Ирена Цакова: Минният бизнес дава все повече възможности на жените

Проектът „Ада тепе“ е резултат на добро сътрудничество

Ирена Цакова пред БНР Кърджали

На 23 август 2019 година предстои официалното откриване на рудник „Ада тепе“ на находище „Хан Крум“ край Крумовград. Златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ изгради от нула първия за последните 40 години в България нов рудник, както и всички съпътстващи съоръжения. Част от ръководния екип на фирмата е Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“. Тя е изградила забележителна професионална кариера в доминирания от мъжете миньорски бранш, която й е спечелила признанието на една от 100-те най вдъхновяващи жени в световната минна индустрия. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с Ирена Цакова:

http://bnr.bg/kardzhali/post/101155423/irena-cakova?fbclid=IwAR1q91b_qVfFL222TEgwC1rQ8VcfSPudFSJyJAEYmg8VniVNfILYp3-Xd4k

Ирена Цакова: Проектът „Ада тепе“ започна преди 15 години и премина през много предизвикателства и трудности. Но когато е на финала на един успешен проект, човек си спомня добрите моменти на сътрудничество и подкрепа на всички заинтересовани страни.Минният бизнес вече дава шанс за развитие на жените. Тук е мястото да кажа, че е време законодателството да се промени. То все още ограничава работата на жени в подземните рудници, което в миналото е било актуално поради условията на труд. Сега, при съвременните технологии и дигиталното развитие в рудниците работят оператори. Жените са сред най-прецизните и спокойно могат да намерят своето място там. „Дънди Прешъс Металс“ подкрепя кариерното развитие на жените. В екипа на изпълнителния директор от 7 души 4 са жени.