Йоан Кесяков стана част от националния отбор

След дългогодишно прекъсване, град Перник бе домакин на Държавният лично отборен шампионат по класическа борба за момчета. В надпреварата се включиха 190 борци от 30 клуба по борба от България.

СК „Стоян Николов” участва с пет борци в различните категории. Категория до 48 кг имахме за представител Йордан Манев, който след победа и загуба, се класира на осмото място в категорията.

Иван Стойчев се бори в категория 57 кг., и той започна с победа, но допусна и загуба и също се класира осми.

В категория 62 кг, Росен Лещаров загуби в първи кръг и отпадна от шампионата.

Най-добри резултати постигнахме в категория 68 кг, където се бориха двама представители на клуба ни. Марин Илиев започна с победа с технически туш в първи кръг. Във втори кръг допусна загуба и в крайното класиране зае 8 място.

Шампионът в тази категория се казва Йоан Кесяков, който в четирите си схватки постигна убедителни победи с тушове. С тези си победи, Йоан стъпи на най-високото стъпало на стълбичката за награждаване и бе удостоен със златния медал.

Състезанието в град Перник бе и последната проверка за момчетата за определяне на националния отбор, които са на възраст до 15 години. По този показател, Йоан вече е национален състезател и сигурен участник на Европейското първенство по класическа борба, което ще се проведе в град Краков, Полша, и на Балканиадата през месец октомври.

През изминалата седмица завърши и Държавният лично-отборен шампионат по свободна и класическа борба за мъже.

СК „Стоян Николов” участва с една представителка при жените и четирима при мъжете.

Състезанието се проведе в гр. Враца, като участваха 180 мъже и 40 жени от 39 клуба по борба. При жените, в категория 53 кг, Елица Бъчварова зае пето място.

Стефан Ралчев, кат. 60 кг за мъже, се класира на 10 място.

В категория 77 кг, Величко Иванов се класира на 8 място.

Стоян Барев се бори в кат. 82 кг и след една победа и две загуби зае 8 място.

На този шампионат имахме и повод за радост, след като Светослав Николов, след четири победи с туш стана шампион на България в категория 82 кг за възраст мъже.

Светослав е възпитаник на СК „Стоян Николов”, но в момента защитава честта на клуба по борба от град  Враца. Светослав е дългогодишен състезател в националния отбор на България за възраст юноши, а от сега вече е и национален състезател за мъже.

Иван Нешков,

треньор