И В ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ РАБОТАТА В ОБЩИНАТА НЕ СПИРА

• Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, пред в. Камбана

 

– В община Мирково не спираме да проектираме и реализираме нови проекти. Финансирането през миналата и тази година е изключително от собствени средства. Тази година с пълен капацитет заработи проектът „Топъл обяд”. Храним около 87 човека в цялата община. В 12 ч. в петте населени места обядът е вече доставен. За мен това е едно голямо постижение, защото наблюдаваме тенденция на застаряващо население, както в цялата държава, така и в частност нашата община. Трябва да се обръща специално внимание на старите хора. С този проект успяхме доста от жителите, които са социално слаби и с ниски доходи, да получат помощ под формата на топъл обяд. С това мисля, че сме решили до някаква степен тежкото положение на някои от нашите съселяни. Друг социален проект, който ще стартираме е този за социално предприятие в общината, по който ще бъдат назначени още 12 души – 8 в Мирково и по 1 в съставните села.

Трябва да отбележа също като успешно завършен проект и почистването коритата на реките. Наистина голямо по количество дъжд, се изля в нашия район, и в частност, този път беше засегнато с. Буново. Ние там реализирахме неотложни дейности. След прииждането на река Буновска, селото беше залято, и ние веднага организирахме почистването, в момента на бедствие. Организирахме и почистването на коритата в Смолско, Каменица и Мирково. Това ни предпази от нанасяне на щети в тези населени места. Мисля, че превантивните мерки взети на време са от полза, а и няма щети.

През 2014 г. имаше бедствие от градушка, която в долния край на селото, свличайки се, стигна височина от около метър. Просто природата си казва своето и понякога независимо, че всички превантивни мерки са изпълнени, природата е непредсказуема. Човек не може да отговори веднага адекватно на това, което природата ни поднася. Все пак, в някаква степен се намалява риска от по-големи щети.

В миналия програмен период, в Мирково асфалтирахме повече от половината улици на селото. Сега асфалтирахме със собствени средства 6 улици. Това са улиците „Стара планина”, „Филип Тотьо”, „Изток”, „Поп Недельо”, „Цвятко Караджов”, „Васил Петлешков”. Остават някъде около 10-11 улици и изцяло Мирково ще бъде обновено на 100%. Тези средства, които ще бъдат необходими за следващия етап, ще ги заложим догодина. Междувременно, не спираме да кандидатстваме и по Програмата за селските райони, въпреки, че вече там е много трудно. Критериите са различни и е много трудно да се спечели проект. Въпреки това, ние участваме, макар и на олимпийски принцип. Ако е рекъл Господ, може и да стане.

След подмяната на водопровода в селото, има възможност да бъде асфалтирана всяка улица. Имаме една улица, която е проблемна и това е ул. „Емил Марков”. Там мина водопровод, но канализацията няма. Денивелацията на улицата е някъде около 2 метра. Предприели сме мерки да изградим канализация на тази улица и в последствие да бъде асфалтирана. Улицата, която също ни е проблемна е ул. „Опълченска”, нейната ширина е някъде около 10 м. Изпълнена по проект с бордюр, тротоар и асфалтиране излиза някъде около 600 000 лв. и то не цялата дължина. Трудно ще ни бъде, но работим по въпроса.

Рехабилитацията на отсечката от село Мирково до разклона за „Елаците-Мед”, която е близо 3,5 км, бе финансирана изцяло от дружеството, за което сме изключително благодарни, тъй като тя беше в доста лошо състояние. Разбира се, пак ще кандидатстваме за пълна рехабилитация на това трасе, което е част от четвъртокласната пътна мрежа на общината.

Освен това и в цялата община извършваме ремонти. В момента, в Бенковски приключва ПУП-а и започваме канализацията на селото, с помощта на „Елаците-Мед” АД.

В Смолско се доизгражда третия етап на водопроводната мрежа. Остава още един етап и селото ще има изцяло подменена водопроводна мрежа. Наскоро приключи и ремонтът на залата и на покрива на читалището. Монтирани са и климатици.

В Буново извършваме цялостна подмяна на осветителните тела. Освен това правим и основен ремонт на кметството в селото и прилежащите му площи. Предстои изграждане на спортна площадка.

Пуснахме в Междуведомствената комисия по бедствията три проекта. Единият е за продължаване корекцията на р. „Буновска”, другите два са за изграждане на корекциите, по отделно, на реките „Мала река” и „Голяма река” в Каменица. Въпреки, че досега кандидатстваме няколко пъти и не ни одобряват, ще продължим да го правим.  Заради това, което се изсипа в Мизия и други населени места, няма какво да се сърдим. Хората са в бедствено положение и е логично по приоритет, държавата на тях да отпусне средства. А община Мирково, колкото пъти да има възможност да кандидатства, толкова пъти ще го прави. Сигурна съм, че ще дойде и нашият ред, но ние трябва да бъдем готови за това нещо.

Разработваме процедура за асфалтиране на пътя от махала Скумца до св. Никола, който излиза на пътя Смолско – Байлово. И там имаме предприети действия. Смятам, че до есента можем да почнем и асфалтирането на пътя Скумца-Смолско-Байлово.

Не трябва да забравяме също и снабдяването на населението с дърва за огрев. От пролетта започнахме да караме дърва. Регулярно се доставят дървата в Мирково, снабдяването върви към приключване. В Бенковски и Буново е почти приключило снабдяването.

Единственото населено място, в което имаме проблем това е Смолско, но след срещи и разговори с директора на ДГС-Пирдоп, имаме уверението му, че ще има дърва за огрев за населението на селото. Така че, в скоро време ще започне и там.

Горда съм с това, че заработихме заедно с училищното ръководство. Вече е проведен конкурса за директор и Марианна Горгорова официално встъпи в длъжност директор на ОУ „Г. Бенковски”. Успяхме да осигурим 100 000 лв. от Министерство на образованието за ремонт на покрива на училището. Освен това, общината кандидатства по програмата за селските райони за въвеждане на енергийна ефективност в училището. Ако проектът ни бъде одобрен, дейността – ремонт на покрива, ще бъде извадена от проекта.

В момента, училището провежда процедура за избор на изпълнител. Очакваме до няколко дни да приключи процедурата и ремонтът да започне много скоро.

Общо взето, не спираме във всички населени места да извършваме това, което можем със собствени средства.

Просто няма населено място от общината, в което нещо да не се работи.

Смятам, че вървейки с тези темпове община Мирково е една от водещите общини. Разбира се, може да звучи нескромно, че сами да си даваме оценка, но благодарение на интернет и социалните мрежи, може да се види какви са другите населени места и какво е в Мирково. Мисля, че Мирково е една успешна община и темповете не трябва да се забавят. Всичко това се дължи на неуморния труд на общинската администрацията и подкрепата, която получаваме в лицето на част от общинските съветници.

Ще продължим да разкрасяваме нашата община.

Добави коментар