Калин Донков стана носител на наградата „Димчо Дебелянов” 2021

В прохладната вечер на 14 август, с цветя и почит преклонихме глави пред  поета – воин Димчо Дебелянов. Традиционната „Дебелянова вечер” бе посветена на 90-годишнината от пренасянето на тленните останки на поета в Копривщица.

Част от стихотворението на Георги Райчев – „Назад, на родна земя” представи Филип Неделев. Гости на вечерта бяха кмета на община Копривщица – Бойка Дюлгярова, Любомир Цеков – Председател на ОбС-Копривщица, общински съветници, Пепа Кривиралчева – Директор на СУ „Любен Каравелов”, поетесата Маргарита Петкова, лауреати на Националната литературна награда “Димчо Дебелянов”, поети и  родственици.

Слово произнесе Директорът на Дирекция Музеи – Кунка Неделева. Тя разказа подробности и интересни факти по пренасянето на костите на Дебелянов като завърши с думите: „Погребан е в двора на църквата на най-високото място. И от тогава до днес, вече 90 години за Димчо е близо тихият дом с белоцветните вишни, над него е синьото копривщенско небе, а цяла Копривщица се е разстлала долу – в краката му, за да му отдава почитта си всеки ден и всяка нощ непрекъснато! За да не се изпълни никога Сиротната му песен

“Ако загина на война,

жал никого не ще попари –

изгубих майка, а жена

не найдох, нямам и другари.”

Националната литературна награда „Димчо Дебелянов” е учредена от община Копривщица и Дирекция на Музеите през 2004 година. Тя се връчва в родния дом на Дебелянов. Призът се присъжда за високи творчески постижения в областта на поезията – отбеляза Делка Гугова – уредник в къщата-музей.

Притежатели на наградата от тогава до днес са лауреатите Георги Киров, Иван Динков, Петър Белчев, академик Валери Петров, Маргарита Петкова, Атанас Капралов, Ивайло Диманов, Димитър Милов, Иван Есенски, Славимир Генчев, Недялко Йорданов, Димитър Христов, Ивайло Балабанов и Георги Константинов.

Поетичната вечер бе изпълнена с прохлада и прекрасните стихове, представени от  лауреатите.

Лауреат на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов” за 2021 г. стана един от най-значимите поети в съвременната българска поезия – Калин Донков. Наградата му бе връчена от кмета Бойка Дюлгярова.

Финалът на тази изпълнена с магия, дух, сърце и слово среща на ценителите на поезията вечер бе представянето на документалния филм „Последният път към дома” на сценариста и режисьор Мариан Маринов. Филмът пресъздава историята с пренасянето на тленните останки на поета Димчо Дебелянов от Демир Хисар до Копривщица след новината за заличаването на гроба му. Разказът се води от името на актрисата Невена Буюклиева, по чиято инициатива тогава започва събирането на необходимите средства и са направени постъпките пред гръцките и българските власти.

Димитрина Орашъкова