват „не” в и извън страната”, заяви още Илияна Йотова.

Кандидатът за вицепрезидент заяви, че България все още е най-бедната държава в Европа, като над 50% от българите живеят под прага на бедността. В страната се забелязва и още по-лошата статистика, че сме на първо място по работещи бедни хора. Друга голяма криза в страната е намаляването на българите и че ако тази тенденция се запази до 25 г. в страната ще има едва 5 000 000 българи. Тя заяви, че заедно с ген. Румен Радев вече имат изготвена програма за справяне с демографската криза.

Други приоритети, които бяха посочени от Илияна Йотова бяха качествено образование и здравеопазване, пенсионна реформа. „Президентът има много важна функция, чрез която може да се справи с тези проблеми – връщането на бюджета за ново разглеждане. Ако в него не са заложени стъпки за тяхното разрешаване, той може да върне бюджета за ново разглеждане, докато не се вземат ясни критерии за разрешаването на тези проблеми” – каза още тя. Като други лостове, с които може да борави президента за решаването на проблемите в страната тя посочи инициирането на референдуми и свикването на националния консултативен съвет.

„В нито една демократична държава не се правят промени в Изборния кодекс по средата на кампанията. Това е извън всякаква нормалност. Но пък е показателно за начина, по който работят ГЕРБ – на пожар, без да се замислят, защото онзи или този поискал това от тях. Поведението на Борисов издава паника, да не загуби още гласове. Натиснал е депутатите си да гласуват и чак след това се мисли за последствията. Сега, в стараха си от общественото недоволство, позицията се преобръща на 180 градуса. Всичко това показва, че Бойко Борисов и ГЕРБ са изнервени, страхуват се, че ще загубят изборите” – заяви още Илияна Йотова.

Присъстващите имаха възможност да задават въпроси към Илияна Йотова, както и да изказват мнение относно нейната кандидатура за вицепрезидент. На въпроса относно смяната на българската кандидатура за ген. секретар на ООН Йотова отговори, че по този начин сме изгубили единствената възможност за това българка да оглави най-мощната организация в света.

В края на срещата Лало Кирилов призова присъстващите на да гласуват с номер 13 в интегралната бюлетина.

Добави коментар